Før søndagens sogneindsamling: Hel generation af kvinder truet af aids

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp holder søndag sin landsdækkende sogneindsamling, hvor der i år er særligt fokus på arbejdet mod hiv/aids. Og især på, hvordan og hvorfor kvinder rammes hårdere end mænd af epidemien. Her lidt om baggrunden:

Af Kirsten Marie Kristensen
advocacy-medarbejder i Folkekirkens Nødhjælp

Flere kvinder end nogensinde er smittet med hiv/aids. Værst ser det ud i det sydlige Afrika, hvor 59 procent af de ca. 25 millioner hiv-smittede er kvinder. Og kvinderne kan ofte ikke selv kontrollere, om de bliver udsat for hiv-smitte.

I det sydlige Afrika har 13,3 millioner kvinder hiv/aids, og det er ca. 600.000 flere end for blot 2 år siden. Især piger og unge kvinder smittes i stigende grad, fordi de ikke er i en position, hvor de kan sige nej til uønsket sex eller kan kræve sikker sex.

De bliver ofte smittet af deres ældre ægtemænd, der dyrker ubeskyttet sex uden for ægteskabet eller ved tvang og vold. Dyb fattigdom tvinger desuden mange kvinder til at sælge sex for mad og andre basale nødvendigheder, og traditionelle ceremonier udsætter mange unge piger for risikofyldt sex.

Martin Rosenkilde arbejder med at udvikle hiv/aids projekter i Folkekirkens Nødhjælp. Han har flere gange været i Zambia og Tanzania og har oplevet de lokale problemer:

– I flere af de afrikanske lande vi arbejder i, har pigerne i alderen fra 15-24 år 4-6 gange større risiko for at blive smittet med hiv, end drengene. Det skyldes primært den store kvindeundertrykkelse, der betyder at pigerne ikke har ret til at bestemme over deres egen krop, til uddannelse eller information. Uvidenhed om hvordan sygdommen smitter, er også stadigt et stort problem både blandt unge og gamle, fortæller han.

Projekterne i Zambia og Tanzania fokuserer på at informere unge, så de selv bliver i stand til at træffe valg om fornuftig og risikofri seksuel omgang. Der arbejdes bl.a. med at skabe netværk mellem de unge, så de kan stå stærkere sammen:

Martin Rosenkilde:

– Seksualitet er ofte et stort tabu i Afrika. De unge får meget sjældent seksualundervisning i skolen, og derhjemme vil forældrene heller ikke tale om det. Unge har derfor behov for støtte og viden andre steder fra. Og det er noget af det, vi forsøger at give dem gennem netværkene, hvor vi uddanner lokale frivillige til at snakke med de unge på et sprog, som de forstår og kan forholde sig til.

Menneskerettigheder og ligestillingen mellem kønnene, er også en afgørende brik i kampen mod hiv/aids, især nær det gælder om at nedbringe antallet af nye smittede kvinder.

Derfor arbejder Folkekirkens Nødhjælp med at stoppe krænkelsen af kvinders rettigheder. I menneskeretsgrupper uddannes kvinder i deres rettigheder og de taler om, hvad de kan gøre, når de krænkes. Målet er at gøre de unge kvinder bedre i stand til at tage kontrol over deres egen skæbne og kræve deres rettigheder.

– Stadig flere kvinder er de seneste år blevet smittet med hiv. Men vi kan se, at vores projekter betyder at flere får viden om hiv/aids, at forholdet mellem kønnene ændrer sig, og at kvindernes situation forbedres. Men der skal fortsat gøres en stor indsats, hvis vi skal vende den negative tendens og redde denne generation af kvinder, anfører Martin Rosenkilde.

Man kan læse mere om kvinder og hiv/aids i Afrika i denne FN rapport:

http://womenandaids.unaids.org/regional/docs/Report%20of%20SG%27s%20Task%20Force.pdf

Artiklen er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk