• 2 år siden

 • 11:04

  Har Indien lavet hemmelig aftale med Namibia om geparder og elefanter?

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  I de seneste to uger har verdens nationer været samlet i Panama for at træffe beslutninger om international handel med truede dyrearter. Namibia havde lagt et forslag på bordet, der skulle gøre det muligt for landet at sælge elfenben. Namibias forslag blev stemt ned, men Indien undlod at stemme.

  Læs også: Godt nyt til hajerne og ballade om elefanterne

  Normalt er inderne ellers stærke fortalere for strenge regler om beskyttelse af truede dyrearter. Og det har fået flere indiske medier, herunder The Indian Express, til at anklage den indiske regering for at have en hemmelig aftale med Namibia. Namibia har nemlig været afgørende for Indiens bestræbelser på at genindføre geparden i landet. Denne sommer blev der indgået en aftale mellem landene om, at det sydvestafrikanske land leverer 8 geparder til Indien. Til gengæld har Namibia påvirket den indiske stemmeafgivning i Panama, lyder det i beskyldningerne.

  Den indiske regering har været ude med en officiel erklæring, der afviser påstandene. Historien er bygget på spekulation, og ikke fakta, lyder det i erklæringen.

  “Selvom aftalen, der blev indgået mellem Namibias og Indiens regeringer indeholder bevarelse af dyr og natur og bæredygtig anvendelse af biodiversitet som et af samarbejdsområderne, kan det ikke betragtes som støtte til at ophæve forbud mod handel med truede dyrearter,” skrev myndighederne i oktober, som reaktion på kritikken.

  Men denne november valgte Indien altså at undlade at stemme om Namibias forslag, og det har givet yderligere vind til beskyldningerne.

 • 2 år siden

 • 14:57

  Uganda forlænger karantæne i ebola-epicenter

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Ugandas præsident Yoweri Museveni har forlænget en karantæne i to regioner, der er epicentret for landets ebola-udbrud, med 21 dage.

  Der vil derfor være begrænset rejsemuligheder ind og ud af Mubende- og Kassanda-regionerne i det centrale Uganda frem til den 17. december, oplyste præsidenten sent lørdag og tilføjede, at regeringens tiltag over for sygdommen virker.

  Museveni indførte første karantæne på 21 dage 15. oktober. Den blev forlænget med samme periode 5. november og nu igen fra 26. november.

  Det østafrikanske land har registreret 141 ebola-infektioner. 55 mennesker er døde, siden udbruddet blev opdaget 20. september.

  Selvom udbruddet gradvist er blevet bragt under kontrol, er “situationen stadig skrøbelig,” mener Museveni. Han tilføjede, at landets svage sundhedssystem og cirkulation af misinformation om sygdommen stadig er en udfordring.

  Læs også: Der er lyspunkter i Ugandas ebola-mørke

 • 14:41

  Protester mod lockdown i Kina spreder sig

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Protesterne mod Kinas strenge Covid-restriktioner tager til og er nået et niveau, som ikke er set siden Xi Jinping overtog magten i 2013, skriver The Guardian.

  Protesterne er særligt taget til, efter billeder er cirkuleret med vrede fabriksarbejdere, som bliver slået af sikkerhedsfolk i forsøget på at flygte fra en lockdown på verdens største iPhone-fabrik i Zhengzhou i det centrale Kina med omkring 200.000 ansatte. Senest har en brand i et boligbyggeri på Middle Urumqi Road i Shanghai kostet mindst 10 mennesker livet. Mange mener, at de døde, fordi de ikke var i stand til at flygte far bygningen på grund af restriktioner.

  På Beijings elitære Tsinghua Universitet råbte studerende “frihed vil sejre” og opfordrede regeringen til at stoppe nedlukningerne, mens vrede folkemængderne også vendte tilbage til Middle Urumqi Road for anden dag.

  I en usædvanlig dristig handling i kinesisk kontekst, stødte vrede masser i Shanghai lørdag sammen med politiet, da de opfordrede det kommunistiske parti og Xi til at opgive magten med ordene “Kommunistparti! Gå af! Xi Jinping! Gå af!”

  På trods af mange dokumenterede anholdelser af demonstranter lørdag, vendte folk tilbage til gaderne i Shanghai søndag.

 • 14:13

  Honduras erklærer undtagelsestilstand mod bandevold

  Honduras er nu det andet land i Mellemamerika til at erklære undtagelsestilstand for at bekæmpe omfattende og voldelig bandekriminalitet, skriver nyhedsbureauet AP.

  I årevis har bander opkrævet beskyttelsespenge fra buschauffører, butiksejere og andre almindelige borgere i Honduras. Nabolandet El Salvador har oplevet samme problemer, og landet vedtog derfor i marts en nødlov, som indskrænker rettighederne i forbindelse med den form for kriminalitet og giver politiet yderligere beføjelser til at anholde og tilbageholde mistænkte. Det har ført til mere end 56.000 anholdelser i forbindelse med bandekriminalitet.

  Lignede foranstaltninger har Honduras’ præsident Xiomara Castro nu foreslået.

  “Denne socialdemokratiske regering erklærer krig mod afpresning, ligesom den fra første dag har erklæret krig mod korruption, straffrihed og narkotikahandel,” siger Castro.

