Påskesøndag blev Sri Lanka ramt af en række selvmordsbomber. Terrorangrebene blev udført af lokale islamistiske grupper og endte med at koste 253 menneskeliv og over dobbelt så mange sårede.
Udover de menneskelige omkostninger rammer angrebene i Sri Lanka også landet økonomisk hårdt. 70 procent af alle hotelbookinger landet over er nu aflyst, oplyser Sri Lankas nationale turistkontor. Tallet er endnu højere for hovedstaden Colombo.
En gennemgang af rejsedata foretaget af analysebureauet ForwardKeys viser, at nettoantallet af hotelbookinger i Sri Lanka faldt med 186 procent i ugen efter terrorangrebene. Fald på over 100 procent indikerer, at turister samlet set aflyser flere rejser, end de bestiller.
De faldende turistindtægter koster Sri Lanka dyrt på pengepungen. Turistindustrien er landets hurtigst voksende kilde til udenlandsk valuta og tegnede sig sidste år som den tredjestørste adgang til ditto. Fra at udgøre otte procent af landets eksport i 2009 er turismeindustrien nu ansvarlig for over en fjerdedel af landets eksportindtægter.
De udeblivende turister efterlader lokalbefolkningen med ledige hotelværelser og tomme restaurantborde. Det bekymrer Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena.
“For at økonomien kan forsætte sin udvikling, er det vigtigt, at turistindustrien vender tilbage til niveauet inden angrebene,” udtalte han lørdag i et interview, skriver Reuters.
Landets turistindustri omsætter hvert år for 4,4 milliarder dollar. Det nationale turistbureaus formand, Kishu Gomes, anslår, at terrorangrebet kommer til at koste Sri Lanka 750 millioner dollar i manglende turistindtægter alene i år.
Turister venter et år med at vende tilbage
Den srilankanske turistindustri udgør fem procent af landets samlede økonomi og har oplevet massive væksttal, siden landets 26 år lange borgerkrig ophørte tilbage i 2009. Det seneste årti er antallet af turister steget med over 600 procent fra 400.000 besøgende i 2009 til 2,8 millioner i 2018.
Selvom landet lige nu er hårdt ramt, tror premierminister Ranil Wickremesinghe dog på, at Sri Lanka nok skal vende tilbage til sine tidligere turisttal.
“Både Egypten og Bali har været gennem samme udfordringer. Turismen skal nok vende tilbage,” var premierministerens budskab i et TV-interview i Colombo i dagene efter terrorangrebet.
I 2002 blev Bali ramt af lignende selvmordsbomber, der dræbte over 200 mennesker. Angrebene gik hårdt ud over den indonesiske vulkanøs turisme, og øens internationale lufthavn oplevede en tilbagegang i ankomne flyrejsende på op mod 50 procent sammenlignet med året forinden. Efter terrorangrebet ramte, gik der et år, inden turisterne vendte tilbage i vanligt antal.
I november 2015 blev 129 mennesker dræbt i et terroranslag mod Frankrigs hovedstad, Paris. Selvom faldet i antallet af turister ikke var nær så markant som i hverken Bali eller Sri Lanka, tog det også her et år før turistaktiviteten fandt tilbage til niveauet inden terrorangrebet.