”Jeg slog 3.000 soldater ihjel” – nu efterforsker Sri Lanka politiker

gettyimages-97164134
Det er en udbredt opfattelse, at Karuna Amman spillede en afgørende rolle for regeringens sejr over De Tamilske Tigre.
Foto: Emily Wax/The The Washington Post via Getty Images
Forfatter billede

3. juli 2020

Tidligere kommandør for de Tamilske Tigre (LTTE) og nuværende politiker i Sri Lanka Karuna Amman er under efterforskning for udtalelser om sin rolle under borgerkrigen, skriver det srilankanske medie The Daily Mirror Online.

”Da jeg var medlem af LTTE, slog jeg 2.000-3.000 srilankanske soldater ihjel i løbet af en nat ved Elephant Pass. Jeg har dræbt flere i Killinochchi. Det er helt sikkert højere end det antal, som er døde af coronavirus i Sri Lanka,” sagde han under en sammenkomst i byen Ampara.

Efterfølgende har OHCHR, kontoret for FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, skrevet i et tweet, at Karuna også bør efterforskes for hans rolle i rekrutteringen af børnesoldater under borgerkrigen.

Tweet fra OHCHR.


Foto: OHCHR/Twitter

Stor post hos de Tamilske Tigre
54-årige Karuna Amman er medlem af Sri Lankas Frihedsparti (SLFP) og har tidligere siddet i landets parlament i syv år. Han har været minister for national integration under Mahinda Rajapaksas regering. 

Men oprindeligt var han selv en del af de Tamilske Tigre og fungerede som næstkommanderende og leder af militsens styrker i Sri Lankas Østlige provins.

Ifølge menneskeretsorganisationen Human Rights Watch begik LTTE under Karunas ledelse nogle af de værste forbrydelser under borgerkrigen, der sluttede i 2009.

På listen over forbrydelser nævner Human Rights Watch en episode i 1990, hvor omtrent 600 srilankanske politifolk blev bundet og tævet, efter at have overgivet sig til Karunas styrker. De blev siden henrettet, mens de var i LTTE’s varetægt, hvilket Karuna har erkendt over for BBC, men nægter at have deltaget i.

I 2004 skiftede Karuna side i borgerkrigen.

Han stiftede en paramilitær gruppe – populært kaldet Karuna Group – og hjalp regeringen i kampen mod LTTE. Karuna Group blev i 2007 konverteret til det politisk parti SLFP.

Møder lokal fordømmelse
Karunas skifte fra de Tamilske Tigre til Sri Lankas styrker i 2004 betragtes som et afgørende vendepunkt for LTTE. Udover at medbringe 6.000 kampklare soldater til regeringens side, kunne Karuna også udnytte sin viden om LTTE’s interne hemmeligheder til sin egen fordel op til slutningen af krigen.

Men efter udtalelsen om at have slået op mod 3.000 regeringsstyrker ihjel under borgerkrigen, har Karuna sat sig selv under pres i Sri Lanka.

Udover at Sri Lankas politi har åbnet en efterforskning af ham, har flere lokale politikere fordømt hans udtalelser, skriver Tamil Guardian. For selvom drabene fandt sted, mange år inden han skiftede side og støttede regeringen, er hans udtalelser stadig en underminering af den stat og det system, han selv er en del af i dag.

Manglende efterforskning
Tilbage i 2006 kunne Human Rights Watch afsløre, at Karuna havde stået i spidsen for en gruppe, der bortførte hundredvis af drenge og unge mænd for at gøre dem til børnesoldater. Dette fandt sted i 2004, kort efter at Karuna havde forladt LTTE, og kidnapningerne skulle tilsyneladende være sket i samarbejde med Sri Lankas regeringsstyrker.

Human Rights Group nævner blandt andet afrapporteringerne fra Allan Rock, daværende FN-rådgiver inden for børn og bevæbnede konflikter, der havde været på et ti dage langt besøg i Sri Lanka.

Her fandt Rock ”stærke og troværdige beviser på, at bestemte grupper fra regeringsstyrken støtter og indimellem bidrager til kidnapning of tvungen rekruttering.”

Militæret nægtede og kaldte anklagerne mod det for ”partiske”. Sri Lankas daværende præsident, Mahinda Rajapaksa, sagde, at han ville åbne en efterforskning af, hvorvidt regeringen var involverede i bortførelserne eller ej – efterforskningen har aldrig medført nogen konsekvenser.

Hvorvidt de srilankanske myndigheder vælger at følge OHCHRs opfordring og også undersøge Karunas rolle i kidnapningerne vides ikke. Og spørgsmålet er, om det reelt vil betyde noget.

For selv om han har indrømmet at have slået tusindvis af mennesker ihjel under borgerkrigen, er det langt fra sikkert, at Karuna Amman vil blive dømt for sine forbrydelser, når han tidligere er gået fri.

Tilbage i 2009 fortalte officielle kilder til The Guardian, at Karuna havde blod på hænderne – alligevel mente de ikke, at han skulle straffes, men faktisk tilgives, fordi han ”havde taget afstand fra volden”.

Desuden er Sri Lankas siddende præsident Gotabaya Rajapaksa selv involveret i krigsforbrydelser, og derfor ser det ikke ud til, at flere aktører fra borgerkrigen bliver retsforfulgt i den nærmeste tid.