• 1 år siden

 • 10:20

  Kvindelige elitebrydere protesterer i New Delhi

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Toppen af indisk brydning for kvinder har de seneste ti dage protesteret på den indiske hovedstads centrale Jantar Mantar-plads – et stenkast fra parlamentet. De anklager lederen af landets brydeforbund, Brijdhushan Sharan Shakran Singh, for at have chikaneret adskillige kvindelige sportsfolk seksuelt. Det skriver Al-Jazeera.

  Den 66-årige Singh, som også er parlamentsmedlem for premierminister Narendra Modis Bharatiya Janata Party, afviser dog alle anklagerne.

  Brydere, ledet af de olympiske medaljevindere Sakshi Malik og Bajrang Punia, gik første gang på gaden i New Delhi den 18. januar. Commonwealth Games-guldvinderen Vinesh Phogat fortalte dengang, hvordan Singh og en række trænere over en årrække har chikaneret de kvindelige brydere.

  “Kvindelige brydere er blevet seksuelt chikaneret på nationale lejre af trænere og WFI-præsidenten,” sagde den 28-årige Vinesh Phogat og fortsatte.

  “Jeg kender mindst 10 til 20 piger i nationallejren, som har fortalt mig deres historier.”

  Men efter at regeringen forsikrede dem om, at et tilsynsudvalg ville undersøge beskyldningerne, afblæste bryderne de indledende protester den 20. januar. I sidste uge blev protesterne så genoptaget, efter at politiet endnu ikke havde lagt en formel sag an mod Singh eller gennemført en undersøgelse mod ham.

  Nu kræver sportsfolkene på Jantar Mantar-pladsen en “øjeblikkelig anholdelse”. De har desuden anmodet højesteret om at gribe ind, som efterfølgende har pålagt politiet at anlægge sag mod Singh.

 • 1 år siden

 • 12:15

  Lula strides med tech-giganter om regulering af internettet

  Skrevet af Emil Gundel

  I denne uge blev Google tvunget til at fjerne et link fra sin brasilianske side, beretter Al-Jazeera. Linket førte til en tekst, hvor der står at lov nr. 2630 – der også er kendt som ’Fake News-loven’ – vil føre til omfattende offentlig forvirring.

  Teksten opfordrede derefter læserne til at kontakte deres repræsentanter i det brasilianske parlament, for at udtrykke deres modstand imod loven.

  Brasiliens justitsminister, Flavio Dino, forlangte at linket blev fjernet indenfor to timer og fortalte at Google ellers ville få en bøde på cirka 1.335.000 kroner for hver time, linket forblev online. Google fjernede linket to minutter efter justitsministerens besked.

  Brasiliens højesteret har beordret lederne af store tech-firmaer, herunder Google, Meta og Spotify, til at afgive vidnesbyrd om spredningen af misinformation omkring lov nr. 2630.

  ’Fake News-loven’, der stadig er under behandling i det brasilianske parlaments underhus, er præsident Lula da Silvas store tiltag imod, hvad han kalder ’wild west’ tilstandene på de sociale medier.

  Lula da Silva har blandt sagt at ’fake news’ var en af de primære årsager til at tilhængere af tidligere præsident Jair Bolsonaro i januar stormede landets højesteret, parlament og præsidentpalads i et forsøg på at få ændret resultatet af valget, der bragte da Silva til magten.

  Loven, der bliver sammenlignet med forordningen om digitale tjenester som EU vedtog sidste år, er langt det mest vidtrækkende forsøg på at regulere internettjenester på det sydamerikanske kontinent.

  Hvis loven bliver vedtaget, vil det blandt andet betyde, at de store internettjenester vil skulle stå til ansvar for udbredelse af misinformation og for at facilitere delingen af ulovligt og ekstremistisk indhold.

  Den brasilianske regerings kamp imod ’wild west’-tilstandene på de sociale medier førte i sidste til en kortvarig lukning af appen Telegram. Læs mere om baggrunden for lukningen her.

  Ifølge Al-Jazeera er det uvist om ’Fake news’-loven vil blive vedtaget af det brasilianske parlament, fordi tech-giganterne er gået sammen med de konservative og evangelistiske parlamentarikere om at stoppe loven.

 • 11:39

  “Majsens hjemland” kæmper for at holde amerikansk gmo-majs ude

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Mexico er stolt over at være majsens hjemland. Majs blev først kultiveret i det nordamerikanske land for omkring 9.000 år siden – og mexicanerne værner i den grad om den kulinariske arv. Det kommer blandt andet til udtryk i en mindre ”handelskrig” mellem Mexico og USA. Amerikanerne ønsker nemlig at eksportere genmodificeret majs over den sydlige grænse. Det forsøger de mexicanske myndigheder at få stoppet. Og det huer ikke amerikanerne.  

  USA har nu krævet konsultationer under den nordamerikanske handelsaftale, USMCA (tidligere kendt som NAFTA), da de amerikanske myndigheder mener, at Mexicos forsøg på at hindre import af de genmodificerede majs er i modstrid med pagten. Det kan i sidste ende føre til sanktioner.

  Mexicos viceminister for landbrug, Victor Suarez, mener, at det amerikanske krav er et knæfald for store agrokemiske virksomheder som Bayer, BASF og ChemChina.

  “USA’s krav til Mexico handler om interesser fra producenter af frø, agrokemiske virksomheder og andre fødevareproducerende oligopoler,” har han udtalt, ifølge Yahoo Finance.

  Kravet kommer efter myndighederne i Mexico har arbejdet med planer om at forbyde gmo-majs i landet. Myndighederne er ellers gået en smule på kompromis med planerne, da man siden har nævnt, at majs til industrielt brug og kvægfoder ikke bliver inkluderet i forbuddet.

  Mexico frygter, at import af gmo-majs kan true den store variation af majssorter i landet. Et studie fra 2001 viste, at der tilsyneladende var spor af genmodificeret majs i lokalt produceret majs, der ellers skulle være gmo-fri.

