UNICEF: Flere børn på flugt end nogensinde før

Der har aldrig været flere børn på flugt end lige nu. At flygte som barn kan gøre det sværere at skabe en god tilværelse senere.


Foto: UNICEF
Søren Steensig

21. juni 2022

Næsten 14 millioner børn var ved udgangen på 2021 på flugt fra deres hjemland. Krig, hungersnød og naturkatastrofer tvinger børnene – oftest ledsaget af deres forældre – til at forlade deres hjem. Samtidig er der på verdensplan næsten 23 millioner børn på flugt indenfor deres hjemlands grænser.

De næsten 37 millioner børn på flugt er det højeste antal nogensinde. Kun de massive flygtningestrømme under Anden Verdenskrig kommer tæt på. Det viser nye tal fra UNICEF, som blev offentliggjort mandag d. 20. juni, der er FNs internationale flygtningedag.

Verdens børn på flugt

  • Verdens samlede antal af flygtninge er mere end fordoblet det seneste årti. Børn udgør omkring halvdelen.
  • I alt er 36,5 millioner børn på flugt.
  • 13,7 millioner er flygtet ud af deres hjemland.
  • 22,8 millioner er internt fordrevne.
  • En tredjedel af alle fordrevne børn, svarende til 3,9 millioner, lever i Afrikasyd for Sahara.
  • En fjerdedel i Europa og det centrale Asien, svarende til 2,6 millioner.
  • 13 pct. lever i Mellemøsten eller Nordafrika, svarende til 1,4 millioner.
  • Det seneste år er antallet af børn på flugt steget med 2,2 millioner.

Og tallet er reelt endnu højere nu, end da dataene blev indsamlet. Siden har Rusland invaderet Ukraine, og det har sendt omkring fem millioner børn yderligere på flugt. I det østlige Afrika er op mod ti millioner børn truet – og mange er flygtet – efter den massive tørke på Afrikas Horn.

I alt blev 7,3 millioner børn fordrevet fra deres hjem i 2021 på grund af naturkatastrofer og ekstreme vejrforhold.

Fare og ingen skolegang venter flygtningebørn

At være på flugt er farligt for enhver, men særligt børn. Risikoen for at blive udsat for vold og overgreb stiger voldsomt, specielt for uledsagede flygtningebørn og dem, der bliver skilt fra deres familie undervejs.

Risikoen for at blive kidnappet og solgt til en hård skæbne stiger også. På verdensplan handler lidt mere end hver tredje registrerede trafficking-sag om et barn.

Udover at være i fysisk og psykisk fare går flugten også ud over børnenes muligheder for at skabe sig en stabil og tilfredsstillende tilværelse senere i livet. Kun omkring to tredjedele af verdens flygtningebørn modtager undervisning, og blandt de ældre børn går kun én ud af tre i skole.