  Buschaufførernes fagforening i Honduras har i årevis udtrykt ønske, om at regeringen ville skride ind over for problemet. Organisationen oplyser, at 50 chauffører er blevet dræbt bare i 2022 og 2.500 i de seneste 15 år.

  Lovændringen skal stadig godkendes af Kongressen.

 • 2 år siden

 • 13:44

  Zimbabwes nye mægtige Kina-sponsorerede parlament er åbnet

  Skrevet af Morten Scriver Andersen
  Den nye parlamentsbygning er bygget og finansieret af Kina som en gave for landenes gryende venskab. Foto: Tafadzwa Ufumeli/Getty Images

  Zimbabwes præsident, Emmerson Mnangagwa, hyldede fredag landets “fremragende” forhold til Kina, da han holdt sin første tale i en ny milliarddyr parlamentsbygning, som den asiatiske stormagt har sponsoreret hver en krone af.

  Parlamentet er en “gave” fra Kinas side som tegn på landets voksende indflydelse i den tidligere britiske koloni. Kina har således både finansieret og bygget den imponerende 200 millioner dollars og seks-etagers parlamentsbygning i Mt. Hampden, omkring 18 kilometer vest for hovedstaden Harare.

  Bygningen markerer et skifte væk fra kolonitidens parlamentsbygning i viktoriansk stil i det centrale Harare. Zimbabwes regering planlægger desuden at etablere en ny “smart” hovedstad i Mt. Hampden med regeringskontorer.

  I sin tale beskrev Mnangagwa ligeledes bygningen som et “vidnesbyrd om det strategiske og omfattende partnerskab og broderlige forbindelse” mellem Zimbabwe og Kina.

  Zimbabwe fik sin selvstændighed i 1980 og har siden 2003 i stigende grad vendt sig mod Kina og Rusland, efter de vestlige lande indførte sanktioner mod landet på grund af påstande om menneskerettighedskrænkelser og stemmesvindel begået af den daværende præsident Robert Mugabe, som mistede magten i 2017.

 • 2 år siden

 • 17:34

  FN-råd fordømmer Irans regime og nedsætter undersøgelseskommission

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  FN’s Menneskerettighedsråd stemte torsdag for at fordømme det iranske regimes blodige undertrykkelse af fredelige protester, der bredte sig i landet efter den unge kurdisk-iranske kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt 16. september. Derudover vil rådet oprette en uafhængig undersøgelsesmission for at efterforske påståede overgreb, med særligt fokus på dem, der er begået mod kvinder og børn, skriver nyhedsbureauet AP.

  En resolution fremsat af Tyskland og Island blev støttet af 25 ud af 49 nationer. USA og mange europæiske, latinamerikanske, asiatiske og afrikanske nationer stemte for. Seks lande stemte imod (Kina, Pakistan, Cuba, Eritrea, Venezuela og Armenien), mens 16 undlod at stemme.

  Under den særlige session i Genève appellerede FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Volker Türk, til Irans regering om at standse undertrykkelsen af ​​demonstranter. Den “unødvendige og uforholdsmæssige magtanvendelse” skal ophøre, sagde han.

  Som reaktion på højkommissærens kommentarer insisterede Irans repræsentant og vicepræsident for kvinde- og familieanliggender, Khadijeh Karimi, på, at “nødvendige foranstaltninger” var blevet truffet for at undersøge omstændighederne omkring Mahsa Aminis død. Hun beskyldte i stedet vestlige lande for at tage parti og blande sig i Irans indre anliggender og “omdanne fredelige forsamlinger til optøjer og vold.”

  Kommissionen forventes at have en rapport klar i midten af 2023.

  Ifølge organisationen Human Rights Activists i Iran er mindst 426 mennesker blevet dræbt under protesterne, og mere end 17.400 mennesker er blevet arresteret.

 • 17:03

  Ny FN-rapport: Sidste år blev fem kvinder hver time dræbt af en partner

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Hver time i 2021 blev fem kvinder eller piger i gennemsnit dræbt af en partner eller et familiemedlem i deres eget hjem. Det viser en ny rapport fra FN.

  Ifølge rapporten blev 56 procent af alle drab på kvinder og piger begået af partnere eller familiemedlemmer sidste år. Det svarer til 45.000 ud af 81.000 drab. Det tal er 11 procent for drab på mænd, skriver Ritzau.

  De to FN-organisationer, der står bag rapporten, UN Women og UNODC, konkluderer i rapporten, at det ’alarmerende høje’ antal drab på kvinder og piger stort set ikke har ændret sig i løbet af de seneste år.

  De to FN-organisationer opfordrer til bedre beskyttelse af kvinder og piger.

  “Vi har brug for en fælles indsats fra samfundets side, der opfylder kvinder og pigers ret til at føle sig trygge – hjemme, på gaden og overalt,” udtaler direktør for UN Women Sima Bahous ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

 • 9:15

  Bolsonaro-allierede får millionbøde for anklager mod valgresultat

  Skrevet af Morten Scriver Andersen

  Jair Bolsonaro udfordrede tidligere på ugen det brasilianske præsidentvalg, han tabte i sidste måned til Luiz Inácio Lula da Silva. Han argumentede for, at stemmer fra nogle valgmaskiner burde være “ugyldige”, skriver The Guardian.

