Mammutten har været uddød i årtusinder. Nu begynder den imidlertid så småt at dukke frem igen.
Flere skeletter af den udryddede dyreart bliver nemlig fundet i egne, hvor de hidtil har været dækket af massive ismasser. Klimaforandringer og globale temperaturstigninger betyder flere fund af mammut-fossiler.
Deres stødtænder vil være rimeligt intakte, og som andet elfenben er det en handelsvare, som eksempelvis kan erhverves i denne webshop.
Men international handel med elfenben fra de gamle fossiler bør foregå under strenge regler, mener Israel, som foreslår, at mammutten skal beskyttes på Liste II under CITES, konvention om international handel med truede arter.
Det skal selvsagt ikke ske for dens egen skyld, da det jo er par tusinder år for sent. Derimod skal forbuddet beskytte elefanten.
Elefanterne trues i mange lande af krybskytter, som dræber dyrene for deres stødtænder, og presset er så voldsomt, at elefanterne i en ikke så fjern fremtid kan lide samme skæbne som mammutten.
Frygt for hvidvask
Israel mener, at ureguleret handel med mammuttens stødtænder kan bruges til at hvidvaske den illegale handel med elfenben fra elefanten, og dermed forværre krisen med krybskytteri i Afrika.
Nogle forskere har ellers peget på, at udbuddet af elfenben fra en uddød dyreart som mammutten kan mætte noget af markedet og tage noget af presset fra elefanterne, men det forudsætter, at det er nemt at skelne mellem de to typer af stødtænder, argumenterer israelerne.
Og mens det er forholdsvist ukompliceret at se forskel på hele stødtænder fra de to dyrearter, er det meget vanskeligt at identificere, når det er skåret ud eller brugt til at lave genstand, lyder det.
Elefantbestanden i Afrika er faldet fra omkring en million tilbage i 70’erne til under det halve i dag, vurderer forskere. Hvert eneste år er der et fald i bestanden på et sted mellem 25.000 og 30.000 indivder.
På stort set hele kontinentet er elefanten truet, men i Botswana, Namibia, Sydafrika og Zimbabwe er populationerne stabile.
De fire lande ønsker derfor at kunne sælge elfenben under regulerede forhold for at sikre finansiering til bevaring og udvikling i lokalområder, men stort set alle andre lande i Afrika er modstandere. De frygter bl.a., at udbuddet af den lovlige elfenben på det internationale marked kan bruges til at hvidvaske den illegale.
De 183 medlemslande af CITES skal tage stilling til dette og mange andre forslag under topmødet COP18 i Geneve de kommende uger.