  Siden da har mexicanske myndigheder indført flere tiltag, som skal begrænse importen af genmodificerede majs fra den nordlige nabo. I 2021 indførte myndighederne et forbud mod dyrkning af gmo-majs i Mexico, og samtidigt udtrykte præsidenten ønske om at udfase import af genmodificerede majs inden 2024, lyder det i en analyse af LatAm Dialogue.

  Majs spiller en stor rolle i traditionel mexicanske mad, og det er hovedingrediensen i kendte retter som tacos og tortillas. Det er også en afgrøde, der har en stor betydning for oprindelige folk. I mayaernes skabelsesberetning, Popul Vuh, skabte guderne de første mennesker af majs.

 • 10:57

  Israel-Palæstina: Våbenhvile efter fanges sulte-død starter uro

  Skrevet af Søren Steensig

  Efter at have sultestrejket 87 dage i et israelsk fængsel døde palæstinenseren Khader Adnan tirsdag. Det er første gang i 30 år, en fange i israelsk varetægt er død af at sultestrejke.

  Adnan var en ledende skikkelse for gruppen Islamisk Jihad, og dødsfaldet fik straks palæstinensiske grupper til at affyre raketter mod flere israelske byer. I byen Sderot, øst for Gaza-striben, blev tre personer, herunder en udlænding, såret under angrebene. Ifølge det israelske militær blev det sydlige Israel ramt af mindst 30 raketter i løbet af tirsdag og natten til onsdag.

  Israelerne svarede blandt andet tilbage ved at sætte angrebsfly ind mod bevæbnede grupper i Gaza. Ifølge Hamas angreb også en israelsk tank gruppens udkigsposter i Gaza.

  I løbet af tirsdag samledes palæstinensere til demonstrationer for at sørge over Adnans død og give udtryk for deres frustrationer. I Hebron på Vestbredden lukkede butiksejerne deres virksomheder, mens hundredvis af mennesker marcherede i gaderne. Nogle af dem kastede sten og flasker efter israelske soldater, der svarede igen med at affyre tåregas og gummikugler. Der er ingen rapporter om tilskadekomne.

  Omkring daggry onsdag var voldshandlingerne afsluttede, fortæller en talsmand for Islamisk Jihad. De bevæbnede palæstinensiske grupper og det israelske militær har indgået en foreløbig våbenhvile, som er kommet i stand med hjælp fra FN, Qatar og Egypten, lyder det fra to palæstinensiske embedsmænd.

 • 1 år siden

 • 13:58

  Lande i det sydlige Afrika vil have deres egen “grønne mur”

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  I årevis har lande syd for Saharaørkenen arbejdet med planen om at plante en række af træer på tværs af Afrika. “Den Store Grønne Mur,” som projektet kaldes, har nu inspireret landene i det sydlige Afrika, som er i færd med at lægge planer for deres egen naturmur.

  De 16 lande i den regionale sammenslutning Det Sydafrikanske Udviklingssamfund (SADC) er alle med på idéen, som lige nu går under navnet SADC Great Green Wall Initiative. Landene har været samlet for at diskutere planerne ved flere lejligheder dette forår, hvor der samtidigt har været repræsentanter fra Den Afrikanske Union, sammenslutningen af tidligere britiske kolonier, Commonwealth, Verdensbanken samt FN-sekretariatet for bekæmpelse af ørkendannelse (UNCCD), skriver UNCCD i en meddelelse om projektet.

  “Vores kollektive bestræbelser bør støtte os i arbejdet med at skabe en grøn og modstandsdygtig fremtid i SADC-regionen,” har direktionssekretæren i SADC, Elias M. Magosi, nævnt.

  SADC-regionen strækker sig over et område på 10 millioner kvadratkilometer, og der er udfordringer med tørke, udpining af jord og ørkendannelse. Det er udfordringer, som kan afhjælpes ved at styrke naturen. Landene skal arbejde videre med planerne, herunder at skaffe finansiering til projektet. Samarbejdspartnere har imidlertid allerede udtrykt interesse i at hjælpe med at skaffe midlerne, beretter UNFCCC.

  Arbejdet med den Store, Grønne Mur lidt længere nord på kontinentet går fremad, men udviklingen er meget ujævn fra land til land, ifølge de seneste opgørelser. Projektet er også ved at forvandle sig i udformning fra en mur til en mosaik med mere spredte naturområder frem for en lang række af træer, lyder det. Det kan man blive klogere på ved at se en dokumentarfilm om projektet, som vi anmeldte på Globalnyt sidste år.

 • 13:09

  Skal Syrien genoptages i Den Arabiske Liga?

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Udenrigsministre fra Irak, Egypten, Saudi-Arabien og Jordan mødtes mandag den 1. maj i Jordans hovedstad Amman, skriver Al-Monitor. Temaet for mødet var Syriens tilbagevenden til Den Arabiske Liga – en organisation for arabiske stater, der arbejder for et samarbejde inden for blandt andet handel, kultur og opretholdelse af medlemslandenes uafhængighed.

  For at Syriens præsident Bashar al-Assad igen skal sidde med i organisationen, er det helt nødvendigt at finde en løsning på konflikten i landet, mener flere medlemmer. I sidste måned foreslog Jordan en fredsplan, og i går skulle diplomaterne så yderligere diskutere emner som flygtninge, vandressourcer, grænsesikkerhed og narkotikasmugling.

  Efter mødet udsendte ministrene en erklæring, hvori de skriver, at alle “illegitime udenlandske tropper” skal forlade Syrien. De blev også enige om at fortsætte med at sende humanitær bistand til Syrien og at samarbejde om “sikker og frivillig” tilbagevenden af ​​syriske flygtninge til Syrien.

  Det er dog ikke alle medlemslande, der er lige åbne over for et syrisk medlemskab. The Wall Street Journal rapporterede i sidste måned, at mindst fem medlemmer af Den Arabiske Liga nægter at genoptage samarbejdet med Damaskus, herunder Marokko, Kuwait, Egypten, Yemen og Qatar.

