I en rapport “Puntland og det somaliske pirateri’s dilemma” fra august 2010 redegør Mohamed Samantar fra Puntland State University og David Leonard fra Sussex University i England for både nogle af årsagerne til pirateriets opståen, og for hvordan det lokale fiskeri nu mærker en markant fremgang.
Fiskere i Kenya på grænsen til Somalia oplever en enorm fangststigning, som tilskrives et øget antal fisk, efter at piraterne har jaget illegale europæiske og asiatiske trawlere væk.
Illegalt fiskeri og affaldsdumping
I årevis har asiatiske og europæiske trawlere fisket efter bl.a. tun ud for Somalias kyst, og sammesteds er der dumpet store mængder af affald med tungmetaller og uran. Det har kunnet lade sig gøre på grund af manglende kystovervågning i den skrøbelige Puntlandregion i Somalia. Lokalregeringen i Puntland er svag og har ikke ressourcer til en kystvagt.
Pirateriets opståen
Overfiskning fra udenlandske trawlere og forurening har gjort det tiltagende svært for lokale fiskere at klare sig. I stedet har de slået sig på pirateri. I første omgang for at afkræve afgifter fra de illegale trawlere og skibe, der dumper ulovligt affald.
På grund af “successen” har det udviklet sig til pirateri generelt. Man regner med at piraternes indtjening årligt er på max. 100 mio. US dollar, mens alene det illegale trawleri indbringer de udenlanske illegale fiskere omkring 300 mio. US dollar.
International patruljering
Krigsskibe fra bl.a. NATO, Indien og Rusland patruljerer i Golfen, og det har reduceret pirateriet betydeligt. Derudover tilbyder en del private selskaber fra USA og England beskyttelse til skibe med væbnede vagter. Lokalregeringen i Puntland vil gerne have krigsskibene til at forhindre ulovligt fiskeri og dumping, men det er ikke lykkedes.
Læs mere på:
http://community.eldis.org/conflictandsecurity/.5993de48/.59ddeb7a
http://www.wardheernews.com/Articles_09/Jan/Waldo/08_The_two_piracies_in_Somalia.html