  Lulas sejr er i den seneste måneds tid blevet bekræftet af landets valgdomstol og anerkendt af Brasiliens førende politikere, internationale allierede og sågar militæret. Bolsonaros påstande har dog give næring til en lille, men aktiv protestbevægelse, der hidtil har nægtet at acceptere resultatet og blokeret veje rundt omkring i landet.

  Brasiliens højesteretsdommer Alexandre de Moraes, afkrævede i en afgørelse set af nyhedsbureauet Reuters, at Bolsonaros højreorienterede valgkoalition, som indgav klagen, skal fremlægge sin fulde anklage for begge oktobers valgrunder inden for 24 timer.

  Det kunne koalitionen ikke, og derfor har Moraes afvist anklagen og udstedt en bøde på 163 millioner kroner til Bolsonaros koalitionspartier for at have “handlet i ond tro”.

 • 2 år siden

 • 13:13

  Saudi Arabien halshugger 12 mennesker på ti dage

  Skrevet af Søren Steensig

  Meget af snakken om Saudi Arabien går i disse dage på fodboldslandsholdets overraskende sejr over Argentina og Lionel Messi ved det omdiskuterede VM i nabostaten Qatar. Men sejren på grønsværen kolliderer med en stime af henrettelser i det store kongedømme på den Arabiske Halvø.

  I løbet af bare ti dage er 12 mennesker blevet halshugget med sværd, skriver The Telegraph. Tre pakistanere, fire syrere, to jordanere og en saudiaraber er alle henrettet for forskellige, ikke-voldelige narko-relaterede forseelser.

  Læs også: Fodbold-VM er en gave til Qatars migrantarbejdere

  Mindst 132 mennesker er nu blevet henrettet under Kronprins Mohamed bin Salmans styre alene i 2022. Det er mere end de to foregående år tilsammen.

  Saudi Arabien kandiderer ifølge Sky Sports til VM-værtsskabet sammen med Egypten og Grækenland i 2030.

 • 11:26

  Sierra Leone vil bruge 22 procent af statsbudgettet på uddannelse

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  Sierra Leones regering allokerer 22 procent af landets årlige budget på uddannelse foruden de penge, som kommer direkte fra donorer. Det er en af de største procentvise finansieringsforpligtelser til uddannelse i verden, skriver The Guardian.

  Uddannelsesudfordringerne i Sierra Leone er enorme. Uddannelsesniveauet er blandt verdens dårligste med under halvdelen af landets otte millioner borgere, der kan læse.

  Sierra Leones præsident, Julius Maada Bio er af oppositionen blevet kritiseret for ikke at bruge flere penge på øjeblikkelig hjælp til landets mange fattige, der lider under økonomisk trænge tider. Bio forsvarer sin beslutning om at bruge næsten en fjerdedel af det nationale budget på uddannelse med, at landet ikke kan udvikle sig, medmindre alle børn går i skole.

  “Vi kaster alle vores ressourcer, al vores energi på uddannelse. Vi kan ikke udvikle os uden at forbedre uddannelsen. Jeg ser det som et eksistentielt spørgsmål,” fortalte præsidenten til The Guardian.

  Størstedelen af midlerne bliver brugt til at forbedre kvaliteten af uddannelsen ved at betale og uddanne flere lærere.

  Flere kvindelige lærere rekrutteres og uddannes, mens gravide skolepiger opfordres til at blive i klassen. Frem til 2020 fik gravide skolepiger forbud mod at fortsætte deres uddannelse.

 • 2 år siden

 • 15:51

  Dansk ngo opnår højeste certificering for humanitært arbejde

  Skrevet af Laurits Holdt

  ADRA Danmark er nu en del af den relativt lille international gruppe af humanitære organisationer, der har certifikat på, at de lever op til kravene i Core Humanitarian Standard on Quality and Accountability (CHS). Det skriver organisationen i dag i en pressemeddelelse.

  CHS er en standard for humanitært arbejde, som bygger på ni krav. Kravene handler blandt andet om, at den humanitære bistand skal styrke lokale kræfter, er koordineret og at organisationen hele tiden lærer og gør sig bedre.

  ADRA er en forkortelse af ’Adventist Development and Relief Agency’ – på dansk ’Adventisternes udviklings- og nødhjælpsorganisation’. ADRA Danmark er en uafhængig dansk organisation, og en af de organisationer, som Udenrigsministeriet har indgået en fast partnerskabsaftale med. Det betyder, at organisationen i perioden 2022 til 2025 årligt får 38 millioner kroner på finansloven.

 • 10:51

  Erdogan truer med at sende tropper ind mod kurderne i Syrien

  Skrevet af Søren Steensig

  Søndag dræbte tyrkiske luftangreb 184 mennesker og ødelagde ifølge de tyrkiske myndigheder adskillige militære mål omkring byen Kobanî ved Syriens nordlige grænse. Nu truer Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan med, at luftangrebene snart kan blive fulgt op med tropper på landjorden.

  På et fly hjem fra åbningsceremonien ved VM-slutrunden i Qatar fortæller præsidenten til Al-Jazeera, at den fortsatte militæroperation ved navn Claw Sword “ikke er begrænset til luftangreb” og kan komme til at inkludere landtropper.

