Skateboardskole i Afghanistan leger sig til lighed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Nadia Sander Strange, U-landsnyt.dk

Skateboardskolen Skateistan i Kabul arbejder for at skabe tillid, tryghed og uddannelsesmuligheder for unge.

Skolen har eksisteret siden 2007, da grundlæggeren, Oliver Percovich fra Australien, ankom til den afghanske hovedstad og oplevede begejstringen for hans skateboard hos byens gadebørn.

Fra den spæde begyndelse med tre skateboards udviklede Skateistan, frem til 2009, sig til at være en skole med indendørs og udendørs faciliteter. I oktober 2009 stod det endelige skate-anlæg færdigt og dækkede 5428 kvadratmeter land som Skateistan havde fået doneret af Afghan National Olympic Committee.

Mere end kun skateboards
Udover skolens fokus på at lære børn og unge at stå på skateboard, er man meget opmærksomme på at mødet mellem forskellige sociale grupper på skateboard-ramperne er en unik mulighed for at bygge bro imellem sociale grupper, der traditionelt ikke ville have mulighed for at mødes i det afghanske samfund.

Global anerkendelse i 2013
I 2013 er Skateistan blevet placeret på The Global Journals top 100 over bedste civile organisationer i verden.

På listen befinder den afghansk-baserede organisation sig i selskab med verdenskendte og respekterede organisationer som Læger uden Grænser, Red Barnet, Human Rights Watch og CARE International.

Dansk støtte
Siden 2009 har Skateistan modtaget støtte fra Danida, der fremhæver vigtigheden af at initiativet rækker ud til alle etniske grupper og samtidig at der er plads til børn uanset deres behov.

Danida understreger, at Skateistans fokus på selvtillid, lederskab, tillid til andre og teamwork er nogle af de sociale mål, som har været med til at sikre organisationen dansk støtte.

Danida beskriver Skateistans sociale succes således: ”Skateboarding har formået at bringe forskellige dele af den afghanske ungdom sammen, og inklusionen er yderligere styrket igennem projekter og diskussioner i klasseværelset.”.

Skateistan vokser
Selv om Skateistan allerede er nået langt er der stadig mere der kan gøres og nye muligheder der kan undersøges.

I 2010 og 2011 åbnede Skateistan nye skoler i Pakistan og Cambodja, og i 2013 åbner endnu en skole i Mazar-e-Sharif, som er Afghanistans fjerde største by.

Siden begyndelsen har Skateistan også fået tilføjet et værksted, hvor de unge afghanere kan lave deres egne skateboards.

På én gang giver det organisationen nye muligheder for selv at lave flere skateboards til nye elever og de unge en mulighed for i fællesskab selv at skabe deres skateboards.