27. marts blev den anden selvmordsbombe i år udløst nær det afghanske udenrigsministerium i Kabul, denne gang ved den ellers velbevogtede Malik Asghar-rundkørsel. Det er også anden gang ISIS’s afghanske gren, ISIS-K.
Malik Asghar-rundkørslen udgør et knudepunkt for bl.a. udenrigsministeriet, kulturministeriet, økonomiministeriet, præsidentpalæet samt shopping centeret Dawoudzai. Det er i hjertet af landets såkaldte green zone, hvor Taliban i særdeleshed garanterer for sikkerheden.
Derfor har ISIS-K’s fortsatte opblomstring og de seneste bombeangreb for alvor rejst spørgsmålet, om Taliban har mistet grebet om sikkerheden i landet. Det anfægter i hvert fald flere kilder i Kabul, som Globalnyt har snakket med, og som mener, at Taliban er lige så dårlige til at varetage landets sikkerhed som Ghani-regeringen.
Taliban – sharia kommer heller ikke til at sikre fred for min generation
”Der er ikke så meget at fejre under Taliban-regeringen. De har taget glæden, gnisten og vores rettigheder fra os. Men vi har som sådan ikke gjort modstand imod det, fordi vi var sikre på, at Taliban i det mindste ville kunne skabe bedre sikkerhed og fred i landet,” siger den 22-årige butiksindehaver Emran over en svag Whatsapp-videoforbindelse og kigger sig over skuldrene.
Emran åbnede en mobilbutik i Dawoudzai-centeret få måneder inden Taliban-styret overtog statsmagten. Men lige nu er han i gang med at feje glasskår op fra hans butiksgulv.
”Det er resultatet fra angrebet i mandags”, siger han med en trist stemme, inden han vredt udbryder: ”Jeg forstår ikke, hvordan et selvmordsangreb kan forekomme her. Jeg valgte lige netop at åbne min butik lige her på grund af den gode sikkerhed i området”.
hverken Talibans sharia eller vestens demokrati er i stand til, at sikre min generation kommer til at opleve fred eller stabilitet i vores land
Emran, butiksindehaver i Kabul
Adspurgt om Taliban har indfriet hans håb ombedre sikkerhed, svarer han bestemt og vredt:
”Nej! tværtimod. Under Ghani-regeringen var der ikke angreb på disse kanter, og selv da selvmordsangrebet i januar skete, tænkte jeg, at det blot var en gang. Men at der kan komme et angreb igen få måneder efter, viser blot, at hverken Talibans sharia eller vestens demokrati er i stand til, at sikre min generation kommer til at opleve fred eller stabilitet i vores land.”
Det seneste angreb og landets økonomiske situation har fjernet enhver tro på bedre tider hos Emran, i stedet kan han ikke se andre udveje end at forsøge “smuglervejen” til vesten.
”Der er ikke et liv tilbage i Afghanistan længere, min samlede omsætning er ti procent af det, jeg tjente, før Taliban overtog magten. Taliban har indført flere afgifter og skatter, jeg kan ikke gøre andet end at gøre, som mine venner: Få visum til Iran og derefter forsøge at blive smuglet til Tyskland,” siger han, inden samtalen afbrydes.
Det er Taliban-soldater, der træder ind i Emrans butik. Da de kort efter igen har forladt butikken, fortæller Emran, at soldaternes ærinde var at sikre, at butiksejerne ikke deler billeder eller videoer af ødelæggelserne på sociale medier.
Talibans sikkerhedsevner er lige så ringe som Ghani-regering
Ved andet opkald til Emran vil han gerne vise mig, hvordan Malik Asghar-rundkørslen ser ud over facetime. For en sikkerheds skyld bliver vi enige om, at videokameraet forbliver tændt, mens han holder sin telefon ved øret for at få forbipasserende Taliban-krigere til at tro, han snakker i telefon.