  De tyrkiske myndigheder angriber kurderne i det nordlige Syrien og nordlige Irak, fordi Kurdistans Arbejderparti (PKK) ifølge tyrkerne står bag et bombeangreb i Istanbul den 13. november, hvor seks mennesker døde, og 81 blev såret.

  Både Ruslands særlige udsending i Syrien, Alexander Lavrentyev, og Ned Price, talsmand for USA’s udenrigsministerium opfordrer til at stoppe angrebene.

  Kurderne, der nu bliver angrebet af Tyrkiet, spillede en stor rolle som USA’s allierede, da Islamisk Stat blev overvundet i Syrien.

 • 2 år siden

 • 16:37

  Globalt symbol på kampen for menneskerettigheder er død

  Skrevet af Morten Scriver Andersen
  Hebe Pastor de Bonafini er en argentinsk aktivist og en af ​​grundlæggerne af organisationen Association of the Mothers of the Plaza de Mayo, som i dag er ikoniske med deres hvide hovedtørklæde. Foto: Manuel Cortina/NurPhoto via Getty Images

  En af Argentinas mest markante menneskerettighedsaktivister Hebe de Bonafini er død 93 år gammel. Det har hendes eneste tilbageværende barn offentliggjort.

  Hebe de Bonafini er medgrundlægger og siden leder af den ikoniske kvindebevægelse med et hvidt tørklæde som symbol, der går under navnet “Las Madres de Plaza de Mayo” – på dansk mødrene fra Plaza de Mayo.

  Efter militærdiktaturet kom til magten i Argentina i 1977 fulgte en dødelig forfølgelse af venstreorienterede. Mange unge mennesker blev arresteret og forsvandt, herunder Hebe de Bonafinis to sønner Raul og Jorge.

  Iklædt hvide tørklæder begyndte hun sammen med 13 andre mødre at demonstrere på Plaza de Mayo foran præsidentboligen for at kræve at se sine børn. Militærdiktaturet slog hårdt ned på de tidlige demonstrationer og dræbte den første leder af mødre-organisationen, Azucena Villaflor. Men gruppen blev ved. Demonstrationerne er fortsat lige siden, og den har affødt flere argentinske menneskerettighedsbevægelser.

  Landets vicepræsident og tidligere præsident, Cristina Fernández de Kirchner kalder på Twitter Bonafini for “et globalt symbol på kampen for menneskerettigheder, Argentinas stolthed”.

 • 13:48

  Syrien-børn integreres succesfuldt efter hjemvenden fra fangelejre

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  Mange af de børn, der er returneret fra fangelejre for medlemmer af Islamisk Stat (ISIS) og deres familier i det nordøstlige Syrien, genintegreres succesfuldt, når de vender hjem til deres hjemlande, skriver Human Rights Watch i en rapport.

  Human Rights Watch’s undersøgelse er baseret på 81 familiemedlemmer, plejeforældre, socialrådgivere og lærere. Derudover har organisationen interviewet familiemedlemmer, advokater, juridiske værger og psykiatriske fagfolk om de hjemsendte børn. På spørgsmålet om hvordan barnet har tilpasset sig, rapporterede 89 procent, at barnet havde det “meget godt” eller “ganske godt.” Herudover sagde 73 procent, at barnet klarede sig “meget godt” eller “ganske godt” i skolen.

  Omkring 56.000 mennesker, næsten alle kvinder og børn, er tilbageholdt i al-Hol- og Roj lejrene, der primært huser koner og børn af mandlige ISIS-mistænkte. Størstedelen er fra Syrien og Irak men mere end 10.000 er fra andre lande.

  Danmark hjemtog i oktober 2021 tre kvinder og 14 børn. I dag opholder 19 børn med tilknytning til Danmark eller tidligere danske statsborgere sig stadig i de to lejre.

  De regionale myndigheder, i Nord- og Østsyrien, har gentagne gange sagt, at de mangler ressourcer til at tilbageholde udlændingene og har appelleret til lande om at bringe deres statsborgere hjem.

 • 11:37

  WWF: En generation af elefanter kan falde for tørken i Østafrika

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  En voldsom tørke i Østafrika har skabt sult og hungersnød. Det går også hårdt ud over dyrene. WWF advarer om, at vi kan miste en hel generation af elefanter på grund af de barske vejrforhold.

  I det sydvestlige Kenya, hvor der lever 1.900 vilde elefanter, er forholdene særligt farlige for de unge elefanter. De er ikke høje nok til at skaffe tilstrækkeligt med føde, og baby-elefanterne dør af fejlernæring, fordi deres mødre ikke producerer mælk nok.

  “Jeg modtager løbende billeder og videoer fra vores kontor i Kenya og det er ikke for sarte sjæle.  I én video ser man en lille gruppe elefanter, der sørger over en død unge. De voksne elefanter står simpelthen over den døde unge og siger farvel. Eksemplet er bare et ud af mange, der viser, at mange bestande af vilde dyr i Kenya er ved at bukke under for den langvarige tørke,” fortæller Tobias Trier Fuglsang, som er seniorrådgiver på internationale programmer hos WWF Verdensnaturfonden.

