Præsident: Somalias regeringskonflikt er en konsekvens af demokratiet

Forfatter billede

Tekst og foto: Nasrin Billie

”Bare rolig, vi har styr på det” forsikrede præsident Hassan Sheikh Mohamud verdenssamfundet ved Somalia-konferencen i København. Alligevel kom krisen mellem præsidenten og hans premierminister til at overskygge andre, vigtige emner på den politiske dagsorden.

Terrortruslen fra Al Shabaab. Anklagerne om korruption med humanitær bistand og udviklingsstøtte. Fremtiden som forbundsrepublik.

Der var nok kritiske emner at tage fat på, da det internationale ministermøde om Somalia, også kaldet New Deal Compact, løb af stablen i København den 19.-20. november 2014.

Alligevel stak den igangværende regeringskonflikt mellem Somalias præsident Hassan Sheikh Mohamud og premierminister Abdiweli Sheikh Ahmed af med al opmærksomheden under mødet.

Det samlede budskab fra FN’s organisationer og de internationale donorer, heriblandt Danmark, til den skrøbelig nation på Afrikas Horn, synes at være:

”Få omgående styr på det politiske lederskab, hvis I vil have vores fortsatte støtte.”

USA har allerede taget konsekvensen med deres beslutning om at blive væk fra mødet.

”Somalia har brug for at vise politisk lederskab”

Konflikten mellem den somaliske præsident og premierminister er båret af uenighed omkring politiske udnævnelser og fyringer.

Landets to øverste ledere har hver deres klantilhørsforhold, og det er angiveligt også med til at forværre forholdet.

Danmark var vært for det internationale ministermøde, og under pressemødet lød det blandt andet fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at man fra dansk side anerkender de fremskridt, Somalia har opnået, siden New Deal Compact blev indgået for et år siden.

Martin Lidegaard, Hassan Sheikh Mohamud og Jeffrey Feltman.

Men Danmark deler også den generelle bekymring, der er til at føle på her på konferencen.

”Usikkerheden om det politiske lederskab må ikke forstyrre den positive udvikling og arbejdet med at skabe et mere fredeligt og stabilt Somalia. Somalia har brug for at vise politisk lederskab, hvis vi skal nå i mål med New Deal Compact”, udtalte Martin Lidegaard.

Uro er udtryk for demokratisk debat

Ifølge den somaliske præsident vil regeringskonflikten ikke kunne skade den nuværende indsats for et fredeligt og mere stabilt Somalia.

Konflikten er snarere et udtryk for en sund, demokratisk debat, ifølge præsidenten.

”Vi anerkender det internationale samfunds bekymring, men I må huske på, at den somaliske føderale regering er at betragte som et nyfødt barn. Vi skal først lære at kravle, før vi kan gå,” påpegede Hassan Sheikh Mohamud.

Han understregede, at politisk uenighed og debat er en vigtig forudsætning for skabelsen af et demokrati.

”Der er ikke tale om en væbnet konflikt mellem to parter. Der har ikke været nogen blodudgydelser eller voldelige handlinger. Der er tale om en politisk uenighed – og tro mig, det er hverken den første eller den sidste, fastslår præsidenten, alt imens han forsikrer om, at situationen er under kontrol.”

Fælles indsats i bekæmpelsen af korruption

På spørgsmålet om, hvad der bliver gjort for at fremme en gennemsigtig og ansvarlig omgang med udviklingsstøtten, svarer den somaliske præsident, at man i samarbejde med Verdensbanken og IMF gør, hvad man kan for at sikre kontrol med de offentlige finanser.

”Det kræver en gensidig forpligtelse både fra vores side, men så sandelig også fra vores samarbejdspartnere, hvis vi skal kunne bekæmpe korruption,” appellerede Hassan Sheikh til FN’s undergeneralsekretær Jeffrey Feltman. FN’s organisationer sidder på en stor del af regeringens samlede budget.

”Somalia er ved at opbygge pålidelige finansielle institutioner. Det tager tid og kræver kompetente folk med forstand på jura. Vi har brug for al den hjælp, vi kan få, til at løfte denne opgave, plæderer præsidenten.”

Den største udfordring er truslen fra Al Shabaab

Blandt medlemmerne af den somaliske regering er der bred enighed om, at den største forhindring for fred og stabilitet i landet er terrorbevægelsen Al Shabaab.

”Vores største problem er Al Shabaab, men heldigvis har AMISOM og de somaliske styrker succes med at nedkæmpe oprørerne og befri befolkningen i store dele af landet. Det er bl.a. sket i mit distrikt El-Waq i Gedo Region, der for blot tre år siden blev styret af Al Shabaab,” fortæller parlamentsmedlem og formand for valgkomiteen, Abdi Ali Hassan.

Uganda har 4000 soldater i Somalia som en del af AMISOMs sikkerhedstyrke.

Landets fungerende udenrigsminister, Henry Oryem Okello, har ingen forventninger om at trække sine tropper ud foreløbig.

”Den somaliske nationale hær er endnu ikke stærk nok til at stå på egen hånd. Ud over mangel på træning, så har den gennemsnitlige somaliske soldat ikke megen loyalitet til nationen, men til klanen. Det kræver både en mentalitetsændring, men også at den somaliske føderale regering kan levere et fællesskab, der kan måle sig med klantilhørsforholdet,” ræsonnerer Henry Oryem Okello.

FAKTA: Baggrunden for New Deal Compact

New Deal Compact er en bred politisk og økonomisk aftale mellem Somalias føderale regering og en lang række internationale samarbejdspartnere, heriblandt Danmark. Aftalen, der blev indgået i Bruxelles i september 2013, indeholder prioriteter og milepæle for at fremme fred, stabilitet og politisk fremgang i Somalia.

Journalist Nasrin Billie dækker begivenhederne i forbindelse med det internationale ministermøde, Somalia New Deal Compact, i samarbejde med International Media Support, der arbejder for at støtte somaliske mediers professionelle færdigheder, uafhængighed, sikkerhed og institutionelle kapacitet.