Uganda rammes af følgerne af mindre forebyggelse mod hiv

Forfatter billede

Forekomsten af hiv-smittede falder ikke længere i Uganda. Det skyldes, at Uganda har nedtonet at forebygge, at folk bliver smittet med den farlige virus og i stedet satset på at behandle allerede smittede med livsforlængende medicin, skriver udenrigsministeriet på sit website torsdag.

Især forebyggende aktiviteter blandt udsatte grupper prioriteres lavt, selv om hiv kan føre til aids i udbrud.

En netop offentliggjort evaluering af bistanden mod hiv/aids fra Danmark, Irland og USAID viser dog, at de tre donorer politisk og i praksis er gået imod strømmen og fortsat har arbejdet for forebyggelse og særligt blandt udsatte grupper.

Evalueringen understreger, at hvis Uganda atter skal knække hiv/aids-kurven, så forekomsten af hiv-smittede falder, må forebyggelsen styrkes, og der skal øget opmærksomhed på dem, der er særligt udsatte for epidemien.

Handels- og udviklings-minister Mogens Jensen (S) siger:

”Godt at Danmark har været med til at fastholde fokus på forebyggelse og særligt blandt risikogrupperne”.

“Det var også det indtryk, jeg fik under mit nylige besøg i Uganda, hvor civil-samfundet og de ansatte og brugere af en sundhedsklinik netop understregede det gode og positive samarbejde, der er med Danmark på det område”.

“Og den omlægning af bistanden, som sker nu, tager sigte på at styrke dette samarbejde.

“Jeg er bekymret for, at den ugandiske anti-homoseksualitetslov vil tvinge hiv-smittede og aids-ramte i skjul og gøre særligt forebyggelsesarbejdet sværere. Derfor vil jeg holde den ugandiske regering op på dens løfter til mig om ikke at diskrimere LGBTI fra at modtage hjælp, støtte og behandling i sundhedsvæsenet”.

“Evalueringen giver os et godt indspil til den videre dialog med regeringen, om hvordan vi bedst kan støtte uganderne i deres kamp for at knække hiv-kurven.”

350.000 får nu livsforlængende medicin

Fra 1992 til 2004-05 lykkedes det at nedbringe de hiv-positives andel af befolkningen fra 18,5 til 6,4 procent. Det skete ved en målbevidst indsats på oplysning og forebyggelse.

Fra 2005 blev det muligt også at tilbyde effektiv livsforlængende behandling til Ugandas aids-patienter, og siden er 350.000 kommet i behandling – primært på grund af massiv økonomisk støtte fra den amerikanske præsidents plan for aids-støtte (PEPFAR).

I perioden 2004-2011 steg forekomsten af hiv-smittede igen – fra de 6,4 pct. til 7,2 pct. i 2011.

Seneste tal efter evalueringens færdiggørelse viser dog, at antallet af nye smittede er faldet en smule i 2012.

Om Uganda formår at fastholde denne reduktion i antallet af nye smittede og dermed påvirke det samlede antal smittede på længere sigt, er endnu for tidligt at sige, anfører ministeriet i København.

Flere råd til Uganda

Evalueringen konkluderer, at Uganda ikke har knækket hiv/aids kurven og formået at reducere forekomsten af hiv/aids. Forebyggelse er ikke blevet prioriteret nok, hverken økonomisk eller politisk, og især forebyggelsen blandt risikogrupper er blevet nedtonet.

Evalueringen understreger, at Danmark, Irland og USAID alle har prioriteret forebyggelse højt – både igennem støtte til en særlig civilsamfundsfond, politisk dialog og konkrete partnerskaber med ugandiske NGOer.

Men dialogen med regeringen i Kampala om prioriteterne i hiv/aids-indsatsen har været præget af det massive fokus på behandling som hovedstrategi i bekæmpelsen af hiv/aidsa.

Evalueringen konkluderer, at Ugandas regering skal tage hånd om manglerne i den nationale strategi, tager større lederskab og prioritere forebyggelsen, herunder blandt risikogrupper, hvis indsatsen mod Aids skal blive mere effektiv.

Den danske støtte til indsatsen mod hiv/aids i Uganda udgjorde 90 mio. kr. i perioden 2007-10 og 200 mio. kr. i perioden 2010-15. Størstedelen af midlerne er brugt til at støtte civilsamfundsorganisationernes arbejde.

En mindre del er givet til den ugandiske regerings koordinering af indsatsen.

Den danske støtte udgør omkring to pct. af støtten hiv/aids-indsatsen i Uganda.

På grund af den nyligt vedtagne anti-homoseksualitetslov har man fra dansk side besluttet at omfordele syv millioner kr. indenfor programmet, der fokuserer på særligt udsatte grupper i Uganda.