Sydafrika: Ny uro i guldminerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Urolighederne i den vigtige sydafrikanske mineindustri fortsætter. Arbejderne i den sydafrikanske Kopanang guldmine har indledt en overenskomststridig strejke kun en dag efter, at minearbejderne i Lonmin platin-minen var vendt tilbage til arbejdet efter at have indgået en lønaftale.

De strejkende i Kopanang-minen sydvest for Johannesburg skal angiveligt forlange dobbelt så meget i løn, oplyser BBC online. Lønstigningen vil give dem 12.5000 rand om måneden. Det svarer til små 9000 DKK. Der er 5000 ansatte i Kopanang-minen.

De strejkendes lønkrav svarer nogenlunde til de krav, arbejderne i Marikana fremsatte. De endte med at acceptere lønstigninger på mellem 11 og 22 %.

Sydafrika er en af verdens største producenter af ædelt metal. Landet har 80 % af verdens kendte platin reserver og er verdens fjerdestørste eksportør af guld.

Omkring 15.000 arbejdere, der er ansat af af Gold Fields, strejker allerede, og ifølge BBC skal omkring 15% af Sydafrikas produktion af guld være påvirket af arbejdsurolighederne.

I forbindelse med strejken i Marikana blev politiet sat ind. Det skete efter 6 ugers voldsomme uroligheder og endte med en blodig massakre. 46 døde. De 34 blev angiveligt skudt af politiet i hvad der betegnes som det voldsomste udslag af dødsvold mod civile i landet siden Sharpeville i 1960.
.
En undersøgelse af de 46 menneskers død begynder den 1. oktober.