Stop for våben til Sudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International udsendte tirsdag en rapport om den eksport af våben til Sudan, som ifølge organisationen medvirker til de mange menneskerettighedsovergreb i landet. Drab, voldtægt, tortur og fordrivelse af en million civile er fulgt i kølvandet på konflikten i Darfur siden februar 2003.

Alle ansvarlige regeringer må øjeblikkelig stoppe den totalt uansvarlige strøm af våben til Sudan. Det skal bl.a. ske ved at presse FNs Sikkerhedsråd til at vedtage en våbenembargo mod landet. FN må samtidig sikre, at alle parter i konflikten overholder embargoen, siger Amnesty Internationals Sudan researcher, Elizabeth Hodgkin.

Repræsentanter for Amnesty International præsenterede rapporten ved en pressekonference i Nairobi. Rapporten: Sudan: Arming the perpetrators of grave abuses in Darfur, dokumenterer ifølge organisationen, at den sudanesiske regering og dens allierede har brugt de importerede våben til at begå alvorlige overgreb på menneskerettighederne, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Amnesty International har bl.a. indhentet sin dokumentation via hundreder af vidneudsagn, handelsdokumenter og FN data om våbenhandel. Rapporten siger, at:

Rusland, Kina og Hviderusland har solgt militærfly og Litauen reservedele til helikoptere, på trods af disse fly gentagne gange er blevet brugt til at bombe landsbyer og støtte angreb fra jorden mod civile.
Tanks, militærkøretøjer og artilleri er blevet transporteret til Sudan fra Hviderusland, Rusland og Polen, selvom netop de våbentyper er brugt til at gennemføre vilkårlige og direkte angreb på civile.
Granater, rifler, pistoler og andre lette våben er blevet eksporteret til Sudan fra en række lande, hovedsagligt Kina, Frankrig, Iran og Saudi Arabien.
Der har på det seneste været private våbenhandlere fra Storbritannien og Irland involveret i forsøg på at skaffe forsyninger af et stort antal Antonov fly og militærkøretøjer fra Ukraine samt pistoler fra Brasilien.
Hviderusland, Indien, Malaysia og Rusland har tilbudt militærtræning og samarbejde.

Amnesty International har iværksat en kampagne for at få verdens regeringer til at indgå en juridisk bindende FN-traktat, der sikrer, at våben ikke sælges, når der er åbenlys fare for, at de vil blive anvendt til at krænke menneskerettighederne. Konflikten i Sudan viser hvor akut behovet er.

Kilde: Amnesty.

Se også artiklen: Stop volden i Darfur.