  Også zebraerne lider under de barske forhold. Det går hårdt ud over den sjældne Grevy’s zebra. Der er blot omkring 3.000 individer tilbage af den truede zebraart, og 2.500 af dem lever i Kenya. 50 af dem har indtil videre mistet livet på grund af tørken, lyder det fra WWF.

 • 11:28

  Kasakhstans Rusland-skeptiske præsident står til genvalg

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen
  Præsident Kassym-Jomart Tokayev står til genvalg.
  Foto: Contributor/Getty Images

  Kasakhstans præsident, Kassym-Jomart Tokayev, fik ifølge foreløbige målinger 81,31 procent af stemmerne ved landets præsidentvald søndag og sikrer sig dermed en anden periode, udtaler landets centrale valgkommission mandag morgen.

  Valget kommer i en tid, hvor Tokayev er begyndt at tage afstand til den mangeårige allierede og dominerende regionale magt Rusland.

  Tokayev bad ellers om russisk hjælp til at dæmpe de voldsomme uroligheder, der udspillede sig i Kasakhstan i januar som følge af stigende priser på brændstof. Siden har han ved flere lejligheder lagt afstand til Rusland.

  Tokayev undlod blandt andet at udtrykke offentlig støtte til Ruslands krig i Ukraine, og de seneste måneder har Kasakhstan fulgt et selvstændigt diplomatisk spor og budt velkommen til Kinas Xi Jinping, Tyrkiets Recep Tayyip Erdoğan såvel som formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

  DR’s udenrigskorrespondent Mathilde Kimer fortæller, at der er tale om et langt spil, hvor Kasakhstan vil mindske russisk indflydelse og søge mere mod Kina, EU og Tyrkiet.

  Præsidenten Tokayev kom til magten i 2019 med 70 procent af stemmerne med opbakning fra den tidligere præsident Nursultan Nazarbajev, der gik af efter 29 år på posten.

  Tokayey står til en syvårige periode, da det Kasakhiske parlamentet i september 2022 godkendte at ændre valgperioden fra fem til syv år.

 • 2 år siden

 • 14:45

  Brand i Jabalia-flygtningelejr i Gaza dræber mindst 21

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  Mindst 21 mennesker er blevet dræbt og flere andre såret, efter at en brand brød ud i en beboelsesbygning i den tætbefolkede Jabalia-flygtningelejr i det nordlige Gaza, skriver Al Jazeera.

  Branden brød ud under en fødselsdagsfejring i en lejlighed i Jabalia og spredte sig hurtigt gennem en fire-etagers bygning.

  De brandvæsnet i byen er ikke tilstrækkeligt rustet til at tackle sådanne nødsituationer effektivt. Det tog brandmændene mere end en time at få kontrol over de massive flammer. Vidner har fortalt, at de kunne høre skrig, men at de ikke kunne hjælpe dem, der var fanget, på grund af brandens intensitet.

  Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, kalder det en national tragedie og siger, at der vil blive erklæret en national sørgedag, skriver Al Jazeera.

  Jabalia er en af otte flygtningelejre i Gaza, som med sine cirka 2,3 millioner indbyggere er et af verdens tættest befolkede områder. Enklaven har siden 2007 været under en luft-, hav- og landblokade indført af Israel.

 • 11:42

  Tyrkiet presser afghanske flygtninge tilbage ved grænsen til Iran

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  Tyrkiet presser rutinemæssigt titusindvis af afghanere tilbage ved landets grænse til Iran eller deporterer dem direkte til Afghanistan med ringe eller ingen undersøgelse af deres krav om international beskyttelse, skriver Human Rights Watch i en rapport.

  I rapporten fremstår det, at Tyrkiet har optrappet ’pushbacks’ og deportationer til Afghanistan siden Talebans magtovertagelse der i august 2021.

  Derudover får afghanere, der står over for en forestående udvisning, ofte ikke mulighed for at fremsætte deres flygtningekrav, altså søge asyl.

  Tyrkiet er det land i verden der huser flest flygtninge. Der anslås at være 3,9 millioner mennesker, 3,6 millioner syrere med midlertidig beskyttelse og 320.000 andre, hovedsagelig afghanere.

 • 9:55

  Cementproduktionen i Ghana vil reducere CO2-udledning

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  Cementproduktion i Ghana, vil reducere CO2-udledningen med op til 20 procent for hvert ton produceret cement, fortæller Investment Fund for Developing Countries (IFU).

  Den grønnere cement opnås ved at erstatte energiintensive klinker med lokalt fremskaffet ler, der behandles i verdens største kalcineringsanlæg under opførelse hos CBI Ghana Ltd.

  IFUs investering er foretaget på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er et offentlig-privat partnerskab, der skal bidrage til at opfylde FN’s 17 verdensmål gennem private investeringer.

  Cementproduktionen er en af de største udledere af drivhusgasser på verdensplan og er kilden til omkring otte procent af den samlet udledning.