  Syrien blev suspenderet fra Den Arabiske Liga i 2011 som reaktion på regeringens voldelige undertrykkelse af protesterne under Det Arabiske Forår. Mange lande i regionen som Saudi-Arabien og Tyrkiet afbrød forbindelserne med Syrien og begyndte at støtte syriske oprørsgrupper, der kæmpede mod Assad.

 • 10:50

  Indien blokerer apps for at forhindre Kashmir-kontakt til Pakistan

  Skrevet af Søren Steensig

  Den indiske regering i New Delhi har lukket for befolkningens adgang til hele 14 besked-tjenester. En højtrangerende embedsmand i Indiens efterretningstjeneste fortæller til CNN News18, at appsne er blevet brugt til at “sprede terroristisk propaganda” og “ophidse ungdommen” i den ustabile Kashmir-Jammu-provins.

  Efter Meta, der også ejer blandt andet Facebook og Instagram, ændrede retningslinjerne for privatliv på besked-tjenesten WhatsApp i 2021, skiftede mange indere til andre krypterede, kommunikationstjenester.

  Læs også: Indiens regering bevæbner civile hinduer i Kashmir-provinsen

  Det gjorde Kashmir-provinsens overvejende muslimske separatist- og terrororganisationer også. Regeringen har påvist, at organisationerne Hizbul Mujahideen og Resistance Front, der har opbakning i Pakistan, har brugt den canadiske app Nandbox Messenger.

  De blokerede apps tæller Crypviser, Enigma, Safeswiss, Wickrme, Mediafire, Briar, BChat, Nandbox, Conion, IMO, Element, Second Line, Zangi og Threema.

  Flere af appsne er ikke alene krypterede, men behøver heller ikke internet, fordi de krypterede beskeder udveksles direkte mellem brugernes telefoner. Det gør tjenesterne ideelle i Kashmir-Jammu, hvor regeringen ofte lukker ned for internetadgangen.

 • 10:41

  Ny reform i Uzbekistan forlænger præsidentens periode ved magten

  Skrevet af Emma Katrine Bremer Holmgaard

  Ved søndagens folkeafstemning vedtog Uzbekistan en pakke med forfatningsændringer, der giver præsident Mirziyoyev Shavkat mulighed for at stille op til yderligere to 7-årige valgperioder, skriver Deutche Welle.

  Præsidentens nuværende mandat var sat til at udløbe ved valget i 2026. Men med de nye ændringer nulstilles Mirziyoyev Shavkats valgperiode, så han potentielt kan ende med at sidde på magten indtil 2040. 

  Adskillige andre autokratiske ledere, såsom Ruslands Vladimir Putin og Tyrkiets Recep Erdogan, har truffet lignende beslutninger for at forlænge deres perioder ved magten.

  Den tidligere præsident af Uzbekistan, Islam Karimov, døde i 2016. Og Mirziyoyev Shavkat, som var hans loyale premierminister i 13 år, kom til magten samme år. Han vandt en anden periode med 80 procent af stemmerne i oktober 2021.

  Den nuværende præsident præsenterer sig selv som meget mere progressiv end sin forgænger. Han har blandt stået i spidsen for reformer, der forsøger at komme tvangsarbejde i bomuldsmarkerne til livs samt kriminalisere vold i hjemmet.

 • 1 år siden

 • 18:03

  Brasilien lukker ned for chattjenesten Telegram

  Skrevet af Emil Gundel

  En føderal brasiliansk dommer har beordret en midlertidig nedlukning af det sociale medie Telegram, der primært fungerer som en chat tjeneste, skriver Deutsche Welle.

  Det skyldes, at tjenesten har nægtet at videregive informationer om nynazistiske chatgrupper, og er en del af en større indsat imod større indsat imod skoleskyderi og andre former for angreb på skoler og børnehaver.

  Der har været seksten tilfælde af sådanne angreb i Brasilien i de seneste 20 år, men næsten halvdelen af angrebene har fundet sted indenfor det seneste år.

  Tilbage i november myrdede en teenager med et hagekors på sin taske fire mennesker i to forskellige skoler, og tidligere i april dræbte en mand fire børn i en børnehave med en økse.

  Både Brasiliens højesteret og præsident mener, at en stor del af skylden ligger hos uregulerede sociale medier, og er i gang med at lave ny lovgivning på området.

 • 16:22

  Oldgammel statue af Buddha fundet i udgravning i Egypten

  Skrevet af Emil Gundel

  Et hold af arkæologer har fundet en 71 cm høj statue af Buddha, som stammer fra Egyptens romerske periode, skriver ABC News. De polske og amerikanske arkæologer fandt statuen under udgravningen af det ældgamle tempel i Berenike, der ligger ved Det Røde Hav 900 kilometer syd for Kairo.

  Fundet giver ”vigtige indikationer om tilstedeværelsen af handelsforbindelser mellem Egypten og Indien, i den romerske periode” ifølge Egyptens øverste antikvitetsråd.

  Statuen, der måske er blevet skåret på stedet af sten fra det nuværende Tyrkiet, blev fundet sammen med andre fund, der peger på en stærk forbindelse med Indien.

  Blandt andet har udgravningen af templet afsløret hindi-sanskrit-inskriptioner fra omkring år 250 efter vores tidsregning, og to mønter fra det indiske kongedømme Satavahana fra det andet århundrede.

  Berenike er grundlagt af Ptolemæus den anden (285-246 før vores tidsregning) og er opkaldt efter hans mor. Tekster fra så langt tilbage som det første århundrede beskriver det store handelsnetværk, der udgik fra byen og ud i Det Indiske Ocean, til steder så langt væk som Indien og Sri Lanka, og der blev blandt andet handlet med krydderier, ædelsten og elefanter.

 • 1 år siden

 • 12:58

  Burkina Faso: Over 30 soldater dræbt i angreb

  Skrevet af Emil Gundel

  33 soldater omkom og 12 blev såret under et angreb på en militærbase i Ougarou, der ligger i Burkina Fasos Est-region, beretter Al-Jazeera. Angrebet fandt sted torsdag og Burkina Fasos hær skriver i en pressemeddelelse at mere end 40 ’terrorister’ mistede livet under angrebet.

