Udenrigsministeren: Vi må i yderligere handling omkring Elfenbenskysten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den sikkerhedsmæssige og humanitære situation i Elfenbenskysten er stærkt tilspidset i de seneste døgn, og både udenrigsministeren og udviklingsministeren udtrykker dyb bekymring over den eskalerede konflikt, hedder det i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

Gennem flere uger er der dagligt rapporteret om voldelige sammenstød mellem de ivorianske sikkerhedsstyrker, som støtter den tidligere præsident Laurent Gbagbo, der nægter at træde tilbage, og de tidligere oprørsstyrker Force Nouvelle der bakker op om Alassane Ouattara som den legitimt valgte præsident.

I de senere dage er sammenstødene tiltaget i intensitet, og brugen af tunge våben og retorikken mellem parterne er eskaleret. FN’s Flygtningehøjkommissariat har den 25. marts 2011 oplyst, at mellem 700.000 og 1 million mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem i kortere eller længere tid som følge af de seneste væbnede sammenstød i hovedbyen Abidjan og i den vestlige del af landet.

Derudover har op mod 110.000 søgt tilflugt i nabolandet Liberia, hvor de lever under kummerlige forhold. Den vestafrikanske samarbejdsorganisation ECOWAS har på sit topmøde den 24. marts 2011 anmodet FN om at tage yderligere skridt til at stoppe konflikten.

Udenrigsminister Lene Espersen udtaler:
”Situationen i Elfenbenskysten er meget alvorlig. Risikoen for, at landet ender i endnu en borgerkrig, er desværre vokset i de seneste dage, og ligeledes risikoen for, at konflikten får en destabiliserede effekt på resten af regionen – særligt Liberia, hvor freden fortsat er skrøbelig.

Der er behov for, at det internationale samfund skrider til yderligere handling. Fra EU’s side er man netop i færd med at forhandle skærpelse af de eksisterende EU-sanktioner mod Gbagbo og hans allierede.

I regional afrikansk kontekst arbejder den Afrikanske Union på et mæglingsforslag, som skal få parterne til at iværksætte en national forsoningsproces og dannelse af en inklusiv regering. Den vestafrikanske samarbejdsorganisation er stærkt bekymret over situationen og har kraftigt opfordret FN’s sikkerhedsråd til at skride til yderligere handling.

FN’s sikkerhedsråd forventes indenfor de kommende dage at træffe beslutning om eventuelle yderligere skidt for at få Gbagbo til at træde tilbage og for at undgå endnu en borgerkrig i landet.

Fra dansk side støtter vi en fælles international indsats for at lægge maksimalt pres på Gbagbo for at træde tilbage, stoppe voldshandlingerne og overlade magten til præsident Ouattara, som vandt præsidentvalget.”

Sideløbende med den internationale politiske indsats forstærkes den humanitære respons både internt i Elfenbenskysten og i nabolandene, herunder særligt i Liberia, som har været mål for langt størstedelen af den hidtidige flygtningestrøm. Indsatsen er forbundet med usædvanligt store problemer, dels grundet sikkerhedsforholdene internt i Elfenbenskysten, dels fordi de logistiske forhold i berørte områder i Liberia er meget dårlige.

Udviklingsminister Søren Pind udtaler:
”Den humanitære situation er under hastig forværring i Elfenbenskysten og Liberia. Det er af den største vigtighed, at vi støtter de internationale nødhjælpsorganisationer i deres fortsatte arbejde med at bistå de stadigt større befolkningsgrupper, der rammes af konflikten.

Danmark har indtil videre derfor støttet arbejdet gennem bevillinger til såvel FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, som til Dansk Flygtningehjælp på mere end 10 mio. kr. Flygtningehjælpen har netop fået lov til at bruge yderligere op til 2 mio. kr. fra en særlig nødhjælpspulje med henblik på at styrke indsatsen til fordel for de nyankomne flygtninge i Liberia.”