 • 2 år siden

 • 12:08

  Brasiliens ‘Lula’ vakte stor begejstring i Egypten

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  “Brasilien er tilbage”. Det var budskabet fra den kommende brasilianske præsident, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva ved klimatopmødet COP27 i Egypten onsdag. Lula, der tidligere var Brasiliens præsident fra 2003 til 2010, vandt en snæver sejr over rivalen Jair Bolsonaro ved præsidentvalget i Brasilien i oktober. Bolsonaro blev berygtet for at slække på indsatsen for at bevare den gigantiske regnskov i Amazonas. Der kommer nu nye toner fra Brasilien, lovede Lula.

  “Hvis der en ting, vi må ændre, er det den globale håndtering af klimaforandringer. Ellers vil tiden bare gå, vi dør, og tingene bliver ikke ændret. Det er med dette mål, jeg er kommet tilbage for at forene os,” sagde Lula.

  Flere deltagere ved COP27 lagde billeder ud på sociale medier, der viste et stort fremmøde for at høre den kommende (og tidligere) præsidents tale. Der var også videoer, der viste store klapsalver og hyldester fra tilhørerne. Lula havde to konkrete initiativer på klimaområdet med til Egypten. Først og fremmest vil han forsøge at få FN’s klimakonference i 2025, hvilket bliver COP30, til Brasilien.

  “Der er mange byer, der kan være værter for COP30, men jeg vil sige, at den bør foregå i Amazonas,” sagde Lula.

  Deruodver lovede han, at Amazonas nu vil blive bedre beskyttet.

  “Vi har 30 millioner hektar nedbrudt land. Vi behøver ikke at afskove en eneste kvadratmeter skov mere for at fortsætte med at være en af de største fødevareproducenter i verden,” lød det fra den kommende præsident.

  Lula talte også om, at han støtter udviklingslandenes krav om mere støtte til klimaindsatsen samt kompensation for de tab og skader, som klimaforandringerne forårsager. Derudover udtrykte han et ønske om reformer af FN’s Sikkerhedsråd, så det bliver mere ligeligt, og der ikke fortsat sidder fem lande med vetoret.

 • 11:10

  Kolera og morderiske bander hærger fortsat Haiti

  Skrevet af Søren Steensig

  Haiti er for tiden hårdt plaget af både vold og sydom. Kriminelle bander har taget kontrol med store dele af landet, særligt i hovedstaden Port-au-Prince, efter præsidenten Jovenel Moïse blev snigmyrdet i juli 2021. I oktober slog banderne mindst 195 mennesker ihjel i det caribiske land, fortæller FN’s humanitære koordinator til Al-Jazeera.

  Flere rapporter beskriver desuden, at de voldelige, kriminelle bander, der kæmper om magten i Haitis politiske vakuum, voldtager civile og afskærer dem fra mad og andre basale fornødenheder for at skræmme og kontrollere befolkningen. Omkring 60 procent af hovedstaden Port-au-Prince bliver nu regeret af banderne.

  Samtidig raser en koleraepidemi, der brød ud i starten af oktober. Ifølge FN’s humanitære koordinator, Ulrika Richardson, har diarrésygdommen spredt sig til otte ud af landets ti provinser. Siden udbruddets start i oktober er flere end 7.200 mennesker blevet indlagt med sygdommen, mens mindst 155 er døde ifølge tal fra Haitis sundhedsministerium.

  Kolera spredes blandet andet gennem urent drikkevand, der er inficeret med kolera-bakterien. Sygdommen giver svær diarré og opkast, hvilket i sidste ende kan give akut væskemangel.

  Ifølge den Pan-Amerikanske Sundhedsorganisation (PAHO) er mindst en halv million haitianere i fare for at blive smittet med kolera under den igangværende epidemi.

 • 2 år siden

 • 18:00

  Nødhjælp til Tigray

  Skrevet af Kirsten Larsen

  De første to lastbiler med medicinske forsyninger til hovedbyen Mekele er kørt ind i Etiopiens Tigray-provins, skriver Reuters.

  Etiopiens regering under ministerpræsident Abiy Ahmed og Tigray-folkets Befrielseshær indgik en våbenhvile 2. november efter to års blodig og grusom krig. Våbenhvilen indbefatter fri adgang for nødhjælp til Tigray, hvor situationen for indbyggerne er alvorlig, da regeringen under krigen har forhindret de fleste forsyninger i at komme ind. Men nu har Internationalt Røde Kors altså fået to biler ind, de første siden august.

  Omkring halvdelen af Tigrays 5,5 millioner indbyggere skønnes at have alvorligt brug for hjælp. Etiopiens forbundsregering lover også at sende hjælp.

 • 15:45

  Palæstinenser dræber tre israelere i knivangreb og biljagt

  Skrevet af Søren Steensig

  En palæstinensisk mand dolkede i går tirsdag to israelere til døde i bosættelsen Ariel på Vestbredden. Gerningsmanden kaprede efter angrebet en bil og forsøgte at stikke af fra politiet på motorvejen, men her kørte han galt og dræbte i sammenstødet endnu en israelsk mand. Yderligere tre er hårdt såret, fortæller israelske myndigheder til AP.

  Den palæstinensiske gerningsmand blev skudt og dræbt af israelsk militær, da han forsøgte at undslippe ulykkesstedet.

  Ifølge Haaretz er gerningsmanden identificeret som 19-årige Muhammad Murad Sami Souf, der arbejdede i Ariels industriområde og ikke var tidligere straffet.