  Der har været væbnet konflikt i Burkina Faso siden 2015. Konflikten begyndte i kølvandet på den uro der opstod efter masse-protester imod den daværende præsident, der havde siddet på posten i 27 år.

  Jihadistiske grupper i Sahel regionen, benyttede sig af destabilisering af Burkina Faso og siden 2019 har eksperter betragtet landet som epicentret for ISIL- og Al-Qaeda-affilierede oprørsgrupper i hele regionen.

  En tredjedel af Burkina Faso er nu udenfor regeringens kontrol, skriver Al-Jazeera. Regeringen er dog heller ikke en stabil størrelse i Burkina Faso, hvor der alene i 2022 var to militærkup.

  Hvor meget kontrol den siddende regering, ledet af kaptajn Ibrahim Traore, egentlig har over dens egne væbnede styrker er måske også et åbent spørgsmål. Torsdag i denne uge udsendte Burkina Fasos kommunikationsminister en pressemeddelelse, hvori den fordømmer at landets egne væbnede styrker har massakreret civile. Ifølge FN dræbte hæren den 20. april mindst 150 mennesker og udplyndrede forretninger, hjem og moskeer, landsbyen Karma i den nordlige provins Yatenga.

 • 12:07

  Endnu en våbenhvile indgået i Sudan, mens volden fortsætter

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Den sudanesiske hær og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF) er blevet enige om at forlænge deres våbenhvile i hovedstaden Khartoum og den vestlige Darfur-region, skriver Al-Jazeera.

  I de sidste timer af den første tre-dages våbenhvile, der skulle slutte ved midnat torsdag, udtalte den sudanesiske hær, at den ville forlænge våbenhvilen “i yderligere 72 timer” efter mæglingsindsats fra Saudi-Arabien og USA.

  RSF har også bekræftet den udvidede våbenhvile og tilføjede, at forslaget kom fra to diplomatiske grupperinger, der omfatter USA, Saudi-Arabien, Norge, Storbritannien og De Forenede Arabiske Emirater.

  Den tidligere våbenhvile har ikke stoppet kampene, og så sent som torsdag har vidner fortalt nyhedsbureauet AFP om patruljerende kampfly og kampe på jorden. Ikke desto mindre har våbenhvilen skabt nok ro til, at titusindvis af sudanesere kunne flygte til sikrere områder, mens andre lande har evakueret hundredvis af deres borgere til lands og til vands.

 • 10:33

  Har du en idé til at redde truet dyreart? Så kan der vanke stor dusør

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Èn million dollars, eller det, der svarer til over 6,5 millioner i danske kroner. Det er belønningen for at levere en plan for at redde en truet dyreart. Konkurrencen er søsat af Indianapolis Zoo under titlen Saving Species Challenge.

  Konkurrencen er åben for organisationer over hele verden, der arbejder med bevaring af dyrearter. Dyrearten skal være kategoriseret som enten ‘uddød i naturen’, ‘kritisk truet’, ‘truet’ eller ‘skrøbelig’ på IUCN’s rødliste. Det kan man tjekke ved at søge på artens navn, helst det korrekte latinske navn, på rødlistens hjemmeside.

  Der er to runder i ansøgningsprocessen. Den første frist er 4. juni i år, hvor planen kan præsenteres. Eksperterne vil herefter vurdere de indsendte projekter og vælge nogle af dem ud. De udvalgte får mulighed for at sende en fuld ansøgning inden 3. december, og den endelige vinder bliver præsenteret i februar næste år.

  Der skulle være rigeligt af truede arter at vælge imellem til et projekt. Det gælder også i Danmark. Her er eksempelvis arter som kirkeuglen, ulven, gråsælen samt arter af flagermus, marsvin og oddere truede, ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

  Forskere vurderer, at arter af planter og dyr uddør i en hastighed, der er op til flere hundrede gange højere end det niveau, der har været normalt i de seneste millioner af år. Derfor taler de om, at vi er på vej ind i en sjette masseuddøen af dyrearter, som menneskeheden denne gang har ansvaret for.

  Læs også: Nyt studie: Masseuddøen af arter accelererer

 • 1 år siden

 • 14:08

  Massakre: 60 civile fundet døde i landsbyer i DRC

  Skrevet af Emil Gundel

  60 landsbyboere er fundet dræbt i Nord Kivu-provinsen i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DRC). Ifølge landets regering er det M23-bevægelsen, der står bag drabene, beretter VOA. De dræbte er fra landsbyerne Kashali og Kazaroho i Rutshuru-territoriet.

  M23 oprørsgruppen, der har ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch begået utallige overtrædelse af menneskerettighedskonventionen og har skabt en humanitær krise i det østlige DRC, er primært udgjort af etniske tutsier og er ifølge FN sponsoreret af Rwanda.

  Gruppen er navngivet efter den fredsaftale, der blev indgået 23. marts 2009, som den mener regeringen ikke har overholdt. Gruppen var i dvale i næsten ti år, efter at den tabte en brutal krig imod Kinshasa-regeringen, indtil gruppen begyndte sin offensiv i marts sidste 2022.

  Den er blot én ud af omkring 120 oprørsgrupper i DRC. Tirsdag i denne uge blev 19 civile dræbt i Irumu provins, der grænser op til Nord Kivu, af CODECO koalitionen. Konflikten i Irumu, er mest mellem CODECO, som består af forskellige Lendu militser, og Zaire, som er en ’selvforsvarsgruppe’ for Hema befolkningsgruppen, er eskaleret de seneste måneder.

 • 13:15

  Bhutan rykker tættere på Kina – til Indiens frustration

  Skrevet af Emil Gundel

  Bhutans statsminister, Lotay Tshering, siger, at han ikke mener, at Kina trænger sig ind på Bhutans territorium, som det ellers har været fremme i flere medier.

