• 2 uger siden

 • 12:09

  Haiti: Voodoo bliver mere udbredt mens bandevolden vokser

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Voodoo, som både intellektuelle og politikere ellers har afskrevet i århundreder, er begyndt at blive populært på tværs af hele Haiti. Det sker, mens landet længe har været præget af bandevold.

  Haiti er stadig paralyseret af politisk sammenbrud og de voldelige bander, der hærger landet med drab, voldtægter og kidnapninger. Landets økonomiske situation og sikkerhedssituation er katastrofal, og omfanget af bandevolden vokser. Men midt i kaosset har der været en stigning af haitianere, som vender sig mod en gammel folkereligion: Voodoo. Det skriver Africa News. Folkereligionen har en lang historie i landet, og hovedbestanddelene af den stammer fra vestafrikanske traditioner, der med slavegjorte afrikanere blev bragt til Haiti.

  Læs også: Haiti har gennemlevet sit værste år i seks årtier

  Haitianerne søger råd hos eller besøger i stigende grad voodoo-præster, hvor de søger trøst og beskyttelse mod de voldeliger bander. Deres forespørgsler spænder vidt, lige fra at finde kidnappede pårørende, til at skaffe livsnødvendig medicin.

  Mens der inden for voodoo-religionen findes utallige ånder, er krigsguden “Ogou Je Wouj”, også kaldet “guden med de røde øjne”, blevet populær på grund af manglen på sikkerhed i landet.

 • 12:06

  Krig og konflikt skaber rekordhøjt antal internt fordrevne

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Krig og konflikt har ved udgangen af 2023 tvunget mere end 68 millioner mennesker til at forlade deres hjem. Naturkatastrofer gjorde yderligere 7,7 millioner mennesker hjemløse, hvilket skubbede det samlede antal internt fordrevne op på 75,9 millioner.

  Det fremgår af en ny rapport fra Internal Displacement Monitoring Center (IDMC), hvilket er det højest antal, siden organisationen for femten år siden begyndte at monitorere internt fordrevne mennesker i verden.

  Stigningen er resultatet af både nye og ældre krige og konflikter, der har gjort det umuligt for de fordrevne at vende hjem.

  “I løbet af de sidste to år har vi set alarmerende nye niveauer af mennesker, der er nødt til at flygte fra deres hjem på grund af konflikter og vold, selv i regioner, hvor tendensen var blevet bedre,” siger IDMC-direktør Alexandra Bilak i en pressemeddelelse.

  I løbet af de seneste fem år er antallet af internet fordrevne steget med 50 procent. Og i 2023 stod Palæstina, Sudan og DR Congo tilsammen for to tredjedele af ​​de mennesker, der blev fordrevet på grund af konflikter.

  Du kan læse hele rapporten her.

 • 11:20

  Ungeprojekt i 2025 skal styrke palæstinensiske stemmer

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Operation Dagsværks projekt i 2025 skal styrke palæstinensiske stemmer. Det Danske Hus i Palæstina vandt med projektet “Stemmer for håb og solidaritet”.

  På tværs af landet har elever på de danske ungdomsuddannelser stemt på det projekt, de helst vil arbejde for ved Dagsværkdagen i 2025. Det skriver Operation Dagsværk i en pressemeddelelse. Til næste år begynder Operation Dagsværks arbejde med at udvikle den oplysningskampagne, som indeholder oplæg, videoer, plakater og undervisningsmaterialer.

  “Unge palæstinensiske stemmer begrænses og censureres dagligt i Palæstina. Projektets formål er at understøtte unge palæstinenseres stemme og forbedre deres muligheder for at udtrykke sig. Gennem facilitering af ungegrupper i alle regioner på Vestbredden og i Gazastriben, muliggøres en bevægelse af demokratisk aktivisme, som vil videreføre unge stemmer og lade dem tale for de rettigheder, som palæstinensere savner,” står der i pressemeddelelsen.

  Projektet vil fokusere på kapacitetsudvikling blandt den palæstinensiske ungdom, og at videreføre de unges stemmer.

 • 2 uger siden

 • 16:00

  FN ændrer metode til at opgøre drabstal i Gaza

  FN’s Kontor for Koordinering af Humanitær Indsats (OCHA) har justeret deres estimater af, hvor mange kvinder og børn der er dræbt i Gaza, siden krigen mellem Israel og Hamas brød ud efter terrorangrebet 7. oktober.

  Det skriver det israelske medie The Jerusalem Post.

  Skiftet ændrer ikke noget på det overordnede antal rapporterede dødsfald, som er omkring 35.000. Til gengæld har OCHA ændret drastisk i antallet af dræbte kvinder og børn.

  Ved den gamle metode, som var estimater baseret på tal fra den Hamas-kontrollerede pressemyndighed i Gaza (GMO), var antallet af dræbte kvinder 9.500, mens over 14.500 børn var meldt dræbt. Ned den nye metode, som baseres på identificerede dødsfald fra det ligeledes Hamas-kontrollerede sundhedsministerie i Gaza, er der tale om 4.959 dræbte kvinder og 7.797 børn. Omkring 10.000 døde er uidentificeret, blandt andet fordi de menes begravet under de sammenfaldne bygninger.

