USA’s tech-giganter er ved at sætte sig på rummet

Tredje test I marts af SpaceX´s Starship Flight 3 raket. Den store raket skal blandt andet være med til at gøre Elon Musks drømme om engang at kolonisere Mars til virkelighed.


Foto: Brandon Bell/Getty Images
Kirsten Larsen

17. maj 2024

Snart er der sendt så mange satellitter op i rummet, at stjernehimlen ikke længere vil ligne sig selv. De seneste 10 år er udnyttelsen af rummet eksploderet, faktisk lige siden præsident Barack Obama i 2015 gjorde det lukrativt for private at gå ind i rumfart. Og det gjorde de, USA’s tech-giganter, i en grad, at de ikke levner megen plads til andre.

“For 10 år siden var der ret få satellitter i rummet, nu er der omkring 10.000, rigtig mange af dem amerikansk kommercielt ejet, og om 10 år er det planen at have i hvert fald 200.000 satelitter,” siger Vibeke Schou Tjalve til Højtryk.

Vibeke Schou Tjalve er forsker, tilknyttet Berkeley University i Californien, og har netop udarbejdet rapporten “Corporate Cosmos – How commercial American space imagines our future and shapes our present” for Dansk Institut for Internationale Studier. 

Der bliver stillet skarpt på, hvad det er, USA’s tech-milliardærer har gang i over vores hoveder. Noget handler om minedrift og grøn omstilling og om at demonstrere, hvad teknologien kan. Andet handler om at vise, hvad driftige, modige og risikovillige topchefer kan udrette helt derude, hvor statens snærrende begrænsninger ikke findes.

Højtryk bestyres af Laurits Holdt og Kirsten Larsen. Lyddesignet står Jonas Johs Andersen for.