  Læs også: Kinas grænseleg i Bhutan

  Han siger videre, at han håber at grænsedragningerne med den store nordlige nabo kan blive afklaret i løbet af et møde eller to, skriver BBC.

  Udmeldingen er ikke blevet godt modtaget i Indien, og eksperter tvivler på, at Indien vil lade Bhutan indgå en aftale med Kina.

  Indien og Kina har store overlappende territorielle krav i Himalaya-regionen, og Bhutan ligger klemt inde mellem de to enorme atommagter.

  Bhutan har historisk et meget tæt forhold med Indien, men landet øjner et enormt vækstpotentiale med Kina, hvis en aftale kan blive indgået om de omstridte områder. En aftale vil højst sandsynligt betyde at Bhutan vil afgive sin del af Doklam-regionen, men eksperter tvivler på Indien vil acceptere en sådan aftale.

  Doklam, hvor Indien har mange hundrede soldater stationeret, er et strategisk meget vigtigt område for Indien, da det ligger op til Siliguri-korridoren, et kun 22 kilometer bredt stykke land, der forbinder størstedelen af Indien med dens nordøstlige provinser.

  Forventningen blandt de eksperter, som BBC interviewede, var at Indien, ligesom i 1996, vil stoppe en eventuel aftale.

 • 1 år siden

 • 13:39

  DK vil give 20 mio. kroner til klimaudsatte østater i Stillehavet

  Skrevet af Laurits Holdt

  Kronprinsesse Mary (i midten) og Dan Jørgensen under besøget på Fiji. Her er de sammen med Natalia Kanem, som er chef for FN’s befolkningsorganisation, UNFPA.


  Foto: Sujiro Seam, EUs ambassadør til Stillehavsregionen
  Kronprinsesse Mary (i midten) og Dan Jørgensen (til højre) under besøget på Fiji. Her er de sammen med Natalia Kanem, som er chef for FN’s befolkningsorganisation, UNFPA.
  Foto: Sujiro Seam, EUs ambassadør til Stillehavsregionen

  Østaterne i Stillehavet har etableret organisationen Pacific Community (SPC). Den skal hjælpe landene med at finde løsninger på de fælles problemer, som landene står overfor. Ét af fokusområderne er de stigende klimaforandringer. Det arbejde vil Danmark nu støtte med 20 millioner kroner, skriver Udenrigsministeriet.

  Meddelelsen kommer i forbindelse med at udviklings- og klimaminister Dan Jørgensen (S) og kronprinsesse Mary har besøgt Fiji og Vanuatu.

  ”Jeg har mødt øboere i Vanuatu, hvor havet har opslugt deres hjem, og som må se deres familiegravsteder synke i havet. Jeg har også mødt forældre, som på tredje år prøver at få hverdagen til at hænge sammen i en primitiv teltby i Fiji, fordi deres landsby er blevet komplet ubeboelig efter en cyklon. Vi kan ikke lade østaterne og deres borgere stå alene med regningen. Derfor retter vi nu fokus mod Stillehavsregionen og går helhjertet ind i arbejdet med at finde løsninger på lokale problemer,” siger Dan Jørgensen.

 • 13:19

  Naboer prøver at få Venezuelas politiske rivaler til at tale sammen

  Skrevet af Emil Gundel

  Tirsdag denne uge blev der holdt en et-dags-konference i Colombias hovedstad, Bogotá, hvor repræsentanter fra 19 lande og EU mødtes for at diskutere den politiske situation i Venezuela, skriver Al-Jazeera.

  Konferencens vært, Colombias præsident Gustavo Petro, sagde i sin åbningstale at det internationale samfund bør løfte sanktionerne mod Venezuela, men understregede samtidig at præsident Nicolás Maduro bør planlægge demokratiske valg. Det er et tydelig tegn på den nye retning som Colombia har taget under Petro, da alle tidligere regeringer har støttet oppositionen, imod først Hugo Chavéz og siden Maduro.

  Konferencens formål var et finde en måde at genoplive forhandlingerne mellem Maduro og Venezuelas politiske opposition, efter at forhandlingerne gik i stå i december 2022. Ingen repræsentanter for de to stridende parter deltog i konferencen, men dele af oppositionen har udtrykt støtte til projektet.

  Blandt de deltagende lande var der store modstandere af Caracas-regimet, som USA, men også flere sydamerikanske lande, der har genetableret relationer med Venezuela efter at mere venstreorienterede politikere som Petro og Brasiliens Luiz Lulu da Silva i den seneste tid er kommet til magten.

 • 11:31

  AU kalder til konference om afrikansk indfrielse af globale naturmål

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  I december blev verdens nationer enige om nye mål for at bremse det globale tab af biodiversitet. Og i maj inviterer Den Afrikanske Union (AU) til en regional konference om, hvordan Afrika realiserer målsætningerne.

  Det fremgår af en meddelelse onsdag, som AU har sendt gennem sekretariatet i CITES, den internationale konvention om handel med truede dyrearter. Unionens mål med konferencen er at diskutere prioriteter for handlinger samt udvikle en handlingsplan, som kan bidrage til at realisere de globale mål for at bremse naturtabet. Dertil vil konferencen have fokus på, hvad der er behov for i kapacitetsopbygning og finansiel støtte fra både private og offentlige sektorer, lyder det i meddelelsen.

  De globale mål for biodiversitet blev vedtaget i den canadiske by Montreal i december 2022. Planen rummer blandt andet en målsætning om at lade 30 procent af verdens hav- og landareal være beskyttet natur i 2030, samt at 30 procent af verdens ødelagte eller udpinte natur skal gendannes samme år.

  Læs også: “Den største naturindsats nogensinde” vedtaget i kamp mellem rige og naturrige lande

  Konferencen foregår i AU’s hovedkvarter i Addis Ababa, Etiopiens hovedstad, fra d. 30 maj til den 2. juni. AU lover, at den sammen med samarbejdspartnere, kan betale for rejse samt daglige omkostninger til eksperter og diplomater fra medlemsstater i AU.

