Privat amerikansk fond kan blive WHO’s største donor

gettyimages-1158031539
Hvis Bill & Melinda Gates Foundation ender med at blive WHO's største bidragsyder, kan det have en vidtrækkende effekt på Verdenssundhedsorganisationens prioriteringer, siger dansk ekspert.
Foto: Alex Wong/Getty Images (arkivfoto)
Forfatter billede

12. juni 2020

Rigmanden og filantropen Bill Gates’ private fond, Bill & Melinda Gates Foundation, kan ende med at blive den største bidragsyder til Verdenssundhedsorganisationen WHO, hvis USA trækker sig ud af organisationen. Det vækker bekymring hos flere eksperter, skriver netmediet Devex.

USA står for knap 16 procent af WHO’s samlede indtægt fra donorer, imens Bill & Melinda Gates Foundation poster lidt over 12 procent ind af det samlede beløb.

Kigger man kun på donorpenge fra ikke-statslige organisationer, kommer 45 procent af WHO’s indtægt fra Bill & Melinda Gates Foundation. Det fremgår af WHO’s donorliste.

Hvis Bill & Melinda Gates Foundation ender med at blive WHO’s største bidragsyder, kan det have en vidtrækkende effekt på, hvilke prioriteringer Verdenssundhedsorganisationen lægger for den globale sundhedsbistand.

Det er især projekter med klare målbare resultater fremfor investeringer i forbedringer i eksisterende sundhedsinfrastruktur, som Bill & Melinda Gates Foundation fokuserer på.

Ekspert: ”Fuldstændigt vanvittigt scenarie”
Udsigten til en privat fond som topdonor til WHO vækker heller ikke ligefrem optimisme hos Adam Moe Fejerskov, seniorforsker ved DIIS med en Ph.d.-afhandling der undersøgte Bill & Melinda Gates Foundations indtræden i det internationale udviklingsarbejde.

”Det er et fuldstændigt vanvittigt scenarie. Du har WHO, som oprindeligt er sat i verden af en lang række af verdens stater, og som i udgangspunktet er et samarbejde for at gøre noget, der vedrører mere end en enkel stat. Vi har så, over tid, fået en situation, hvor flere private aktører har fået stigende indflydelse – her især Bill & Melinda Gates Foundation, som stråler over dem alle,” siger Adam Moe Fejerskov.

En privat fond som topdonor i WHO har mulighed for at få stor indflydelse på den retning, som organisationen eventuel vil tage i fremtiden, mener han.

”Vi ved, at pengene er enorm styrende for, hvad det er for nogle retninger, organisationer udvikler sig i. Retter vi blikket over de seneste 10 år, kan man konstatere, at Bill & Melinda Gates Foundation har en enorm indflydelse i WHO. Ud over at have prioriteret penge til konkrete programmer i WHO har fonden givet penge til politiske reformer i organisationen, og når den gør det, er det selvfølgelig fordi den har en interesse i, at organisationen bevæger sig i en specifik retning,” forklarer han.

Amerikansk spekulation om kinesisk indflydelse
Allerede tilbage i april meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA ville bremse donationerne til Verdenssundhedsorganisationen. Han bebrejdede WHO for dårlig håndtering i den tidlige fase af coronavirussets udbrud i Kina, skrev BBC.

I slut maj meddelte Trump, at USA vil overveje helt at trække sig fra WHO, hvis organisationen ikke vil gå med til ’omfattende forbedringer’ inden for 30 dage.

Trump har tidligere beskyldt WHO for at være Kina-centrisk.