Røde Kors: Bekymret for sultkatastrofe på Afrikas Horn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Siden oktober sidste år har regnen svigtet landene på Afrikas Horn – særligt Somalia, Etiopien og Kenya er hårdt ramt af en omfattende tørke. Ifølge FN er omkring 8,8 millioner mennesker berørte af katastrofen. Og situationen er bekymrende, mener Røde Kors.

”Det er en ekstremt svær situation, vi er ude i lige nu. Og eksperter forudser, at tørken vil fortsætte de kommende par måneder,” siger Søren Hougaard, som leder Røde Kors’ arbejde i Østafrika.

”Allerede nu er der mennesker, som dør. Og vi frygter, at en hel generation af børn kan gå tabt, fordi de ikke får nok vand og ernæring til deres opvækst. Vi ser allerede nu en sultkatastrofe, og vi frygter, det bliver meget værre,” siger han.

På flugt fra tørken

Omkring 1.300 flygtninge strømmer dagligt fra Somalia ind over grænsen til Dadaab-flygtningelejren i Kenya for at komme væk fra tørken. Røde Kors-medarbejdere melder om udmattede, underernærede og stærkt dehydrerede flygtninge – primært kvinder og børn.

Og flere steder er der udbrudt væbnede sammenstød blandt nomader, som slås om adgang til områder, hvor der endnu er lidt vand og græs til deres dyr.
Røde Kors kører blandt andet vand ud i de ramte områder med store lastbiler og foretager vandboringer.