 • 10:44

  Sydafrika ville ud af ICC efter Putin-arrestordre: Trækker nu i land

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa meldte tirsdag ud, at hans regerende parti, African National Congress (ANC) vil trække landet ud af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

  Men bare få timer efter udmeldingen modsagde hans eget parti den, skriver The Guardian.

  Debatten om Sydafrikas medlemskab af ICC er ikke ny, men den er igen blusset op, efter at ICC den 17. marts udstedte en arrestordre mod den russiske præsident, Vladimir Putin for anklager om krigsforbrydelser i forbindelse med ulovlig deportering af hundredvis af børn fra Ukraine.

  Sydafrika havde forinden inviteret Putin til et BRICS-topmøde i august, og arrestordren ville i så fald forpligte landet til at arrestere den russiske præsident.

  “Regeringspartiet, African National Congress, har truffet den beslutning, at det er fornuftigt, at Sydafrika trækker sig ud af ICC, hovedsageligt på grund af den måde, ICC håndterer (disse) typer problemer,” sagde Ramaphosa til journalister under et statsbesøg af den finske præsident Sauli Niinisto.

  Inden for få timer udsendte præsidentens kontor dog en modstridende erklæring, om at “[p]ræsidentskabet ønsker at præcisere, at Sydafrika fortsat er underskriver (til ICC).”

  Det er anden gang, Sydafrika forsøger at forlade ICC. Efter en syv år lang proces for at trække sit medlemskab, opgav ANC så sent som i december med den begrundelse, at Sydafrika hellere skulle forsøge at gennemføre ændringer indefra. En beslutning, der altså nu er blevet omgjort.

  Læs også: Sydafrikansk domstol giver Sudans præsident udrejseforbud

 • 1 år siden

 • 15:01

  Folkemængde lyncher 13 formodede gangstere i Haiti

  Skrevet af Laurits Holdt

  Mandag stoppede politiet i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, en minibus og konfiskerede våben fra passagererne i bussen. Ifølge flere medier var de mistænkt for at tilhøre en af de bevæbnede bander, som i stigende grad har magten i store del af byen.

  Mens passagererne var i politiets varetægt, angreb en folkemængde og bemægtigede sig de tilbageholdte. De 13 personer blev slået og stenet. Til sidst fik de trukket et bildæk ned over sig, overhældt med benzin og brændt levende.

  Metoden, der er kendt som ’necklacing’ har sin oprindelse i 1980ernes racedelte Sydafrika, hvor medlemmer af den sorte flertalsbefolkning, som var mistænkt for at samarbejde med det hvide mindretalstyre, blev henrettet på denne måde. Metoden bredte sig til Haiti, hvor den kaldes Père Lebrun – efter en lokal dæk- og bilforhandler – og blev brugt i 1986, da vrede folkemængder dræbte folk, som var mistænkt for at have arbejdet for den væltede diktator Jean-Claude Duvalier, kendt som Baby Doc.

  Sikkerhedssituationen er ude af kontrol i Port-au-Prince, og fra FN lyder det, at det minder om en krigssituation. På grund af bandernes angreb har humanitære organisationer svært ved at komme ud med forsyninger til befolkningen, som både oplever sult og mangler mange basale fornødenheder.

 • 12:45

  Indiens befolkning overstiger Kinas i slutningen af ugen

  Skrevet af Emil Gundel

  I denne uge overstiger Indiens befolkning Kinas ifølge FN’s beregninger, skriver Al-Jazeera.

  “Ved udgangen af denne måned forventes Indiens befolkning at nå 1.425.775.850 mennesker, hvilket matcher og derefter overgår befolkningen på det kinesiske fastland,” stod der i en pressemeddelelse fra FN mandag.

  Indien har dog ikke lavet nogen folketællinger siden 2011, og det præcise tidspunkt hvor Indiens befolkning oversteg Kinas, vil derfor nok blive justeret senere, fortalte direktøren for FN’s befolkningsafdeling på en pressekonference. Indiens regering har ikke kommenteret på sagen.

  Globalnyt kører i disse dage en artikelserie om Indien og du kan læse den første af artiklerne her. Senere i denne uge vil der blive stillet skarpt på Indiens økonomi, og det regerende partis ideologi.

 • 1 år siden

 • 20:03

  Over halvtreds medlemmer af kristen sekt døde af faste i Kenya

  Skrevet af Emil Gundel

  Det kenyanske politi har fundet 51 omkomne mennesker, der formodes at være medlemmer af den kristne sekt Good News International Church, i en skov udenfor kystbyen Malindi, beretter News24. De omkomne er ifølge politiet døde af sult som følge af lang tids faste, og det frygtes at der er flere sekt-medlemmer i området, der kan være i kritisk tilstand.

  Det kenyanske politi har indledt en storstilet efterforskning af sekten og dens leder, Paul Mackenzie Nthenge. Lederen, der prædiker at dem der dør af sult på grund af faste, vil komme i himlen, er allerede sigtet i en anden sag, der omhandler to børn der sultede ihjel i deres forældres varetægt.

  Kenyas præsident, William Ruto, lovede, under en pressekonference om sagen, at slå hårdt ned på den slags sekter. ”Terrorister bruger religion til at fremme deres afskyelige handlinger. Folk som hr. Mackenzie bruger religion til at gøre nøjagtig det samme,” sagde han.

  Det er ikke første gang at en regeringsleder i Kenya har lovet at slå ned på religiøse sekter, men det er hidtil ikke lykkes at få lovforslag igennem parlamentet i det meget religiøse land.

 • 15:30

  CISUs initiativpris til Landsforeningen af Økosamfund i Danmark

  Skrevet af Laurits Holdt

  CISUs initiativpris gives til en organisation, som gør noget helt særligt i Danmark for at skabe opmærksomhed om udviklingsarbejde. Med prisen medfølger en statuette af Jens Galschiøt og 25.000 kroner, skriver organisationen på sin hjemmeside.

  CISU – Civilsamfund i udvikling – støtter og rådgiver de små og mellemstore udviklingsorganisationer.

