Rapport: Tyrkiet må give indrømmelser i kurdisk konflikt

2015_sirnak_ayaklanmasi
Forfatter billede

Kampe og sammenstød mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og kurdiske guerillaer er siden december trappet op til en hidtil uset grad, skriver International Crisis Group (ICG) i en ny rapport om konflikten i Tyrkiet.

Sammenbruddet i fredsforhandlingerne mellem Tyrkiet og det terrorstemplede kurdiske arbejderparti, PKK, og de seneste måneders opblusning i volden understreger nødvendigheden af en ny fredsproces, anbefaler tænketanken.

Over 350.000 civile er drevet på flugt fra deres hjem på grund af urolighederne, og mindst 250 er dræbt.

Konfliktens menneskelige omkostninger stiger fortsat, skriver ICG: ud af de 350 tyrkiske politifolk og soldater, der er dræbt i løbet af otte måneders væbnet konflikt, blev de 140 dræbt alene i årets første to måneder.

Angreb og hård linje i Ankara

Konflikten har desuden ramt den tyrkiske hovedstad, Ankara, to gange i løbet af to måneder. Den 17. februar kostede en bilbombe 25 militærfolk og fire civile livet, mens en selvmordsbomber så sent som i søndags den 13. marts dræbte 37 civile ved en busstation i myldretiden.

En gruppe der kalder sig Kurdistan Freedom Falcons (TAK), som udspringer af PKK, har taget skylden for angrebene.

Samtidig er den politiske diskurs polariseret og blevet markant hårdere, noterer ICG i rapporten. Det gør det vanskeligt for oppositionelle stemmer at komme til orde i følsomme sager om det kurdiske spørgsmål eller om demokratiske reformer, idet regeringen i Ankara indtager en stadig mere defensiv og ofte hårdhændet linje.

Blandt andet har regeringspartiet AKP besluttet at fratage fem parlamentarikere fra det kurdisk-venlige parti HDP deres immunitet, så de kan retsforfølges for terroranklager. Det sender et uheldigt signal til millioner af overvejende kurdiske vælgere, skriver ICG.

Risiko for optrapning

Nu hvor vinteren er på retur og det kurdiske nytår, Newroz, er lige rundt om hjørnet, er der risiko for, at konflikten blusser yderligere op, advarer ICG.

Det gør det nødvendigt at indlede fredsforhandlinger, og det er samtidig nødvendigt at sikre fulde demokratiske rettigheder til Tyrkiets kurdiske befolkning, understreger ICG i rapporten.

Det indebærer modersmålsundervisning, yderligere decentralisering, en sænkelse af spæregrænsen for politiske partier ved valg og en etnisk neutral forfatning.

Første prioritet er dog at forhindre, at der ikke går flere menneskeliv tabt i konflikten, understreger ICG.

Find hele rapporten hos ICG