  Talsmand for OCHA Henrik Lærke beklager den skiftende opgørelsesmetode over for TV 2, men forklarer, at det skyldes, at Gazas sundhedsministerie netop har genoptaget leveringen af tal til FN.

  “Til at begynde med fik vi dem fra sundhedsministeriet, som vi har samarbejdet med i årevis, men på et tidspunkt kunne de ikke levere dem længere på grund af situationen, og så overtog GMO,” siger Henrik til TV 2.

  Han understreger, at de tal, OCHA udgiver, ikke er FN’s, da man ikke har mulighed for at lave sine egne opgørelser.

 • 15:26

  315 døde efter oversvømmelser i Afghanistan

  Skrevet af Søren Steensig

  Mindst 315 mennesker har mistet livet, efter voldsom regn har oversvømmet flere landsbyer i det nordlige Afghanistan. Flere end 1.600 personer er desuden kommet til skade i vandmasserne, oplyser WFP, FN’s Fødevareprogram.

  Naturkatastrofen kommer til at koste lokalbefolkningen i Nahrin-distriktet dyrt. I en landsby har oversvømmelserne ødelagt 40 ud af 42 huse, fortæller en lokal mand til Reuters. Mange køer og andre husdyr er også gået til i vandmasserne, oplyser Taleban-styret.

  I en pressemeddelelse har Afghanistans økonomiminister, Din Mohammad Hanif, bedt om hjælp fra FN, humanitære organisationer og private virksomheder til oversvømmelsernes ofre.

  Afghanistan anses for at være et af de mest sårbare lande over for klimaforandringer, fordi landets tørre og varme klima kan gøre de stigende tilfælde med voldsomt vejr endnu voldsommere.

 • 2 uger siden

 • 8:22

  Havnebyggeri på pause: Spor efter tysk koncentrationslejr dukker op i Namibia

  Skrevet af Søren Steensig

  I Namibia opfordrer forskere og civilsamfundsledere myndighederne til at sætte udvidelsen af en havn på øen Shark Island på pause. Forskergruppen Forensic Architecture har nemlig fundet flere umarkerede grave og forskellige objekter, der formentlig stammer fra den koncentrationslejr, hvor de tyske kolonialister internerede folk fra herero- og nama-folkene i starten af 1900-tallet, skriver The Guardian.

  Forskerne siger, at der er en “reel risiko” for, at der ligger jordiske rester fra mennesker i havene rundt om øen, hvor der fra 1905 til 1907 lå en koncentrationslejr. Her vil de namibiske myndigheder udvide havnen, så der kan blive plads til faciliteter, som kan støtte produktionen af brint på landets sydlige kyst.

  Namibia var under tysk kolonidømme fra 1884 til 1919 og hed dengang Tysk Sydvestafrika. I løbet af det halve århundrede blev mindst 75.000 mennesker af herero- og nama-folkene slået ihjel i dét, som historikere siden har kaldt “det 20. århundredes første folkemord”.

  “Shark Island er et helligt sted,” siger Paul Samuel Herero, der er en af herero-folkets ledere. “Hvis det stod til os, skulle det være et monument. Vi ønsker, at vores folk skal kunne besøge stedet og forstå den smerte og lidelse som vores forfædres udholdte, inden de døde en pinefuld død. Men 34 år efter selvstændigheden sukker, tigger og beder mine forfædre stadig efter anerkendelse fra det nye Namibia.”

 • 2 uger siden

 • 15:02

  Mindst 90 døde efter oversvømmelser i Brasilien

  Skrevet af Søren Steensig

  I sidste uge fik voldsomme regnskyl i Brasilien flere floder til at gå over deres bredder, heriblandt Rio Grande i den sydligste delstat Rio Grande do Sul. Ødelæggelserne efter vandmasserne er katastrofale, og nu meddeler de lokale myndigheder, at mindst 90 mennesker har mistet livet, skriver The Guardian.

  Udover de mistede liv er omkring 155.000 blevet hjemløse, og 131 personer er stadig savnede. I Rio Grande do Sul har 397 af delstatens 497 byer erklæret nødstilstand, mens redningsmandskab fortsat kæmper for at redde folk i sikkerhed.

  Delstatens hovedstad, Porto Alegre, er stort set afskåret fra al trafik ind og ud af byen, da alle større indfaldsveje, busterminalen og lufthavnen er lukkede. Byens omkring 1,3 mio. indbyggere har svært ved at skaffe basale fornødenheder, da supermarkederne ikke kan få varer.

  “Vi lever i en naturkatastrofe uden fortilfælde, og alle bliver nødt til at hjælpe,” lød bønnen fra byens borgmester, Sebastiao Melo, mandag.

