Somalias forbandelse – hør i radioen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Der har været krig i store dele af Somalia i mere end 20 år. Flere nabolande har soldater i landet. Somalia er en af verdens såkaldt fejlslagne stater.

Sidste år døde 80.000 af sult. Næsten to en halv million er afhængige af nødhjælp for at overleve.

Men den dominerende militante al-Shabab-milits bestemte alligevel i vinter, at hjælpeorganisationer som Røde Kors og Læger uden Grænser skulle forlade landet, fremgik det af aktualitetsmagasnet “Verden ifølge Gram” tirsdag på P1.

Programmet kan nu genhøres, skriver DR online (se neden for).

Somalia har en centralregering i hovedstaden Mogadishu, som bliver beskyttet af en FN-sanktioneret fredsstyrke fra Den Afrikanske Union – men lige udenfor er det den militante al-Shabab-milits, der sætter dagsordenen.

I februar meddelte al-Shabab at militsen har sluttet sig sammen med Al Quaeda, men det betragter iagttagere som et svaghedstegn, siger projektforsker Søren Hove fra Dansk Institut for Internationale Studier. Han har fulgt militsen siden den kom til magten i 2006.

Konference om fremtiden

Det internationale samfund har i årevis overladt Somalia til sin egen skæbne, men i februar var den britiske regeringschef David Cameron vært for en international konference, der skulle forsøge at planlægge fremtiden for Somalia.

Christian Balslev-Olesen, som tidligere har været chef for UNICEF i Somalia (med sæde i Kenya), har ikke de store forventninger til resultatet til konferencen i London.

Han bider dog mærke i, at man langt om længe er holdt op med at støtte overgangsregeringen i Mogadishu for i stedet at udvikle de fem-seks dele af landet, der fungerer bedst – f.eks. Somaliland og Puntland mod nord.

(Danmark vil således fordoble udviklingsstøtten, red.).

Måske store oliereserver

En ukendt faktor, når det gælder Somalias fremtid, kan blive olie. Ifølge nogle eksperter kan der være lige så meget olie i Somalias undergrund som i Kuwait.

Men olien kan også blive en forbandelse – siger Thomas Amter, der er journalist for BBC i Nairobi – hvis de somaliske klaner også går i krig om den.

Udsendelsen kan genhøres på
http://www.dr.dk/P1/Gram/Udsendelser/2012/03/20092021.htm