Soldater dømt for massevoldtægt i DR Congo – glæde hos dansk NGO

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ni soldater fra den congolesiske regeringshær er blevet idømt op mod 20 års fængsel for massevoldtægt af kvinder. Et gennembrud for demokratiet.

En militær domstol i DR Congo har dømt ni soldater for massevoldtægt og brutale overgreb på mere end 50 kvinder i byen Fizi i den sydøstlige del af landet.

Voldtægterne blev alle begået nytårsdag.

Indtil nu har korruption og mangel på selvjustits i DR Congos hærenheder gjort det svært at retsforfølge soldater.

Samtidig har de fattige kvinder haft ingen eller ringe mulighed for at klage på grund af mangel på juridisk hjælp og ressourcer til at føre deres sag.

International rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Martin Rosenkilde mener, at dommene har en vigtig præventiv effekt:

– Nu kan man se med al tydelighed, at der altså er en risiko for at blive retsforfulgt. Det får soldaterne til at tænke sig om en ekstra gang, før de begår nye overgreb og er et stort skridt i den rigtige retning for demokratiet, siger han.

Han venter nu med spænding på at se, om dommene rent faktisk også bliver eksekveret.

Rebeller i hæren
Det er oberst Kibibi Mutware, der siges at have beordret overgrebene.

Obersten, der er tidligere oprørsleder og blev indlemmet i regeringshæren efter en fredsaftale i 2009, er selv blevet idømt 20 års fængsel.

Otte af hans mænd er ligeledes blevet afskediget og idømt mellem 10 og 20 års fængsel.

Det er som regel den fattige befolkning i landområderne, der er udsat for overgreb.

Der er langt til den nærmeste domstol, og derfor har Folkekirkens Nødhjælp og partnere etableret en mobil domstol, der fungerer i nærområdet.

Det er sket i samarbejde med det congolesiske retssystem og FN.

Situationen i DR Congo

De sydøstlige provinser, hvor Folkekirkens Nødhjælp og samarbejdspartnere primært opererer, har længe været præget af konflikter mellem et kludetæppe af forskellige oprørsgrupper og hærenheder.

Den sidste officielle krig sluttede dog sidste år, og det har givet demokratiet bedre vilkår. Men situationen er stadig meget anspændt, og nye konflikter kan bryde ud. I Syd Kivu, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder, er seksuel vold et kæmpe problem.

I gennemsnit bliver der en voldtaget en kvinde hver anden time her.

Mange fattige kvinder lever af marker, der ligger flere timers gang væk fra deres hjem.

Det er ofte på denne strækning, at de bliver udsat for overgreb og voldtægt. Ikke desto mindre må selv kvinder, som allerede tidligere er blevet overfaldet, vende tilbage til marken, der jo er deres levebrød.

Folkekirkens Nødhjælp fortsætter arbejdet for at give de fattige kvinder et sikrere liv.
Læs mere i Tobias Moe´s artikel fra Folkekirkens Nødhjælp http://www.noedhjaelp.dk/her_arbejder_vi/afrika/congo_drc/laes_mere/soldater_doemt_for_massevoldtaegt?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_content=Soldater+d%C3%B8mt+for+massevoldt%C3%A6gt+&utm_campaign=nyhedsbrev