 • 13:53

  Varmeste april nogensinde: Stime af varme-rekorder fortsætter

  Skrevet af Søren Steensig

  Verden har lige haft den varmeste april, der nogensinde er målt, viser nye målinger fra EU’s Kopernikus-institut. April 2024 var således den ellevte måned i streg, hvor termometret på verdensplan stod højere end nogensinde før for samme måned, skriver skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Verdens gennemsnitstemperatur har også været højere det sidste år end nogensinde før. Fra april sidste år til og med i år var verden i gennemsnit 1,61 grader celsius varmere end gennemsnittet for årene 1850-1900, før industrialiseringen slog igennem.

  Menneskets udledning af drivhusgasser er den primære årsag til de stigende temperaturer, og forskellige undersøgelser har også påvist en sammenhæng med flere tilfælde af ekstremt vejr.

  I april rasede ekstremt høje temperaturer eksempelvis i Sahel-regionen, der formentligt har kostet flere tusinder af menneskeliv, og nu har forskere kædet det sammen med udledningen af drivhusgasser.

 • 3 uger siden

 • 10:43

  Tidligere sikkerhedsminister bliver præsident i Panama

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  José Raúl Mulino, som tidligere har været landets sikkerhedsminister, er Panamas nye præsident.

  Med en historisk høj valgdeltagelse sikrede Mulino sig 34,3 procent af stemmerne. Mulino trådte først til som kandidat i februar, som stedfortræder for den populære ekspræsident Ricardo Martinelli. Martinelli blev udelukket fra valget på grund af en dom i en sag om korruption, og har søgt tilflugt på Nicaraguas ambassade i Panama City. Det skriver The Guardian.

  64-årige Mulino var selv i fare for at blive udelukket fra valget af landets højesteret blot to dage inden afstemningen, fordi han ikke havde vundet et primærvalg – men retten afviste sagen. Desuden står Panama over for en økonomisk nedtur, hvilket har fået folk til at se positivt på minderne om Martinellis præsidentperiode.

  I sin sejrstale sagde Mulino blandt andet, at hans regering vil åbne dørene for investeringer, samtidig med at den ikke vil glemme “dem, der lider af sult og manglen på drikkevand i hele landet.”

  Mulino forventes at tiltræde embedet den 1. juni.

 • 3 uger siden

 • 15:43

  Tanzania: Danmark skal ikke vende ryggen til sine venner i Afrika

  Skrevet af Jesper Heldgaard

  Efter omkring 20 årlige møder mellem afrikanske og nordiske udenrigsministre mente mange afrikanske udviklingsministre, at traditionen egentlig havde udspillet sin rolle. Dét afslørede Tanzanias udenrigsminister, January Makamba, da han fredag rundede et debatmøde om den udviklingspolitiske redegørelse for 2023 af: Det gjorde han efter selv – som en af 17 afrikanske udenrigsministre – at have deltaget i årets nordisk-afrikanske udenrigsministermøde i København torsdag-fredag:

  ”De seneste to dage i København har været meget vellykkede. Vi mente jo egentlig, at tiden var ved at rinde ud for disse møder, men Danmark og min ven Dan har grebet det an på en helt ny måde og involveret det private erhvervsliv, og det har givet en helt ny dynamik,” sagde January Makamba og omtalte også i begejstrede vendinger Dan Jørgensens besøg i Tanzania for nyligt:

  ”Dan gør et fantastisk arbejde for Danmark, og det er vigtigt, at han kommer til Tanzania, så han ved selvsyn kan se, at den danske bistand gør og har gjort en forskel. I skal vide, at Danmark og de nordiske lande har en helt særlig status i Tanzania og mange afrikanske lande. Det var jer, der hjalp os i vores første svære år efter uafhængigheden. Og I blev gennem op- og nedture. Danmark og de nordiske lande har et godt navn, et godt brand i Tanzania. Det må I ikke opgive. Vend ikke ryggen til jeres trofaste partnere i Afrika,” sagde ministeren, der mente, at Danmark handlede rigtigt ved sidste år at opgive beslutningen om at lukke den danske ambassade i Tanzania.

  ”Det var et vigtigt og et rigtigt signal. Vi ser også positivt på den nye danske plan for Afrika og dens med fokus på at støtte afrikanske lande til at komme ud af afhængigheden af bistand. Under mit besøg har jeg mødt den danske skatteminister – tænk sig: I har et helt ministerium bare til at tage sig af skat, og vi er glade for, at Danmark vil støtte vore bestræbelser på at få et mere effektivt skattesystem, så vi kan mindske afhængigheden af bistand.”

  Tanzania var i mange år den største modtager af dansk udviklingsbistand og er med mere end 14 milliarder kroner i alt det største modtagerland i de mere end 60 år, Danmark har ydet udviklingsbistand. I 2023 modtog Tanzania næsten 100 millioner kroner i udviklingsbistand fra Danmark.

 • 15:00

  Vejen banet for fortsat dynasti i Togos valg

  Skrevet af Søren Steensig

  Det siddende regeringsparti Union for the Republic (UNIR) har vundet flertallet i Togos parlament. Lørdag viste de foreløbige optællinger, at præsidenten Faure Gnassingbes parti havde vundet hele 108 ud af 113 sæder, skriver nyhedsbureauet AP.

