Studie: Nedhugst af skov eksploderer i Colombia

path-in-tropical-forest
Thomas Jazrawi

De tropiske skove blev markant mindre i 2017. Faktisk var det foregående år det næstværste for de naturrige skove i tropperne.

Det konkluderer en ny undersøgelse af Global Forest Watch, en organisation som bl.a. Danida har været med til at oprette. 

Brasilien er det land, hvor der forsvinder mest skov. Her er der tale om et svind på 4,5 millioner hektar i 2017.

Det er et pænt stykke over DR Congo, som er nummer to på listen, med en ødelæggelse på 1,4 millioner hektar, mens tallet for Indonesien kun er en tak under med 1,3 millioner. 

I alt mistede tropperne 15,8 millioner hektar skov i 2017. Det svarer til et areal på størrelse med Bangladesh, og – i disse VM-tider – 40 fodboldbaner i minuttet hele året rundt.

Det fremgår af en artikel af World Resources Institute (WRI). 

Colombias afskovning eksploderer

Colombia ligger “kun” nr. 7, hvad angår svind af  skov i 2017. Til gengæld har udviklingen været meget massiv. 

I det foregående år mistede landet over 420.000 hektar, men der er til gengæld tale om en stigning på 46% i forhold til 2016. Det er samtidigt dobbelt så meget som niveauet fra 2001-2015, skriver WRI. 

Det sker efter regeringen i det store latinamerikanske land har lavet en fredsaftale med oprørsgruppen FARC. Det kan have haft indflydelse på det massive skovtab, da FARC har trukket sig fra nogle af de afsides og naturrige egne. 

Disse områder er nu åbne for illegal skovhugst og landbrug, skriver WRI. Den markante stigning sker desuden til trods for flere initiativer for at stoppe afskovningen, bemærker den grønne tænketank. 

I Brasilien har den værste udfordring været skovbrande, mens DR Congos skove særligt lider under ekspanderende landbrug og anden industri. 

Se flere konklusioner fra WRI om undersøgelsen her og her