Pernille Skipper må ikke besøge fængslede tyrkiske politikere

Forfatter billede

Enhedslistens politiske ordfører opholder sig netop nu uden for højsikkerhedsfængslet i Edirne nord for Istanbul, hvor hun har forsøgt at få adgang til at besøge det pro-kurdiske parti, HDP’s formand, parlamentarikeren Selahattin Demirtaþ, skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse torsdag.

Pernille Skipper:

"Vi har allerede for lang tid tilbage via de skandinaviske ambassader ansøgt de tyrkiske myndigheder om tilladelse til at besøge de fængslede".

"Nu står vi her og banker på fængslets porte for at kræve, at Tyrkiet straks skal give os adgang til at besøge vore fængslede kollegaer".

"Jeg er meget bekymret for, hvordan mine parlamentskollegaer bliver behandlet bag fængslets mure. Flere sidder i isolation, og afskedigelsen af en lang række dommere og politifolk viser blot toppen af isbjerget af, hvordan retssystemet i Tyrkiet efter kuppet er udsat for et voldsomt politisk pres".

"Udover Selahattin Demirtaþ sidder 10 parlamentsmedlemmer fængslet, alle blot fordi de har brugt deres ytringsfrihed. Det svarer til, at Enhedslistens folketingsmedlemmer blev fængslet for at kritisere regeringen. Det er fuldstændig uhørt", anfører den 32-årige jura-uddannede politiker, der har siddet i Folketinget siden valget i 2011. 

Pernille Skipper befinder sig onsdag til fredag i Tyrkiet

Tiltagende politiske forfølgelser

Forfølgelserne af oppositionen i Tyrkiet er taget voldsomt til i ly af undtagelsestilstanden efter kupforsøget mod præsident Recep Erdogan.

Tusinder af offentligt ansatte er blevet arresteret, suspenderet og fyret, herunder politifolk, dommere og lærere.

Medier er blevet lukket og journalister anholdt, mens Twitter og Facebook har været forsøgt lukket i perioder af den 62-årige enerådende præsident.

10 parlamentsmedlemmer, herunder forkvinden og formanden for det venstreorienterede og pro-kurdiske parti HDP er blevet fængslet. HDP er det tredjestørste parti i Tyrkiet, og ved sidste valg fik det omtrent seks millioner stemmer. 

Allerede i maj ophævede det tyrkiske parlament immuniteten for et stort antal af de demokratisk valgte parlamentsmedlemmer. HDP er særligt hårdt ramt. Hele 55 af dets 59 parlamentsmedlemmer risikerer at blive retsforfulgt og fængslet.

Den besøgende skandinaviske delegation består af:

  • Jonas Sjöstedt, leder af Vänsterpartiet i Sverige
  • Li Andersson, leder af Vasemmistoliitto i Finland
  • Audun Lysbakken, leder af Sosialistisk Venstreparti i Norge
  • Pernille Skipper, politisk ordfører fra Enhedslisten
  • Lotta Johnsson Fornarve, MF for Vänsterpartiet og medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Læs mere om situationen i denne analyse fra Amnesty International: https://amnesty.dk/nyhedsliste/2016/heksejagten-i-tyrkiet

Yderligere oplysninger hos:

Mikkel Lauritzen, presserådgiver, Enhedslistens folketingsgruppe

Tlf.: 33 37 50 88 og mobil: 61 62 43 39