  Angrebet er det seneste i en bølge af vold mellem israelere og palæstinensere. I 2022 er 157 palæstinensere ifølge FN’s Humanitære Koordinationskontor OCHA blevet dræbt af det israelske militær, mens palæstinensere har slået 15 israelere ihjel.

 • 13:28

  Kinas COVID-restriktioner udløser uroligheder i Guangzhou

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  Vrede borgere i tusindvis i den sydkinesiske storby Guangzhou smadrede sent mandag aften igennem barrierer og marcherede ned ad gaderne i protest mod strenge coronavirus-foranstaltninger, skriver Deutsche Welle.

  Kina rapporterede om 16.072 nye smittede mandag og 17.772 nye smittede tirsdag, hvilket var det største antal af smittede siden april måned. Storbyen Guangzhou tegnede sig for 5000 nye smittede mandag.

  Hundredtusindvis af migrantarbejdere fra andre provinser er ansat i tekstilindustrien, i Haizhu-distriktet i Guangzhou, og de har løbende klaget over de hårde nedlukninger.

  Mandag blev en lockdown, der dækkede næsten to tredjedele af distriktet, forlænget til onsdag aften. Det kan have været dråben, der fik bægeret til at løbe over.

  Videoer på sociale medier viser blandt andet protesterende, der i deres frustration vælter en politibil i Haizhu.

  Kina fortsætter med at følge en stram nul-Covid-strategi med lockdowns, daglige massetest, hård kontrol, kontaktsporing og tvungen karantæne.

 • 2 år siden

 • 15:44

  EU’s nye klimatiltag bliver kaldt for uambitiøst

  Skrevet af Jesper Hallas Jessen

  EU præsentere nyt mål om at ville reducere sin udledning yderligere inden 2030.

  Det eksisterende mål for 2030 var at reducere udledningen med 55 procent sammenlignet med 1990-niveauet. Dette vil nu blive hævet til mindst 57 procent. Det sagde EU’s klimapolitiske leder, Frans Timmerman til COP27 tirsdag.

  Timmerman tilføjet, at EU’s fornyede ambitioner er et tegn på, at unionen ikke slækker på klimaet.

  “Lad ikke nogen fortælle dig her, eller udenfor, at EU er på tilbagetog… (EU) investerer mere i vedvarende energi end nogensinde før.”

  EU’s tiltag møder dog stor skepsis fra klimaaktivister, som mener, at der skal skrues op for ambitionerne.

  ”Den klimakrise, vi er i, fortjener ikke brødkrummer fra EU. Forøgelsen på 2 procentpoint fra 55 procent til 57 procent i EU’s forpligtelse til at reducere nettoudledningen inden 2030 er langt fra de hårdt nødvendige mindst 65 procent… Vi har brug for meget højere ambitioner,” sagde direktør fra Climate Action Network Europe, Chiara Martinelli

 • 13:56

  Studerende fra Zambia: Fængslet i Rusland men dræbt i Ukraine

  Skrevet af Laurits Holdt

  En 23-årig studerende fra Zambia, Lemekhani Nathan Nyirenda, er blevet dræbt ved fronten i Ruslands krig i Ukraine. Det meddelte Zambias udenrigsminister, Stanley Kakubo, mandag på Twitter.

  Omstændighederne er uklare, men ifølge ministeriet står det fast at den 23-årige var i Rusland for at studere med et statsligt stipendium i ryggen. Under sit ophold blev han idømt ni og et halvt års fængsel for et ikke nærmere beskrevet kriminelt forhold. Han skulle angiveligt afsone sin dom i et fængsel i udkanten af Moskva.

  Men den 9. november fik ministeriet at vide, at Lemekhani Nathan Nyirenda i var blevet dræbt i Ukraine, hvor han kæmpede for de russiske styrker. Det skulle være sket 20. september.

  I Zambia har man flere spørgsmål, og udenrigsministeren skriver følgende:

  ”I lyset af denne meget triste nyhed, har den zambianske regering anmodet de russiske myndigheder om så hurtigt som muligt at levere information om omstændighederne, hvorunder en zambiansk statsborger, der afsonede en fængselsdom i Moskva, kan være blevet rekrutteret til at kæmpe i Ukraine og efterfølgende at have mistet sit liv.”

  Det har tidligere været fremme, at det det russiske private militærselskab Wagner-gruppen åbenlyst hverver indsatte i Rulands fængsler og sender dem til fronten i Ukraine efter en relativ kort militær træning.

 • 13:34

  Danmark vil hjælpe med at sikre 20 milliarder dollars til Indonesiens klimamål

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  En stor koalition af lande vil nu sikre, at Indonesien går en fremtid i møde uden kul, olie og andre fossile brændstoffer. Det fremgår af en aftale, der er blevet indgået under G20-mødet, der afholdes på den indonesiske ø Bali i disse dage.

  Initiativet vil sikre, at Indonesiens energisektor bliver grøn, så den kan bidrage med at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, som er målet i Paris-aftalen. Målet er, at Indonesien skal toppe med de klimaskadelige udledninger i 2030, og at det asiatiske ø-rige skal have en CO2-neutral energisektor i 2050. Det er ti år tidligere end Indonesiens nuværende mål om klimaneutralitet. Derudover skal 34 procent af energien komme fra vedvarende kilder i 2030.

