Den forventede levealder i Taiwan er i dag på et niveau, der er sammenligneligt med de fleste OECD-lande, med en gennemsnitlig levealder på 80,1 år – i Danmark er den 80,9. Alligevel er sundhedsomkostningerne i Taiwan langt lavere end i de fleste højt udviklede lande på kun 6,3 procent af BNP i 2016 – i Danmark var det 10,6 procent i 2012. Administrationsomkostningerne er på under 1 procent, og den offentlige tilfredshed var på hele 85,8 procent i 2017.
En af grundene til den generelt høje tilfredshed med sundhedsvæsenet i Taiwan er ud over den gode lægelige behandling, den meget korte ventetid ved operationer. Taiwan er nummer ét i verden for udenlandske medarbejdere baseret på faktorer som sundhedspleje, børnepasning og uddannelse.
Uden at prale, så mener vi, at Taiwans sundhedssystem kan tjene som model for andre lande, og at vi internationalt kan spille en mere konstruktiv rolle for verdenssundheden. Problemet er blot, at den bedste måde at dele vores erfaring med andre lande på, er gennem deltagelse i Verdenssundhedsforsamlingen og WHO, som vi ikke er medlem af.
Det er beklageligt, at politiske hindringer førte til taiwansk eksklusion fra sundhedstopmødet sidste år. Taiwan vil dog fortsat bidrage til at styrke regionale og globale sygdomsforebyggende netværk og hjælpe andre lande med at overvinde deres sundhedsmæssige udfordringer.
På denne baggrund søger Taiwan at deltage 22.-26. maj i WHOs topmøde på en professionel og pragmatisk måde. Vi opfordrer derfor danske venner og WHO til at anerkende Taiwans langvarige bidrag til at fremme sundhed på verdensplan, indse betydningen og legitimiteten i Taiwans engagement som observatør i årets sundhedsmøde. Vi mener, at Taiwan er en del af målet om sundhed for alle.
Læs mere om WHOs topmøde 22.-26. maj
William Chuang er Taiwans repræsentant i Danmark.