Dette års vinder af PhD-cup blev parasitologen Eline Palm Meldgaard. Igennem sin forskning sætter hun fokus på en lidelse, der ifølge WHO berører omkring halvanden milliard mennesker i verden.
Som Danmark har også Republikken Kina (Taiwan) brug for sådanne eksperter til at bekæmpe alvorlige sygdomme. Men uden medlemskab af WHO har Taiwan ikke samme muligheder som Danmark for at få sundhedsinformation og deltage i det internationale sundhedsarbejde.
Da WHOs årlige generalforsamling er på trapperne, anmoder Taiwan om deltagelse i WHO for at få mulighed for at fremme den globale sundhed og velfærd i verden.
Effektivt sundhedsvæsen
Taiwans sundhedsvæsen bliver i dag betragtet som et af de bedste i verden og rangerer som nummer ni i Bloombergs effektivitetsmåling af verdens sundhedssystemer. Desuden ligger sundhedsudgifterne i Taiwan med sine 6,4 procent af BNP i 2017 langt under de fleste højtudviklede lande – i Danmark var udgifterne på 8,6 procent af BNP i 2016. Taiwans administrationsudgifter til sundhed er på under 1 procent, og tilfredsheden blandt borgerne er stadig på 86 procent.
Som svar på WHO-initiativet for 2030 tilbyder Taiwan stipendier til videreuddannelse af tusinder af kandidater fra Taiwan og andre lande inden for bl.a. medicin, pleje og folkesundhed.
Universel sundhedsdækning har aldrig været mere vigtig og tiltrængt, så internationalt søger Taiwan aktivt at dele sin egen erfaring med at reformere sit sundhedsvæsen. Men politisk modvilje har frataget Taiwan muligheden for at deltage og bidrage i WHOs generalforsamling. I de sidste to år har WHO holdt døren lukket for taiwanske delegerede, som repræsenterer 23 millioner borgere i et demokratisk og fredeligt land. Taiwan vil dog stadig søge at udbygge det regionale og internationale sundhedssamarbejde og dele sin ekspertise inden for sundhedsreformer med de lande, som har brug for det.
Vi håber WHO vil reagere gunstigt på de udbredte opfordringer til at inkludere Taiwan i WHOs generalforsamling og relaterede møder.
Læs mere om WHO’s topmøde 20.-28. maj 2019
Baggrund: Taiwan og verden
Taiwan har en såkaldt repræsentation men ikke en ambassade i Danmark og personen, som ikke for andres landes vedkommende ville være en ambassadør, kaldes ”repræsentant”. Det skyldes at Danmark i 1950, som det første vesteuropæiske land, anerkendte Folkerepublikken Kina som det ”sande” Kina på bekostning af Republikken Kina, der er Taiwans officielle navn.
I 1971 blev Kinas plads i FN overdraget fra Taiwan til Folkerepublikken Kina. Landet har uden succes siden 1992 ansøgt om at blive medlem af FN igen.
Siden da har Taiwan kæmpet for sin diplomatiske anerkendelse, men der er i dag kun få lande, der har officielle diplomatiske forbindelser med Taiwan og listen bliver kortere og kortere. I maj 2018 klippede Burkina Faso og Den Dominikanske Republik de diplomatiske forbindelser med Taiwan og vendte sig i stedet mod Kina. I dag er der blot 17 lande, der har officielle diplomatiske forbindelser med landet.