Politisk frihed, pressefrihed og løsladelse af politiske fanger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tunesiens premierminister Mohammed Ghannouchi sagde i dag mandag i en TV-tale, at den ny regering vil arbejde ”hen imod demokrati” og vil forberede landet på valg.

Ghannouchi informerede i sin tale også om en række tiltag, der skal skabe både politisk frihed og frihed for pressen.

Han sagde, at alle politiske partier vil blive tilladt, politiske fanger vil blive løsladt og pressefriheden vil blive total.

Ifølge det franske nyhedsbureayu AFP lød det videre i hans budskab: “Vi har besluttet at løslade alle, der er blevet fængslet på grund af deres ideer, deres tro eller for at have udtrykt afvigende synspunkter”.

Meddelelsen om den ny regering indeholdt også et løfte om at opløse Tunesiens informationsministerium og opbvgge et land, hvor medierne er ”fuldstændigt fri”.

“Vi er forpligtet til at øge vore bestræbelser på at genoprette ro og fred i alle tuneseres hjerter”, sagde Mohammed Ghannouchi . “Vores prioritet er sikkerhed samt politiske og økonomiske reformer”.

Tunesien har dannet en national samlingsregering, hvor udenrigs-, indenrigs- og forsvarsministeren beholder deres pladser i regeringen, mens flere prominente oppositions- politikere træder ind.

Mohammed Ghannouchi nævnte tre af de ny ministre: Ahmed Ibrahim, leder af oppostionspartiet Ettajdid, bliver minister for videregående uddannelser, Mustafa Ben Jaafar, Friheds- og Arbejderunionen, bliver sundhedsminister og Najib Chebbie, Det Progressivt Demokratiske Parti, bliver ny udviklingsminister.

Meddelelsen fra premierministeren kom sammen med øget pres fra demonstranter, som kræver et klart brud med den tidligere præsidents politik.

Udenlandske korrespondenter I Tunis mener ifølge BBCNews, at det er usikkert om optagelsen af de tre gamle minister i den ny regering er acceptabelt for dem, der protesterer i gaderne.

En fremtrædende oppositionsleder, Ahmed Bouazzi, mener dog at regeringen vil blive accepteret. Han sagde til BBCNews: “Det er ikke realistisk at opløse det regerende parti. Vi kan gøre fremskridt med denne regering, og vi kan gå på barrikaderne igen, hvis den ikke fungerer”.