  Valgsejren kommer efter alt at dømme til at sikre Gnassingbe flere år på toppen af Togos magthierarki. I marts vedtog parlamentet under UNIR’s ledelse nemlig en ny valglov, der afskaffede de direkte valg til præsidentembedet og i stedet gav parlamentet mandat til at udpege en præsident. Under den nye valglov kan parlamentet udpege en præsident, der sidder maksimalt to perioder på fem år hver.

  Før valgte befolkningen præsidenten direkte, ligeledes til perioder på fem år, men uden begrænsning på antallet af perioder. Ifølge oppositionen havde manøvren til formål at holde Gnassingbe ved magten, selvom han de seneste år er blevet mindre populær i befolkningen.

  Faure Gnassingbe overtog ved et valg i 2005 præsidentembedet efter sin far, Eyadema Gnassingbe, som havde regeret landet i næsten 40 år efter et militærkup.

  Omkring halvdelen af Togos 8,8 millioner indbyggere var registrerede til at stemme ved valget, men nogle steder som i hovedstaden Lomé var valgdeltagelsen ikke højere end 33 procent.

 • 3 uger siden

 • 13:29

  Grundlovsændring i El Salvador giver præsidenten mere magt

  El Salvadors præsident, Nayib Bukele, møder denne uge hård kritik fra oppositionspolitikere og NGO’er, skriver nyhedsbureauet AP.

  Kritikken kommer på baggrund af en grundlovsændring, som blev stemt igennem kongressen i El Salvador mandag den 29. april, der giver den siddende regering mulighed for at gennemføre større ændringer i landets forfatning.

  Tidligere kunne gennemgribende forandringer i forfatningen kun gennemføres efter et valg, hvor de nyvalgte kongresmedlemmer skulle stemme for eller imod ændringsforslagene fra den tidligere valgperiode. Nu har Præsident Nayib Bukele og partimedlemmerne fra partiet Nuevas Ideas mulighed for at omskrive grundloven i vidtgående omfang uden først at blive genvalgt.

  På trods af et forbud om genvalg i landets forfatning sikrede Bukele sig en ny periode som præsident i februar med over 70 procent af stemmerne.

 • 13:20

  Saudi-Arabien til Sudans generaler: Tilbage til forhandlingsbordet

  Skrevet af Søren Steensig

  Udenrigsministeren i Saudi-Arabien, Faisal bin Farhan, har onsdag ringet generalerne for de to stridende parter i Sudans borgerkrig op. De skal nemlig tilbage til forhandlingsbordet i den saudiske by Jeddah for at finde en fredelig løsning på konflikten, der efter et års kampe har fordrevet flere end ni millioner mennesker, fremgår det af en en pressemeddelelse.

  Ministeren ringede både til lederen af de paramilitære Rapid Support Forces (RSF), Mohamed ‘Hemedti’ Dagalo, og de regulære Sudan Armed Forces (SAF), Abdel Fattah al-Burhan. I begge opkald understregede han ifølge pressemeddelelsen vigtigheden af at “beskytte Sudan og dets indbyggere fra yderligere ødelæggelser og ikke forværre den allerede svære humanitære situation”.

  Læs også: Opportunistisk kamelsælger og officerskolens mønsterelev: Her er de to generaler, der udpiner Sudan

  Omkring 15.000 mennesker har mistet livet i konflikten – sandsynligvis er tallet meget højere, da det er svært for både journalister og internationale organisationer at rapportere fra landet – og i Darfur er RSF efter alt at dømme i gang med at begå endnu et folkemord på regionens indfødte, afrikanske stammer.

  De to generaler, der sammen var med til at kuppe Sudans mangeårige leder Omar al-Bashir, har tidligere sendt delegationer til Jeddah for at deltage i fredsforhandlinger med mæglere fra USA, Saudi-Arabien og den multilaterale østafrikanske udviklingsorganisation IGAD. Men i december suspenderede mæglerne forhandlingerne, da de to parter ikke levede op til aftaler om at stoppe belejringerne af større byer og påbegynde initiativer, der skulle opbygge tillid mellem de to hære.

 • 9:52

  Colombia bryder diplomatiske bånd med Israel

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Colombias præsident, Gustavo Petro, brugte arbejdernes internationale kampdag som anledning til at offentliggøre, at hans regering vil afbryde de diplomatiske forbindelser med Israel.

  I sin tale til et 1. maj-møde i hovedstaden Bogotá beskrev Petro, som han har gjort før, Israels belejring af Gaza som et “folkedrab”.

  “I morgen vil de diplomatiske forbindelser med staten Israel blive brudt… for at have en folkemorderpræsident,” sagde Petro og tilføjede: “Hvis Palæstina dør, dør menneskeheden, og vi vil ikke lade den dø,” sagde han ifølge The Guardian.

