Virksomhederne følger i slipstrømmen på store vindmølleproducenter som Siemens Brande og Vestas, der inden for de seneste år har indgået milliardkontrakter på det sydafrikanske vindmarked, og som i denne uge deltager i en stor vindkonference i Cape Town.
Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.
I alt 10 danske virksomheder, heraf flere små og mellemstore som f.eks. K2 Management og Fairwind Installations, har allerede vundet ordre eller er i gang med at etablere sig på vindmarkedet, der er skabt gennem et langvarigt udviklingssamarbejde.
“Det er meget vigtigt, at vi får de danske små og mellemstore virksomheder med ud på de nye vækstmarkeder. Det skaber vækst og beskæftigelse i Danmark”, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) under sit besøg i disse dage i regnbuenationen.
“Men de mindre virksomheder har ofte brug for en hjælpende hånd for at komme ind over dørtrinnet på et marked som det sydafrikanske – og den hånd kommer fra os,” anfører han og uddyber:
“Regeringen satser stort på myndigheds-samarbejde, og vi er i fuld gang med at rekruttere vækstrådgivere til nye vækstlande i Afrika, Asien og Latinamerika. De skal bane vejen for danske virksomheder på de nye vækstmarkeder, samtidig med at vi bidrager til en bæredygtig udvikling i landene.”
Dansk udviklingsbistand banede vejen
Mogens Jensen fremhæver Sydafrika som et godt eksempel på et land, hvor Danida har banet vejen for dansk eksport.
Som en understregning af den danske signatur på Sydafrikas grønne omstilling åbner ministeren i denne uge den årlige vindkonferernce, Windaba, i Cape Town, og mødes med repræsentanter for de danske underleverandører.
Det er forskere fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet), finansieret af Danida, der i 2009 startede på at udvikle et vindatlas. Atlasset kortlagde potentialet for vindenergi i udvalgte provinser i Sydafrika.
Der er offentlig adgang til vindatlassets data, og udviklerne af vindparkerne har gjort hyppigt brug af data til at afklare placering af en nye vindparker.
Vestas og Siemens Brande har i de foreløbige udbudsrunder for vindmølleparker, hvor der er blevet udbudt knap 2000 MW vind, opnået op mod 50 procent af den samledeordremasse til en værdi af syv til otte milliarder kroner.
De danske underleverandører, der nu følger efter og hvoraf flere deltager på vindkonferencen i Cape Town, tæller en bred vifte af virksomheder inden for installation, logistik, konsulentvirksomhed etc.
Mogens Jensen fortsætter sin rejse til Sydafrikas nordlige nabo, Zimbabwe, som han gæster d. 6. og 7. november.