Slavekoloniens folkegave til Danmark

800px-danish_west_india_-_fritz_melbye
Et maleri af af et landbrug på De Dansk Vestindiske Øer anno 1850.
Foto: Fritz Melbye - Wikipedia Commons
Forfatter billede

2. november 2016

For de fleste er et mindesmærke over et af de mørkeste kapitler i et lands historie næppe det, man ville betegne som den oplagte folkegave fra én nation til en anden. Men det er ikke desto mindre, hvad De Vestindiske øer har taget initiativ til, og det bliver vel modtaget hos den danske kulturminister:

”Det er en rigtig god idé at sætte sådan et mindesmærke op, der minder os om vores kolonifortid inklusiv vores fortid som slavenation,” udtaler kulturminister Bertel Haarder ifølge Politiken og fortsætter: ”Den skal man på ikke på nogen måde skjule eller glemme”.

100-års ’jubilæum’

Folkegaven markerer, at det i 2017 er 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA og dermed endegyldigt ophørte med at være kolonimagt.

Mere specifikt er der tale om tre skulpturer – én sort mand, der med en konkylie for munden blæser til oprør samt to buster af de to vigtigste personligheder for Vestindien i dag: John ’Buddhoe’ Gotliff, der var med til at lede slaveoprøret mod danskerne og juristen D. Hamilton Jackson, der blandt andet var med til at grundlægge den første fagforening for de frigivne slaver.

Oprindeligt blev de tre skulpturer lavet i 1998 i forbindelse med fejringen af 150-året for frigivelsen af slaverne på De Dansk Vestindiske Øer. De står i dag stadig på De Vestindiske Øer, og folkegaven til Danmark er således kopier af originalerne.

Hvor kan de ses?

Skulpturerne bliver ifølge Politiken udstillet i Rådhushallen på Københavns Rådhus fra d. 31. marts 2017 og 14 dage frem i forbindelse med en UNESCO-udstilling om De Vestindiske Øer.

Derefter kan kunstværkerne ses på Arbejdermuseet sommeren over. Endelig kommer de fra september 2017 og året ud til at stå på en særudstilling på Christiansborg, hvorefter deres videre skæbne er uklar. Med al sandsynlighed vil de få fast plads i en park eller et andet offentligt sted i København.

Grundet ophavsrettigheder har Globalnyt ikke mulighed for at vise et billede af de tre statuer.