Statsministeren fejrede kvindedag på tanzaniansk højskole

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Thomas Jazrawi skriver fra Arusha

Kvinder var i fokus ved Helle Thorning-Schmidts (S) visit på Mellemfolkeligt Samvirkes træningscenter som det sidste punkt på det officielle program for statsministerens netop afsluttede besøg i Tanzania.

Mørket og regnen havde så småt indfundet sig, da Helle Thorning lagde vejen forbi Mellemfolkeligt Samvirkes træningscenter i det nordlige Tanzania tæt ved Kilimanjaro-bjerget.

Hun blev mødt med afrikansk trommer og dans og Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Frans Mikael Jansen.

Han viste statsministeren rundt i de hvide bygninger med skrå, sorte tage, der nemt kunne forveksles med en dansk højskole, hvis man ser bort fra de eksotiske træer og planter.

Anledningen var en aftale, som statsministeren havde indgået med Tanzanias regering på et pressemøde i Dar es Salaam onsdag om en forlængelse af støtten til træningscenteret.

Centret ved Usa River blev oprettet i 1976 og er siden anvendt af over 30.000 personer. Det er samtidig et stykke dansk bistandshistorie på det afrikanske kontinent.

Kvinder i fokus

Besøget faldt sammen med kvindernes Internationale kampdag fredag (08.03), og det var tilsyneladende ikke nogen tilfældighed.

“Den bedste langvarige investering, et land kan gøre, er at uddanne pigerne”, sagde Helle Thorning i sin tale.

Træningscentret MS-TCDC har netop som formål at styrke organisationer, der kæmper for de fattigste ret til ressourcer og indflydelse. De har særskilte kurser for kvinders rettigheder.

I begyndelsen blev træningscentret primært benyttet af danske udviklingsarbejdere. Desuden var den ledet af danskere.

I dag er forstanderen den tanzanianske kvinde Suma Kaare. Desuden er tanzanianere og andre afrikanere nu i majoritet blandt kursisterne.

Sketch på Swahili

Kursister havde i dagens anledning forberedt en lille sketch for den danske æresgæst. Sketchen foregik på Swahili, men heldigvis var skuespillerne udtryksfulde, så det var muligt at danne et indtryk af temaet.

Det handlede om kvinders vilkår i Tanzania og det gjorde en stor del af Helle Thornings tale også.

“Det er mit håb, at Tanzania, og ikke mindst Tanzanias kvinder en dag vil få en forfatning, der giver alle borgere lige rettigheder”, sagde hun.

“Jeg er glad for at have underskrevet en aftale, der giver centret mulighed for at fortsætte det vigtige arbejde”, fortsatte hun.

For demokrati og mod fattigdom

Frans Mikael Jansen var ligeledes henrykt over aftalen:

”Jeg er rigtig glad og stolt over, at både den tanzanianske og danske regering finder det vigtigt, at Mellemfolkeligt Samvirke fortsætter sin højskole ’MS-TCDC’”.

“Jeg ser det som en stor cadeau til vores arbejde med at støtte folkelige organisationers arbejde med at fremme demokratisering, menneskerettigheder og fattigdomsbekæmpelse”, sagde han.

Efter en kort middag på centret fortsatte statsministeren samt følge ud af centret og videre mod flyet til Danmark.  

Thomas Jazrawi dækkede statsministerens besøg i Tanzania for U-landsnyt.dk