  Israels udenrigsminister, Israel Katz, irettesatte var hurtigt ude med svar på den colombianske præsidents kommentarer og sagde:

  “Colombias præsident har lovet at belønne Hamas’ mordere og voldtægtsforbrydere, og i dag indfriede han det løfte. Historien vil huske, at Gustavo Petro valgte at stå ved de mest forfærdelige monstre, menneskeheden nogensinde har set, skriver Katz på X

 • 4 uger siden

 • 14:31

  Militærjunta forbyder flere udenlandske medier efter rapporter om massakre

  Skrevet af Søren Steensig

  Først medierne BBC, Voice of Africa og menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Og i weekenden blev The Guardian og Le Monde tilføjet til listen over medieorganisationer, der er forbudt i Burkina Faso. Militærjuntaen er utilfreds over de rapporter om en massakre på flere end 200 civile, som landets sikkerhedsstyrker ifølge rapporterne stod bag, skriver The Guardian.

  “Mediekampagnen, der er orkestreret omkring de her anklager, afslører tydeligt en skjult agenda… om at stille vores tropper i et dårligt lys,” lyder forklaringen fra styret under kaptajn Ibrahim Traoré i en pressemeddelelse.

  Forbuddet betyder, at organisationernes hjemmesider og udsendelser er blokeret i Burkina Faso.

  I sidste uge skrev flere internationale medier – også Globalnyt, der dog ikke er blokeret i Burkina Faso endnu – om en Human Rights Watch-rapport, der dokumenterer, at burkinske sikkerhedstropper ifølge øjenvidner myrdede flere end 200 civile på én dag i landets nordlige del. Blandt dem var ifølge Human Rights Watch mindst 56 børn.

  Øjenvidner i de to landsbyer, hvor massakren fandt sted, fortæller til Human Rights Watch, at angrebet var hævn for et angreb mod en militærbase nogle dage tidligere, som en islamistisk terrorgruppe formentlig stod bag. Flere end to millioner mennesker er fordrevne fra den nordlige del af Burkina Faso, hvor terrorgrupper kontrollerer store dele af Sahel-området.

 • 11:04

  Oversvømmelser i det vestlige Kenya fejer hjem og biler væk

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  En bølge af oversvømmelser og et voldsomt jordskred ramte huse og skar en større vej i Kenya over, hvilket kostede mindst 45 mennesker livet. Desuden er snesevis meldt savnede, ifølge landets indenrigsministerium.

  De vedvarende regnskyl i Kenya har resulteret i omfattende oversvømmelser, der har kostet mindst 169 mennesker livet siden midten af marts. Landets meteorologiske afdeling har advaret om yderligere nedbør, hvilket kommer til at forværre situationen. Det skriver France24.

  Mere end 200.000 mennesker i hele Kenya er blevet ramt af oversvømmelserne, hvilket har ført til, at huse i de truede områder står under vand, og folk søger tilflugt i skoler.

  Oversvømmelserne har ramt den bredere østafrikanske region på grund af den kraftige regn. I Tanzania er 155 mennesker rapporteret døde, mens mere end 200.000 mennesker er påvirkede i det nærliggende naboland, Burundi.

 • 10:28

  Gode økonomisker udsigter i Afrika syd for Sahara

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Niger forventes at opleve den højeste økonomiske vækst i 2024, efterfulgt af Senegal, Rwanda, Elfenbenskysten og Etiopien.

  “Vi forventer, at den økonomiske vækst vil stige til 3,8 procent i 2024 fra 3,4 procent sidste år,” lyder det fra Afrika-direktør Abebe Aemro Selassie, efter at Den Internationale Valutafond (IMF) for nylig fremlagde økonomiske prognoser for Afrika syd for Sahara. Det skriver det norske medie Panorama Nyheter.

  Næsten to tredjedele af landene i regionen forventes at opleve højere økonomisk vækst i år sammenlignet med sidste år, ifølge prognoserne. IMF vurderer også, at inflationen i regionen generelt er faldende. Selvom regionen oplever en positiv udvikling, står den stadig over for betydelige udfordringer, ifølge Selassie. IMFs rapport fastslår, finansieringsbehovet til lavindkomstlandene i regionen vil overstige 70 millioner kroner årligt de næste fire år.

  Derudover oplever landene ifølge IMF problemer med låneomkostninger, og landene bruger nu i gennemsnit 12 procent af deres indkomst på et betale renter på lån, hvilket er mere end dobbelt så meget som for ti år siden. Desuden mindskes bistanden til Afrika syd for Sahara. Det kan få konsekvenser for de afrikanske økonomers evne til at tackle fremtidige udfordringer, såsom klimaforandringer og politisk ustabilitet, og kan hindre yderligere økonomisk vækst.

 • 4 uger siden

 • 12:56

  Irakisk influencer dræbt i Bagdad

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Den irakiske TikTok-stjerne, som gik under navnet Om Fahad, er fredag blevet skudt i sin bil i Bagdad, som er Iraks hovedstad.

  Om Fahad, hvis rigtige navn er Ghufran Sawadi, blev kendt for sine for sine TikTok-videoer, hvor hun dansede til popmusik i tætsiddende tøj. Drabsmanden var angiveligt ved at levere mad til en adresse i nærheden af hendes hjem, da han skød hende fra sin motorcykel.

  Om Fahad blev sidste år idømt seks måneders fængsel for at dele videoer, som retten mente underminerede “den offentlige blufærdighed og moral”. Det skete, efter den irakiske regering i 2023 lancerede en kampagne, der skulle gå i rette med indhold på sociale medier, som forbrød sig mod “moral og traditioner”. Flere influencere blev arresteret i forbindelse med kampagnen. Det skriver BBC.

  For nylig eskalerede en konflikt mellem Om Fahad og hendes online veninde, Dalia Naeem. Veninden, som er kendt som “den irakiske Barbie” på grund af sine mange plastikoperationer, havde angiveligt truet med at afsløre Om Fahads påståede forhold til fremtrædende irakiske embedsmænd.

  Om motivet til fredagens drab skal findes her, eller om det skyldes vrede fra Iraks konservative miljøer, er endnu uvist.

 • 4 uger siden

 • 11:24

  Tanzania ramt af oversvømmelser

  155 personer rapporteres dræbt i mudderskred og oversvømmelser, efter at Tanzania er ramt af voldsomme nedbørsmængder. Det skriver Al Jazeera English. Landets premierminister forklarede i en tale til parlamentet, at oversvømmelserne er blevet forstærket af vejrfænomenet El Nino. Også nabolandet Kenya er ramt af de voldsomme regnmængder. Her meldes 35 personer omkommet, og dele af Nairobi er under vand.

 • i dag

 • 15:58

  Rapport: Burkina Fasos militær massakrerede 200 civile på én dag

  Skrevet af Søren Steensig

  Hele 223 civile blev slået ihjel den 25. februar i to landsbyer i det nordlige Burkina Faso. Det dokumenterer en ny rapport af Human Rights Watch, der også angiver, at mindst 56 af de dræbte var børn.

  Ifølge rapporten, der er baseret på øjenvidneberetninger, verificerede billeder og video-optagelser, stod Burkina Fasos sikkerhedsstyrker bag massakrene i de to landsbyer Soro og Nondin. Burkina Fasos militærstyre under kaptajn Ibrahim Traoré har endnu ikke kommenteret på beskyldningerne.

  “Den burkinske hær har gentagne gange begået massakrer mod civile under påskud af at bekæmpe terrorisme, og stort set altid uden at blive draget til ansvar for det,” udtaler Tirana Hassan, administrerende direktør ved Human Rights Watch.

  Store dele af det nordlige Burkina Faso er under islamistiske terrorgruppers kontrol. Efter Ibrahim Traoré kom til magten ved det andet militærkup på ét år i 2022, lovede han at få kontrol over landets nordlige dele “inden for to til tre måneder”.

 • 1 måned siden

 • 12:32

  Tyskland genoptager støtten til UNWRA

  Skrevet af Sven Johannesen

  Tysklands regering vil nu fortsætte sin støtte til UNWRA, der er den FN-organisation, der har med palæstinensiske flygtninge at gøre. Det skriver the Guardian.

  Ligesom en række andre lande satte Tyskland sin støtte til UNWRA på pause som følge af israelske beskyldninger om, at organisationen var infiltreret af Hamas, samt at en række ansatte havde bidraget til terrorangrebet på Israel den 7. oktober 2023.

  Men efter at en franskledet undersøgelse af Israels anklager har konkluderet, at Israel mangler at bevise sine påstande, genoptager Tyskland altså støtten.

  UNWRA spiller en central rolle i at distribuere nødhjælp i det krigsramte Gaza, hvor den humanitære situation er kritisk.

 • 1 måned siden

 • 13:47

  Verdensbanken lukker for kassen til turismeprojekt i Tanzania

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Efter pres fra tænketanken Oakland Institute har verdensbanken suspenderet finansieringen af et turismeprojekt i Tanzania, som har gjort livet ulideligt for titusindvis af landsbybeboere.

  Ifølge tænketanken har Verdensbankens beslutning om at skrotte finansieringen af turismeprojektet været længe ventet. Mindst 100 millioner dollars er allerede blevet udbetalt til projektet, som blev sat i gang i 2017. Målet med projektet var at forbedre forvaltningen af naturressourcer og aktiver inden for turisme i det sydlige Tanzania. Det skriver AP News.

  Men det er ifølge Oakland Institute sket på bekostning af områdets indbyggere. Tænketanken siger, at den har dokumenteret mindst 12 sager om savnede personer og drab, hvor gerningsmændene var parkbetjente, samt flere tilfælde af seksuelle overgreb mod kvinder. Desuden har regeringsorganer angiveligt beslaglagt og bortauktioneret et stort antal kvæg – hvilket har kostet bønderne dyrt – med det formål at få dem til at forlade området.

  Anuradha Mittal, som er administrerende direktør for Oakland Institute, kalder turismeprojektet ‘farligt’ og siger, at Verdensbankens beslutning er en sejr for marginaliserede grupper i det østafrikanske land.

  Verdensbankens suspension af finansieringen trådte i kraft 18. april.

 • 10:47

  Argentina opnår første budgetoverskud i 15 år

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  I marts blev der registreret et overskud på cirka 276 milliarder pesos, sagde Argentinas præsident Javier Milei i en tv-transmitteret tale ifølge Panorama Nyheter. Det svarer til 2,2 milliarder kroner, og det er første gang, der er kvartalsoverskud siden 2008.