Læs også: “Allah er over alt, bare ikke i Afghanistan”
Det er svært at tro på, at det er samme rundkørsel, som jeg selv færdedes ved for en måned siden. Uden for Dawodzai-centeret plejer der at være gadesælgere med deres trætrillebøre fyldt med granatæble eller gulerodssaft så langt øjet rækker. Men efter bombeangrebet er gadesælgerne forsvundet. I stedet ses en øget tilstedeværelse af Talibans sikkerhedsstyrker fra den såkaldte Badari-brigaden.
29-årige Eamal er en af de gadesælgere, der plejede at sælge friskpresset gulerodssaft ved rundkørslen. Det gjorde han også på dagen for selvmordsangrebet, og selvom han er uskadt, har han valgt at blive hjemme i et stykke tid.
Deres (Taliban, red.) evner og herunder til at sikre sikkerhed er lige så ringe som Ghani-regering
Eamal, gadesælger i Kabul
”Jeg har været hjemme siden angrebet, jeg ryster og skriger om natten,” fortæller Eamal, inden hans stemme knækker. Eamal er den anden i hans familie, der er vidne til et selvmordsangreb i år. I januar var det hans 15-årige lillebror, der solgte gulerodsjuice, da en mand sprængte sig i luften foran udenrigsministeriet.
Grunden til, at han alligevel er blevet ved med at sælge sin juice her, er, at der med de mange ministerier er et godt kundegrundlag ofte med rige vesterlændinge.
”For det andet havde jeg tiltro til, at Taliban kunne og ville modvirke et andet angreb ved samme område. Så der ville være en meget lille chance, tænkte jeg. Men det var naivt og dumt af mig,” siger han og uddyber.
“Talibans livsførelse er en tro kopi af den tidligere regering. De kører også rundt i store V8-biler, spærrer vejen, når de skal forbi, transporterer deres pårørende i politibilerne og sidder på samme ministerstole, som vi kendte fra Ghani-regeringen. Deres (Taliban, red.) evner og herunder til at sikre sikkerhed er lige så ringe som Ghani-regering,” siger han.
Talibankriger: det er ikke manglende militærkapacitet, men muligvis intern sabotage.
Globalnyt har via en telefonforbindelse forholdt en Talibankriger de to gadesælgeres kritik af landets sikkerhedssituation. Hos Osama, der ikke vil stå frem med sit fulde navn, spores også en vis frustration.
Jeg ved heller ikke, hvorfor vores ledere ikke er i stand til at sikre bedre stabilitet i landet. Sikkerheden er især det seneste år blevet forværret
Osama, Taliban-kriger
”Jeg ved heller ikke, hvorfor vores ledere ikke er i stand til at sikre bedre stabilitet i landet. Sikkerheden er især det seneste år blevet forværret […] Blandt os soldater går der snak om, at nogen har forpestet omgivelserne blandt vores ledere. Nogle, der kalder sig mujaheediner, er placeret øverst blandt vores ledere og støtter og arbejder på at fremme eller opretholde ISIS-K’s tilstedeværelse i landet”, forklarer han.
Selvmordsangrebet 27. marts kommer i kølvandet på, at ISIS-K har øget deres tilstedeværelse og militæroperationer i landet. Samtidig skaber politiske beslutninger om skoleforbud for piger og forbud mod kvindelige ansatte i ngo’er fortsat splittelse blandt prominente Taliban-ledere. Allerede i januar var FN ude at advare, om særligt den økonomiske situation i Afghanistan meget vel kan skubbe Taliban-medlemmer mod ISIS-K
”Altså… Jeg kan bare sige, at fjendskabet mellem os og Daesh (ISIS-K, red.) blev skabt af USA igennem Doha-aftalen, og flere af vores mujahediner har på skift tilsluttet sig Daesh på grund af ideologiske eller politiske uenigheder med ledelsen. Derfor er der en familiær forbindelse, som på en eller anden måde kommer til udtryk, og nu vil jeg ikke snakke om det her emne mere,” siger han Osama og afslutter samtalen brat.