Dette var nogle af ordene fra Sam Cheptoris, minister for vand og miljø, da han i slutningen af januar åbnede et avanceret system for rent vand i det østlige Uganda.
Projektet til en pris af 1,9 mio kr er finansieret af Poul Due Jensens Fond og implementeret af Seniorer uden Grænser. Ansvarlig er landsformand Poul Krøijer, bosiddende i Viborg, skriver den danske NGO i en pressemeddelelse.
Sparer tid og penge
Nu kan cirka 400 familier i to lokalsamfund få rent drikkevand fra undergrunden. Tidligere har de hentet vand i sumpene. Vandet var stærkt forurenet bl.a. af colibakterier. Det skulle koges, hvilket ikke altid skete. Resultatet var sygelighed og i sin yderste konsekvens dødelighed af vandbårne sygdomme som diarre, amøbeinfektioner og i værste fald kolera. I tørtiden var sumpene tørre, hvorfor de måtte købe vand andre steder fra til skyhøje priser.
Med det nye system behøver de ikke længere koge vandet. Dette betyder mindre forbrug af brænde og en masse tid sparet. Også penge til brænde. Kvindernes belastning mindskes, sygeligheden vil falde og fremmødet i skolen stige.
De skal dog betale for vandet. 1 øre pr liter. Pengene spares op og bruges til aflønning af sælgerne og fremtidigt vedligehold af systemet.
99,5% sikkert system
Vandet pumpes ved soldrevne pumper op til to vandtårne. Herfra sendes det ud til 8 aftapningsmaskiner, AQTaps, udviklet af Grundfos og prisbelønnet af FN. Hver bruger har et plastikkort hvorpå de kan få lagret vandkreditter til køb af vand. Disse kreditter kan de få direkte af sælgerne og i nærmeste fremtid via MobilePay. Altså et system med prepay.
Hele systemet og dets drift kan følges elektronisk. Også fra Viborg. Man kan se hvor meget vand, der er købt, hvor mange kreditter sælgerne har fået og solgt, hvor meget vand den enkelte har brugt og hvis der er problemer. Der kan altid snydes, men det er 99,5 % sikkert.
Som en lille del af projektet bliver der etableret skolehaver og planteskoler ved to skoler. Dog ikke vandet med rent vand men med vand opsamlet fra skolernes tage. Dyrkningen og bedre ernæring vil blive inddraget i undervisningen.
Yderligere info: Poul Krøijer, 21221390, [email protected]