UNRWA-chef går af efter kritik

gettyimages-pierre
Anklagerne mod Krähenbühl fik flere donorer til at bremse deres indbetalinger til organisationen.
Foto: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency/Getty Images (arkivfoto)
Ane Nordentoft

8. november 2019

Pierre Krähenbühl har trukket sig fra posten som generalkommissær for UNRWA med øjeblikkelig virkning, meddeler en talsmand for FN’s generalsekretær António Guterres.

FN’s interne revisionskontor – UN Office for Internal Oversight Services – er i gang med en undersøgelse af ledelsens opførsel i UNRWA, efter at en intern rapport fra FN’s etiske kontor har peget på grundlæggende problemer med ledelsen. Magtmisbrug, nepotisme, diskrimination og utilbørlig opførsel er nogle af de ord, rapporten bruger.

FN’s meddelelse om, at schweiziske Pierre Krähenbühl er trådt tilbage, kommer kort efter en lignende meddelelse om, at han var sendt på orlov. Det skete, efter at en indledende undersøgelse viste, at der var “ledelsesmæssige problemer som skal adresseres”.

Læs også: UNRWA river tæppet væk under sig selv

Undersøgelsen omfatter ikke svindel eller misbrug af penge, understreger FN. Ifølge netmediet The New Humanitarian bliver Pierre Krähenbühl blandt andet beskyldt for at have ansat en kvinde, han havde en affære med, som sin personlige rådgiver.

Flere andre i ledelsesgruppen er allerede blevet gået eller har sagt op, efter at det etiske kontor påpegede, at personer i ledelsen udnyttede deres positioner for at gavne sig selv, for at undertrykke berettiget kritik og for at nå deres egne personlige mål.

Briten Christian Saunders, der for nyligt er blevet overflyttet fra FN’s hovedkvarter i New York, er midlertidigt blevet indsat som chef for UNRWAs omkring 30.000 medarbejdere. Det er en lille gruppe udenlandske topchefer, der er under mistanke.