  Ud over Danmark er USA, Japan, Canada, EU, Frankrig, Tyskland, Italien, Norge og Storbritannien med i den fælles aftale. De lover at mobilisere 20 milliarder dollars fra både private og offentlige kilder til Indonesiens grønne omstilling over en periode på tre til fem år.

 • 11:55

  Første skib med naturgas stævner ud fra Mozambique

  Skrevet af Søren Steensig

  Søndag den 13. november stævnede tankskibet British Sponsor ud fra gas-platformen Coral Sul Floating Liquefied Natural Gas (FLNG) 80 kilometer ud for Mozambiques kyst. Det meddeler det italienske energiselskab ENI, der er en af hovedaktionærerne i gas-projektet.

  Skibet er lastet med landets første naturgas-eksport, der er hentet op fra dybet i Rovuma Bassinet. Naturgas-projektet blev godkendt i 2017, og 70 procent af foretagendet ejes af konglomeratet Mozambique Rovuma Venture, der ud over ENI består af amerikanske ExxonMobil og det statsejede kinesiske olieselskab CNPC. De resterende 30 procent ejes af portugisiske Galp, sydkoreanske KOGAS og Mozambiques statsejede gasselskab ENH.

  Naturgas, der skal holde store dele af Europa varm gennem vinteren, er i gennemsnit blevet 40 procent dyrere efter Putins invasion af Ukraine. Coral Sul-platformen skal ifølge MRV’s udregninger levere 3,4 millioner tons naturgas om året, og hele produktionen er allerede afsat til BP de næste 20 år.

  To andre gas-projekter i området er blevet udskudt på grund af angreb fra oprørsgrupper med tråde til Islamisk Stat. TotalEnergies Mozambique LNG-byggeri skal efter planen gentopages i starten af næste år.

 • 2 år siden

 • 16:08

  Flodhestens, hammerhajens og elefantens skæbne på spil i Panama

  Skrevet af Thomas Jazrawi

  Mens de fleste taler om COP27 i Egypten, foregår der en anden COP i Panama. Den handler om international handel med truede dyrearter. Denne handel bliver reguleret af CITES, en konvention, der trådte i kraft i 1975.

  Mandag åbner COP19, det 19. partsmøde mellem verdens lande, hvor de skal tale sig til enighed om, hvilke dyrearter, der skal beskyttes af forbud mod international handel. Der er som vanligt adskillige forslag til enten at styrke eller slække på beskyttesen af forskellige dyrearter.

  Brasilien har sammen med Colombia, Ecuador, EU og Panama eksempelvis indsendt et forslag om bedre beskyttelse af hammerhajen. Ifølge forslaget er der et betydeligt svind af bestanden af hammerhajer globalt, særligt fordi dens finne bliver brugt i hajfinnesuppe. Derfor ønsker de, at hammerhammer kommer på Liste II ved CITES. Det vil betyde, at alt international handel med hammerhajen er forbudt med mindre, der bliver givet særlige tilladelser.

  En lang række afrikanske lande, herunder Burkina Faso, Gabon, Mali og Senegal, ønsker ligeledes, at flodhesten kommer under beskyttelse på CITES’ Liste II. Der har ifølge forslaget været et markant fald af bestanden af vilde flodheste i Afrika, og derfor ønsker landene, at reglerne bliver skærpet.

  Når det angår elefanter er der to modsatrettede forslag fra afrikanske lande. Botswana, Namibia, Sydafrika og Zimbabwe ønsker tilladelse til at sælge trofæer og andre legemsdele fra elefanten internationalt. Burkina Faso, Ækvatorial Guinea, Mali og Senegal har derimod sendt et forslag om, at elefanter i landene i det sydlige Afrika skal beskyttes på Liste I. Det er den strengeste beskyttelse og forbyder alt international handel med dyrearterne.

  Det er ikke første gang, at der er delte meninger om tilladelse af handel med elefanter i Afrika. Det var således også et emne ved den seneste CITES-konference i 2019. Der er en lang række andre forslag til de næste ugers forhandlinger om blandt andet krokodiller, firben og klapperslanger, og de kan læses her.

  Læs også: Elefanterne splitter Afrika

 • 14:55

  100 katastrofale dage i Pakistan

  Skrevet af Kirsten Larsen

  Der er gået 100 dage, siden Pakistan blev ramt af voldsomme oversvømmelser, skriver UNOCHA, FN’s kontor for koordinering af humanitært arbejde. Men indbyggerne vil havde brug for hjælp i flere måneder endnu på grund af katastrofens omfang.

  Oversvømmelserne og områder med stillestående vand har resulteret i et væld af sygdomme. Milioner af mennesker mangler mad. Det er svært at få fat på rent drikkevand, og der mangler adgang til sanitære forhold. Hygiejnen er i bund.

  Vinteren nærmer sig, og folk mangler steder at bo. Millioner venter stadig på, at deres jord skal tørre. De overlevende vender hjem til raserede huse, ødelagte afgrøder og døde husdyr.

  Mange mennesker er blevet drevet fra sted til sted, og det har gjort det særligt svært at beskytte de mest sårbare og at sørge for børnenes undervisning.