Prins Joachim besøger tørstigt kvæg

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Landskabet er brændt tørt og en stærk vind blæser sand på HKH prins Joachims delegation.

Prinsen er under sit private besøg i det vestafrikanske land Niger kommet til Kaima Peuhl. Det er en lille flække midt i ingenting, hvor nogle få familier lever af at avle Bororo-kvæg med lange horn, som får hele flokke til at ligne tyre.

En 70 meter dyb brønd gør det muligt at leve og tjene penge for kvægavlerne i området, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse torsdag.

Brønden er at af flere projekter, som bistandorganisationen CARE Danmark står for. Prins Joachim er protektor for CARE Danmark og kunne på sit besøg se en hjord kvæg blive vandet.

Kvæghyrderne rejser 5 til 10 kilometer hver anden dag for at få vand. Med reb bundet til kreaturerne og ved hjælp af trisser trækker hyrderne vand op af brønden. I mens holder andre børn og voksne de urolig, utålmodige kvæg i ro med svirp fra kæppe.

I verdens næstfattigste land er natur-ressourserne knappe. Et projekt som brønden i Kaima Peuhl er et værn mod blodige stridigheder om adgangen til det sparsomme vand.

I samme område i 1991 udløste en strid mellem jorddyrkere og kvægavlere en massakre. 102 kvægavlere og deres familier blev slået ihjel.

Konflikterne opstår typisk i tørketid, når nomaderne driver deres kvæg mod de steder, der er vand. Af og til over marker, som bliver ødelagt. Andre gange kæmper de om den samme smule vand, som de fastboende jorddyrkerne skal bruge.

Brønden i Kaima Peuhl har  – sammen med oprettelsen af råd til konfliktløsning med folk fra de berørte parter og forskellige etniske grupper –  givet ro i området.

Prins Joachim fik forklaret, hvordan brønden virker, og hvad den betyder for dem. De lokale tilbød ham også en ridetur på en dromedar, men prinsen afslog.