Ét af de steder, som er hårdt ramt af den syriske krise, er det nordlige Irak – også kaldet irakisk Kurdistan. Her kontrollerer ISIS store områder i det nordlige Syrien såvel som store områder i Irak. Næsten en tredjedel af den irakiske befolkning, 10 millioner mennesker, er afhængige af humanitær bistand.
Tre millioner irakere er på flugt og yderligere tre millioner mennesker lever fortsat under ISIS´ kontrol. Utallige mennesker bliver jaget og er begrænset i deres bevægelsesfrihed. Især situationen for kvinder og børn, herunder dem, der er blevet taget til fanget af ISIS og gjort til slaver, er skræmmende.
At disse stakkels mennesker er traumatiserede er tydeligt. Kæderygende mænd sidder med tomme øjne foran teltene i flygtningelejrene. Husspektakler og ægteskabelig vold er hyppige. Men børnene er hårdest ramt.
Vi skal give børnene hverdagen tilbage
Det skønnes at op til 60 procent af flygtningelejrenes beboere er under 18 år. Disse børn har oplevet de samme rædsler som deres forældre, de ser oveni, at deres forældre, dem der skulle beskytte dem, er ubehjælpsomme ofre for krigen.
Hvis vi ikke tager os af disse børn, taber vi en hel generation på gulvet. Disse børn skal hurtigst muligt have en hverdag med skole og fritidsaktiviteter. Det kan hjælpe dem med at få sjælen helet og blive normalt fungerende mennesker.
I samarbejde med den kurdiske organisation Harikar driver Dansk Folkehjælp nogle centre for børn, (Children/Youth Friendly Space), som i beskyttede miljøer i flygtningelejrene kan udvikle og styrke børnene og de unge.
Centrene er bemandet med uddannede pædagoger, som arbejder inden for det internationalt anderkendte koncept ”Early Childhood Care and Development – ECCD”.
Sanglege og spil giver glæde
Resultaterne for de hundredvis af børn, der kommer på disse centre er åbenlyse. Man kan mærke deres iver efter at lære og deres glæde ved at have et samvær med deres jævnaldrende.
Børnene lærer om kroppens opbygning, om tal og geometriske former gennem sanglege og spil. ”Teenager-ungdommen” arbejder ofte i grupper med emner som vold i hjemmet, kærlighed og familieliv, sundhed, hygiejne og med hvordan et fremtidigt fredeligt samfund bør være.
Det enorme antal flygtninge i Syrien og deres nabolande kræver selvsagt en kolossal indsats for at sikre beskyttelse, mad og sundhed.
En indsats som koster rigtigt mange penge. Og hvis vi europæere ønsker at de mange millioner flygtninge skal blive i Syriens nærområder, så er vi nødt til at betale for det. Også selv om det koster mange penge.
Kommer videre som hele mennesker
At sikre, at flygtningebørn får et ”helle” i en grusom hverdag og får mulighed for at lære og lege, vil betyde at de får en chance for at komme videre i livet som hele mennesker.
Og det gode ved den indsats er, at det faktisk ikke koster alverden. De relativt få penge, som Dansk Folkehjælp har fået fra DR/TV2s Hjælp Syrien Nu-indsamling sidste sommer, har gjort det muligt for hundredvis af flygtningebørn i irakisk Kurdistan, at komme videre i livet som hele mennesker.
Søren Hougaard arbejder i Dansk Folkehjælps internationale afdeling. Han har tidl. bl.a. været formand for Mellemfolkeligt Samvirke.
Se vor omtale af ham, da han fyldte 60 i september 2014, på
http://u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/markant-u-landsprofil-blir-60