udtalt i denne uge.
Meldingen kommer efter, at Tyrkiet nærmest har vendt udviklingen i den libyske borgerkrig på hovedet inden for den sidste måned eller to. Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har ved hjælp af droner og ikke mindst lejesoldater fra Syrien sendt oprørsgeneralen Khalifa Haftar på tilbagetog.
Haftar så ellers for kort tid siden ud til at kunne true den FN-anerkendte regering i hovedstaden Tripoli med premierminister Fayez Al-Sarraj i spidsen. Egypten støtter førstnævnte og står dermed på den modsatte side af tyrkerne.
Men der er langt flere eksterne spillere med i det store kludetæppe ved Middelhavet, og det er ved at udvikle sig til en pinlig affære for EU, hvor medlemslandene heller ikke helt kan blive enige om, hvem der skal støttes.
EU-mission i Midelhavet
EU’s udenrigsansvarlige, den spanske kommissær Josep Borrell, har ellers forsøgt at vise handlekraft. EU har en flådemission i området ved navn IRINI, der skal håndhæve FN’s våbenembargo mod landet.
Initiativet er imidlertid blevet kritiseret, fordi det primært vil forhindre våbenleverancer til Al-Sarraj’s fløj i Tripoli, mens Haftar kan modtage våben over landegrænsen til venligtsindede Egypten.
Malta ikke ønsker at deltage og har truet med at nedlægge veto mod finansieringen.
i en notits, at den lille østat har indgået en aftale med Al-Sarraj’s regering i Tripoli om særlige ”enheder”, der skal bekæmpe migration.
truet med veto mod udpegning af en italiener som leder af IRINI, og har nævnt, at det skyldes den manglende solidaritet fra andre EU-lande i at modtage flygtninge, der ankommer til landet.
bremset en flygtningebåd på vej mod øen, leveret benzin og sendt den i retning af Sicilien, så noget tyder på, at der er kurrer på tråden mellem flere lande i Middelhavet.
Kampen om Middelhavet
En af de væsentlige årsager til stridighederne mellem regionale stormagter om konflikten i Libyen er olie og gas. Der er opdaget store forekomster i den østlige del af Middelhavet, og Tyrkiet har lavet en aftale med regeringen i Tripoli om udnyttelse af ressourcerne.
Det har vakt utilfredshed, særligt i Cypern som mener, at olien ligger i cypriotisk farvand. Østaten arbejder med et projekt ved navn EastMed Pipeline. Der er planer om en stor rørledning, der skal føre naturgas fra det østlige Middelhav via Cypern og Kreta til det græske fastland.
i en analyse på European Council on Foreign Affairs.
Der er mange tråde at rede ud i det komplicerede spil om Libyen og det østlige Middelhav. Spørgsmålet er, om EU har muskler og tilstrækkeligt sammenhold til at samle brikkerne.