  Den ultraliberale præsident har, siden han i november 2023 blev valgt, taget drastiske skridt for at få landet ud af den økonomiske krise, skære ned på budgetunderskuddet og ikke mindst komme den galoperende inflation til livs, som landet har kæmpet med i mange år.

  Sparekniven har blandet kostet flere sociale programmer livet og resulteret i store nedskæringer i offentlige støtteordninger samt nedlæggelse af tusindvis af offentlige stillinger.

  “Jeg forstår, at den situation, vi er i, er krævende, men vi er også allerede over halvvejs. Dette er det sidste skridt i den heroiske indsats, vi argentinere gennemfører, og for første gang i lang tid vil det være det værd,” sagde Milei.

  Mileis økonomiske reformer har udløst store demonstrationer i hele landet, og ifølge kritikere har de allerede sendt mange argentinere ud i fattigdom.

 • 10:36

  Armenien og Aserbajdsjan når til enighed om fire landsbyer

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Efter årtiers konflikt er Armenien gået med til at returnere fire landsbyer til Aserbajdsjan, som en del af en fredsaftale.

  Det drejer sig om landsbyerne Baghanis Ayrum, Asagi Eskipara, Heyrimli og Kizilhacili, som ligger nær landenes fælles grænse. Talsmanden fra det aserbajdsjanske udenrigsministerium, Aykhan Hajizada, skrev i fredags på det sociale medie X, at Armenien har indvilliget i at returnere de fire landsbyer, der har været “under besættelse” siden 1990’erne. Han kaldte det for en “længe ventet, historisk begivenhed”. Det skriver Al Jazeera.

  Aserbajdsjan har krævet at landsbyerne bliver tilbageleveret, som en betingelse for en fredsaftale efter mere end tre årtiers konflikt. Konflikten har hovedsageligt været centreret om udbryderregionen Nagorno-Karabakh, som har været kontrolleret af armenske separatister siden 1991, men er internationalt anerkendt som en del af Aserbajdsjan.

  Aftalen blev indgået under et møde ledet af landenes vicepremierministre.

 • 1 måned siden

 • 15:31

  Norges vice-udenrigsminister advarer med vestlig dobbeltmoral

  Skrevet af Søren Steensig

  Når regeringsledere fra det Globale Syd ser på Vestens fordømmelse af Ruslands krig i Ukraine og tilsyneladende billigelse af Israels invasion af Gaza, ligner det hykleri. Og den dobbeltmoral udgør en stor fare for hele den regelbaserede tilgang til international politik, skriver Norges vide-udenrigsminister, Andreas Motzfeldt Kravik, i et debatindlæg hos Al Jazeera.

  “Når jeg taler for mit eget land, Norge, kan jeg dog sige, at beskyldningen er ved siden af skiven,” fortsætter Motzfeldt Kravik. “Vi har gjort det klart, at en reel opbakning til international lov kræver en fordømmelse af Ruslands angrebskrig i Ukraine, men også at sige fra over for Israels brud på international lov i Gaza.”

  Nummer to i det norske udenrigsministerium argumenterer videre for, at kritikken over brud på menneskerettigheder og internationale konventioner bliver hul, når den kun ytrer mod rivaler og ikke mod allierede.

  “Med mindre alle lande tager den forpligtelse på sig, vil systemet kollapse. Det vil utvivlsomt føre til dårligere sikkerhed og mere uvished for alle,” skriver Motfeldt Kravik.

  Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, og statsminister, Jonas Gahr Støre, var tidligt ude at fordømme Israels angreb på civile i Gaza, mens de anerkendte landets ret til selvforsvar efter Hamas’ angreb den 7. oktober.

 • 15:28

  Ny rapport savner beviser for Israels UNRWA-anklager

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Israel har endnu ikke fremlagt dokumentation for sine påstande om, at ansatte i FN’s nødhjælpsorganisation UNRWA er medlemmer af terrororganisationer.

  Sådan lyder en af de centrale konklusioner i den uafhængige undersøgelse, som blev bestilt af FN i kølvandet på israelske anklager, om at et betydeligt antal UNRWA-ansatte er medlemmer af terrororganisationerne Hamas og Islamisk Jihad, og at flere skulle have deltaget i Hamas’ terrorangreb på Israel 7. oktober. Det skriver The Guardian.

  Undersøgelsen ledes af den tidligere franske udenrigsminister Catherine Colonna og ledsages af en mere dybdegående undersøgelse udarbejdet af danske Institut for Menneskerettigheder samt svenske Raoul Wallenberg Institut og det norske Chr. Mikelsen Institut.

  De israelske anklager fik i januar store donorer til at skære ned i deres finansiering til agenturet, som ifølge undersøgelsen er “uerstattelig og uundværlig for palæstinenseres humanitære og økonomiske udvikling hovedkanalen for humanitær støtte, ikke kun til palæstinensere i Gaza, men til palæstinensiske flygtningesamfund i hele regionen.

