Tænketank: Israel må lempe blokade mod Gaza for at undgå ny konflikt

800px-war_in_gaza_018_-_flickr_-_al_jazeera_english
Forfatter billede

Endnu en gang er Israel og Gaza på randen af en farlig eskalering, i og med at den forkrøblende israelske blokade af den palæstinensiske enklave fortsætter.

Belejringen er blevet mødt af palæstinensiske grænseprotester og brændende drageflyvninger, som besvares af israelske bombardementer, som igen bliver besvaret med palæstinensiske raketter og morterer, der resulterer i yderligere israelsk bombning.

En negative spiral af beskydning og gengældelse førte i sidste weekend til den største skudveksling mellem Israel og Gaza siden 2014-krigen.

Men selv efter denne konfrontation fortsatte indbyggerne i Gaza med at sende drager med ild i hen over grænsen i håb om, at de kunne sætte ild til huse eller anden ejendom i Israel, og Israel fortsatte med at bombe mål i Gaza.

Voksende pres fra egne befolkninger

Ingen af siderne formoder, at den anden side ønsker en ny krig, skriver tænketanken International Crisis Group (ICG) i en ny rapport om den langvarige konflikt i Mellemøsten.

Men hver side er også under voksende pres for at presse den anden part helt til kanten. Israelere kræver, at deres regering tvinger Gazas indbyggere til at give dem fred og ro, mens indbyggerne i Gaza kræver, at deres ledere gør noget for at bringe en ende på Israels belejring.

Den mere end ti år lange blokade af Gaza har medført enorme belastninger for sine to millioner indbyggere såvel som på den Hamas-ledede regering, der er ansvarlig for at give dem løn, sundhedsydelser, uddannelse, rindende vand og elektricitet og en række andre tjenester.

Elendigheden forværres med hyppige strømsvigt, 60 procent ungdomsarbejdsløshed, eksport- og importforbud, rejseforbud, manglende kloakering og omfattende vandforurening.

Udlandet må presse på

Løsningen, som International Crisis Group længe har anbefalet, indebærer at palæstinenserne gennemgår en form for intern forsoningsproces, der giver Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed (PA) mulighed for at lede Gazastriben. Samtidig skal der være andre, der tilskynder til dette resultat eller i det mindste ikke står i vejen.

Med PA ved roret vil mange af de argumenter, som Israel har fremført for at kvæle Gazas økonomi, forsvinde. Og hvis forholdene i Gaza forbedres, bør nogle af de primære begrundelser, som Hamas og andre palæstinensiske organisationer bruger for at sende hjemmebyggede raketter fra Gazastriben mod Israel, også fordampe.

At nå det resultat kræver, at man overvinder hindringer, der har spændt ben for denne udvikling i årevis, skriver ICG.

Læs hele rapporten fra International Crisis Group her