Unge fra fattige lande undersøger, hvad vi får for skattekronerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den danske gæstfrihed skal stå sin prøve, når en gruppe unge aktivister forsøger at blaffe landet rundt. De otte kommer fra Bangladesh, Zambia og Kenya og deres blaffetur vil tage dem over 1.000 kilometer på kryds og tværs af Danmark. 

Det skriver Melllemfolkeligt Samvirke (MS) i en pressemeddelelse søndag.

Forsøget er støttet af Danidas oplysningsmidler og sker i samarbejde med MS, som har inviteret de unge aktivister. Formålet er at teste, hvad man får for skattekronerne i Danmark.

For det er ikke kun heroppe, man diskuterer skatteprocenter og velfærd. Også i u-landene vil borgerne have bedre skoler og et pålideligt sundhedssystem.

Der er tillige stigende fokus på de skadelige konsekvenser af, at store multinationale virksomheder og investorer “fusker med skatten og sender deres overskud i skattely – i stedet for at bidrage til fælles vækst og velfærd”, hedder det.

Privat overnatning og besøg alle vegne

For at projektet skal lykkes, må rettighedsaktivisterne finde overnatning hos private og få lift af tilfældige bilister.

Undervejs besøger de arbejdspladser og institutioner, der er finansieret af danske skatteborgeres penge. Bl.a. skal de besøge plejehjem, skoler, politistationer, fertilitetsklinikker og kulturcentre.  

“Vi forventer, at blafferne vil få sig en overraskelse eller to undervejs. På nogle punkter er der jo meget langt fra det niveau af velfærd, vi har i Danmark til den virkelighed, de kommer fra”, siger MSs chef for politik og kampagne, Nils Brøgger Jakobsen og fortsætter:

“Aktivisterne arbejder til daglig for retfærdige skattesystemer i deres egne lande og vi håber besøget her kan inspirere dem til at kæmpe videre for en mere retfærdig og effektiv skatteopkrævning, når de vender hjem til Kenya, Bangladesh og Zambia”.

“De ved, at hvis udviklingslandene selv bliver bedre til at kræve retfærdig skat fra virksomheder, investorer og almindelige lønmodtagere, kan de finansiere langt mere selv, og slipper for at være afhængige af udviklingsbistand for få opfyldt den grundlæggende ret til f.eks. skolegang og lægehjælp”.

Blaffernes road trip foregår under overskriften ”Skat, hvor er du?” og slutter med en stor konference i København den 28. august.

Hvis man er interesseret i at give husly til blafferne undervejs kan man henvende sig til projektleder Mia Pagh på tlf. 61 65 62 83.

Man kan følge med i turen på instragram #taxpaysfor og www.ms.dk/skathvorerdu

Yderligere oplysninger hos:

Pressechef Mikala Rørbech på 60 43 43 21