  Årets modtager, Landsforeningen af Økosamfund i Danmark, har siden første dag af krigen i Ukraine støttet Global Ecovillage Network (GEN) Ukraine med initiativet ’The Green Road’, som er økosamfund i hele Europa, der står sammen om at tage imod fordrevne ukrainere. Prisen er en anerkendelse af LØS og alle de involverede økosamfund i Danmark og deres stærke engagement i at hjælpe fordrevne ukrainere. Det er et eksempel på, hvordan lokalsamfund kan træde i karakter og bidrage til løsninger på globale udfordringer.

  Næstforperson Camilla Nielsen-Englyst modtog prisen på vegne af LØS.

  ”Det er en stor anerkendelse for det på en gang professionelle og folkelige nødhjælpsarbejde, vi i LØS urimeligt hurtigt måtte stable på benene. Der kom hjælp alle vegne fra, til vores sag,” siger hun.

  Hjælpen tog mange former.

  ”Chauffører, folk med biler, nogle med 1000 menstruationskopper, andre med træjulegaver til børnene eller to paller med plantemælk og kikærter, trøstemus fra hæklerne, vandpumper fra nogle, der ved noget om den slags. Og Bevar Ukraine gav os plads i deres lastbiler til Ukraine,” fortæller hun.

 • 14:46

  Etiopien forhandler fred med oprørsgruppen OLA

  Skrevet af Emil Gundel

  Etiopiens regering vil tirsdag (25. april) indlede fredsforhandlinger med oprørsbevægelsen Oromo Liberation Army (OLA). Forhandlingerne skal foregå i Tanzania, skriver Al-Jazeera. Det er første gang, at en etiopisk regering har forhandlet med OLA.

  OLA, der tidligere var en del af Oromo Liberation Front, har gennem årtier, periodevist, ligget i væbnet kamp med de skiftende etiopiske regeringer. OLA begyndte igen at være meget aktiv under Tigray-krigen, og der har hyppigt været angreb med store antal dræbte, som centralregeringen har beskyldt OLA for at stå bag. Oprørsgruppen kæmper, ifølge den selv, for at forbedre oromo-befolkningens vilkår i Etiopien.

  Udmeldingen om fredsforhandlinger kommer i kølvandet på endnu en turbulent periode for den kontroversielle etiopiske statsminister Ahmed Abiy. I de seneste måneder har der været voldelige protester og sammenstød mellem forskellige væbnede styrker og militser over den planlagte centralisering af del-staternes væbnede styrker, og der er opstået en splittelse af den etiopisk koptiske kirke, der er en af de få samlende institutioner i landet.

 • 12:57

  USA vil betale noget af sin “klimagæld” og støtte Amazonas

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Der har længe været utilfredshed med USA’s manglende støtte til Den Grønne Klimafond. Det er en fond, der skal sørge for midler til udviklingslandenes klimaindsats, og her sidder de selv med ved bordet, når der skal træffes beslutninger om donationerne.

  Nu lover den amerikanske præsident imidlertid at udbetale én milliard dollars til fonden. Det er noget af den gæld, som flere organisationer peger på, at USA har til den internationale fond. I sin tid lovede den tidligere præsident, Barack Obama, nemlig tre milliarder dollars til fonden. Der blev udbetalt en tredjedel af det beløb, før Obamas efterfølger Donald Trump stoppede udbetalingerne. USA mangler altså stadig at udbetale én milliard dollars af det lovede beløb.

  Udover midlerne til Den Grønne Klimafond havde Joe Biden også gode nyheder med ved et møde med Colombias præsident, Gustavo Petro, ved et møde i Det Hvide Hus i sidste uge. Den amerikanske præsident sagde nemlig, at han vil søge at udbetale 500 millioner dollars til Amazonasfonden gennem de kommende fem år. Beløbet skal dog godkendes af den amerikanske kongres, hvor der sidder mange repræsentanter, som ikke er tilhængere af grøn støtte til udviklingslande.

  Det er heller ikke et løfte, der er skrevet ind i den fælles erklæring, som de to præsidenter offentliggjorde efter mødet. Her forpligter de to lande sig til at samarbejde om at bekæmpe klimaforandringer. Der er også amerikansk ros til Colombias mål om at bremse afskovningen i Amazonas helt i 2030, og de 200 millioner dollars, som det sydamerikanske land har sat af til indsatsen i den store regnskov i de kommende 20 år.

 • 1 år siden

 • 13:58

  FN vil forlade Afghanistan, hvis kvinder ikke må arbejde

  Skrevet af Søren Steensig

  Artiklen er opdateret 26.04.2023 med præciseringen fra UNDPs nordiske kontor.

  FN er indstillet på at trække sig ud af Afghanistan til maj, hvis Taleban ikke ophæver forbuddet mod at landets kvinder må arbejde for FN-organisationerne. Sådan lyder det fra chefen for FN’s Udviklingsprogram, UNDP, Achim Steiner, der til nyhedsbureauet AP kalder beslutningen for “hjerteskærende”.

  Senere trak UNDP dog i land, og fra organisationens nordiske kontor, der ligger i København, lyder det “at altimens UNDP løbende vurderer situationen, har vi på nuværende tidspunkt ingen intention om at trække os ud af Afghanistan, og vi fastholder vores støtte til den Afghanske befolkning.”

  Læs også: Talibans autoritet og håndfaste greb om sikkerheden i landet krakelerer

  Udmeldingen kommer efter, at FN i flere måneder har forhandlet med Taleban-styret om at gøre undtagelser fra de nye regler, der udelukker afghanske kvinder fra arbejdsmarkedet og uddannelse. Men i starten af april erklærede Taleban, at lokale, kvindelige FN-medarbejdere ikke længere skal møde på arbejde.

  FN afviser at fortsætte arbejdet i Afghanistan, hvor to ud af tre afghanere eller godt og vel 28 millioner forventes at have behov for nødhjælp i 2023, uden deres lokale, kvindelige kolleger. Den multilaterale organisation beskriver udelukkelserne som “ulovlige” og et “uovertruffent overgreb på kvinders rettigheder”.