 • 13:41

  Maldiverne tager ved valg et skridt tættere på Kina

  Skrevet af Hedi Nermin Aziz

  Maldivernes præsident Mohamed Muizzus parti har vundet en jordskredssejr ved søndagens parlamentsvalget. Det rapporterer lokale medier.

  Det forventes at Mohamed Muizzus parti, Folkets Nationalkongres (PNC), vinder 62 ud af 93 pladser i parlamentet. Oppositionspartiet Maldivernes Demokratiske Parti (MDP) står til at få 15 mandater. Det skriver BBC.

  Både Kina og Indien vil gerne øge deres indflydelse i Maldiverne, som ligger i Det Indiske Ocean. Men Mohamed Muizzu har tidligere lovet, at han vil gøre op med landets ‘Indien først-politik’, og valgresultatet bliver set som stærk opbakning til præsidentens pro-Kina-politik.

  Maldiverne og Indien har en aftale, som betyder, at der er udstationeret et mindre antal indiske soldater i Maldiverne. Mohamed Muizzu har tidligere lovet, at de vil blive sendt hjem, og det kan anstrenge forholdet til Indien yderligere.

 • 1 måned siden

 • 13:02

  USA nedlægger veto mod palæstinensisk medlemskab af FN

  Skrevet af Laurits Holdt

  Palæstina ønsker at blive medlem af FN og har indgivet en officiel ansøgning. Den blev behandlet på et møde i Sikkerhedsrådet, som blev forelagt et udkast til en beslutning – en såkaldt resolution – som ifølge FN’s nyhedstjeneste er blandt de korteste i Sikkerhedsrådets historie. På engelsk lød den:

  “The Security Council, having examined the application of the State of Palestine for admission to the United Nations (S/2011/592), recommends to the General Assembly that the State of Palestine be admitted to membership in the United Nations.”

  Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer, hvoraf fem – USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien – er permanente medlemmer, og ti er valgt for en periode på to år. De permanente medlemmer har veto-ret, og denne ret brugte USA.

  12 medlemmer stemte for resolutionen, men to afstod fra at stemme, og så stemte USA altså imod.

  Rusland og Kina kritiserer USA, som forsvarer sig med, at det på ingen måde er imod, at Palæstina bliver medlem af FN, men at det ikke kan stemme for, før der er gennemført en række reformer i Palæstina.

 • 12:46

  Argentina søger partnerskab med NATO

  Skrevet af Laurits Holdt

  Regeringen i Argentina har officielt ansøgt om at blive såkaldt global partner med forsvarsalliancen NATO, som udgøres af USA, Canada og 30 europæiske lande, herunder Danmark. Det skriver avisen Buenos Aires Herald.

  ’Globale partnere’ er lande, som NATO-alliancen arbejder særligt tæt sammen med. De nuværende er Australien, Colombia, Irak, Japan, Sydkorea, Mongoliet, New Zealand og Pakistan. Indtil Taliban-bevægelsen overtog magten i Afghanistan, var landet også på listen, men er nu suspenderet.

  Et ’globalt partnerskab’ er det tætteste, som lande uden for Europa kan komme på NATO. Ifølge traktaten, som ligger til grund for NATO, kan kun lande i Europa blive medlem – bortset fra USA og Canada, som var blandt grundlæggerne af organisationen.

  Den argentinske forsvarsminister overrakte ansøgningen i NATOs hovedkvarter, som han besøgte efter at have været i Danmark for at underskrive en aftale om at købe 24 F16-kampfly af Danmark, som efter planen skal pensioneres, når de nye F35-fly bliver leveret fra USA.

  Argentinas præsident, Javier Milei, ønsker at placere landet tættere på Vesten, men har samtidig gentaget landets krav om at få herredømmet over øgruppen Falklandsøerne, som ligger relativt tæt på Argentina men tilhører Storbritannien.

  Læs også: Argentinas præsident sætter omstridte øer tilbage på dagsordenen

 • 12:18

  Nyt studie: Dødelig varme i Sahel skyldes menneskelig aktivitet

  Skrevet af Laurits Holdt

  I de første dage af april blev Mali og Burkina Faso i Afrikas Sahel-region ramt af en voldsom varmebølge, der sendte temperaturerne op over 45 grader. Også andre lande i regionen blev ramt, herunder eksempelvis Senegal, Nigeria og Tchad.

  Et studie viser nu, at varmebølgen er forårsaget af de menneskeskabte klimaforandringer, som har hævet jordens temperatur med 1,2 grader. Uden temperaturstigningen havde forårets hedebølge simpelthen ikke været mulig.

  Det konkluderer World Weather Attribution (WWA), som er et netværk af forskere fra blandt andet Imperial College i Storbritannien, det nederlandske meteorologiske institut og Røde Kors’ klimacenter.

  Varmen kostede adskillige mennesker livet, men det er svært at opgøre præcist, hvor mange, skriver WWA. Gabriel Touré-hospitalet i Malis hovedstad, Bamako, registrerede ifølge WWA 102 dødsfald på de fire første dage i april. I april 2023 registrerede hospitalet 130 dødsfald i hele måneden.