  Læs også: Afghansk fodboldpioner og aktivist: “Taliban kan og skal presses af Vesten til at respektere kvinders rettigheder”

  Organisationen anser det for umuligt at fortsætte nødhjælpsarbejdet uden de lokale kvinder, der udgør omkring en tredjedel af FN’s 3.300 lokalt ansatte i landet.

 • 13:56

  Tyrkiet insisterer – igen – på at blive betragtet som udviklingsland

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Der er status i at være rig. Men der er også fordele ved at være fattig. Det mener Tyrkiet – i hvert fald, når det gælder de internationale klimaforhandlinger i FN. Landet mellem Asien og Europa har igen understreget den pointe i den klimaplan, myndighederne har sendt til FN.

  “Tyrkiet vil gennemføre Paris-aftalen som udviklingsland, og inden for rammerne af dets klimaplan, så længe aftalen og dens mekanismer ikke påvirker dets ret til økonomisk og social udvikling,” lyder det i planen, hvilket er en formulering, tyrkerne har anvendt tidligere.

  Ønsket om at blive kategoriseret som udviklingsland i forbindelse med Paris-aftalen giver visse fordele, da der er bestemmelser om, at rige lande bør yde en større indsats end fattige. Samtidigt er der aftale om, at de rige lande skal levere 100 milliarder dollars årligt i klimastøtte til de fattige lande. Tidligere opgørelser har netop vist, at Tyrkiet er den største modtager af klimastøtte fra EU.

  Striden om, hvorvidt Tyrkiet er et udviklingsland, når der bliver forhandlet om bekæmpelse af klimaforandringer i FN, har været årsagen til, at tyrkerne først i 2021 gjorde Paris-aftalen til national lov, altså ratificerede den internationale pagt. Ved den lejlighed lovede den nuværende præsident, Recep Tayyip Erdogan, grøn revolution i Tyrkiet.

  Læs også: Tyrkiets ekstreme sommer har fået Erdogan til at love ”grøn revolution”

  I den opdaterede klimaplan, som Tyrkiet sendte til FN i sidste uge, lover landet at reducere de klimaskadelige udledninger med 41 procent i 2030. Udledningerne af fossile brændstoffer i Tyrkiet skal dertil toppe i 2038. I 2053 skal det ifølge planen være helt slut med udledning af drivhusgasser i Tyrkiet.

 • 12:47

  Chiles præsident vil nationalisere landets litium

  Skrevet af Emil Gundel

  Chiles præsident, Gabriel Boric, har meldt ud, at hans regering planlægger en nationalisering af landets litiumindustri, skriver Reuters. Chile er verdens næststørste producent af litium. 

  Borics plan indebærer dog ikke en øjeblikkelig overtagelse af aktiver og alle nuværende kontrakter med private firmaer, der tillader dem at udvinde litium, vil fortsat være i effekt. De to største firmaers, SQM og Albemarle, kontrakter udløber henholdsvis i 2030 og 2043.

  Hvis præsidenten plan bliver godkendt, vil det ikke længere være muligt at indgå nye kontrakter om at udvinde litium uden statslig indblanding. Boric planlægger at lade et statsejet selskab stå fuldstændigt eller delvist for al litiumudvinding i landet. 

  Litium er helt essentielt for produktionen af omkostningseffektive batterier og er derfor et af de vigtigste mineraler for grøn omstilling. Selvom prisen på litium er faldet med 70 procent i løbet af det seneste år efter faldet i produktionen af el-biler i Kina, mener Boric, at det er helt nødvendigt for Chiles udvikling at sikre landets kontrol over produktionen.

  Borics plan vil blive sendt til Chiles parlament for ratificering i løbet af 2023.

 • 8:37

  Firmaet bag Facebook bliver igen sagsøgt i Kenya

  Skrevet af Emil Gundel

  En Kenyansk domstol har afgjort at Meta, firmaet bag Facebook, kan blive sagsøgt, beretter Al-Jazeera. Søgsmålet kommer fra 43 tidligere moderatorer, der ønsker at sagsøge Meta og dets lokale partner Sama for ulovlig opsigelse.

  Sagsøgerne, som blev fyret sammen med 141 andre af deres kollegaer, siger at de blev afskediget for at klage over dårlige arbejdsvilkår og for at forsøge at starte en fagforening. De anklager samtidigt Meta for at have fået dem blacklisted for samme type arbejde hos andre underleverandører. 

  Domsafgørelsen betyder blandt andet, at der er nedlagt forbud mod at Meta og Sama må afskedige moderatorer, indtil sagen er afsluttet. 

  Tilbage i februar blev et andet søgsmål imod Meta også godkendt i Kenya. Det søgsmål omhandlede udelukkende det dårlige arbejdsmiljø, som moderatorerne arbejder i.

 • 8:19

  Sydafrika åbner vaccine-teknologicenter i Cape Town

  Skrevet af Emil Gundel

  Afrikas første vaccine-teknologicenter blev i denne uge åbnet i Cape Town, beretter News24. WHO hylder åbningen af centret som et paradigmeskifte væk fra den ulighed, der blev set i adgangen til vacciner under Covid-19.

  Centrets første projekt er udviklingen og produktionen af en kopi af Modernas Covid-19 mRNA vaccine. Ifølge Al-Jazeera har WHO har valgt at samarbejde med firmaerne Biovac og Afrigen, samt Sydafrikas Medicinale Forskningsråd, fordi hverken Moderna eller andre større internationale medicinalfirmaer ønskede at bidrage til projektet.

  Selvom selve vaccinen ligger i det offentlige domæne, ønskede virksomheder ikke at afgive anden patenteret teknologi, der muliggør produktionen af mRNA vacciner.

  Centret har allerede gennemført de første stadier af projektet og er i gang med at lave kontrolforsøg med kopi-vaccinen og at opskalere produktionsfaciliteterne. Det er første gang at en mRNA-vaccine bliver produceret i Afrika.

  Projektet er finansieret af EU, Tyskland, Frankrig og Canada.