Verden rundt: Corona har kostet Brasilien tre sundhedsministre og andet nyt

gettyimages-525298530
En arabisk mand afprøver et maskingevær til IDEX 2015 – den internationale forsvarsudstilling og -conference, der afholdes hvert andet år i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater.
Foto: Zoya Shu/NurPhoto/NurPhoto via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

21. marts 2021

Stigende våbenefterspørgsel i Mellemøsten
Det er en god nyhed, at omfanget af den globale våbeneksport for første gang i tyve år ikke er steget i den seneste femårsopgørelse. Halleluja. Men mens den globale kurve er knækket, er den regionale kurve for Mellemøsten imidlertid steget. Her er våbenimporten steget med 25 procent i perioden 2016-2020 sammenlignet med den foregående periode, 2011-2015.

Det er golflandenes oprustning, der trækker regionen opad. Saudi Arabien, der i øvrigt er verdens største våbenimportør, øgede sin import med 61 procent i perioden, mens Qatar importerede hele 361 procent flere våben.

Næsten halvdelen af de våben, der endte i Mellemøsten, kom fra USA, der stadig er verdens førende eksportør på det område. Faktisk steg salget af amerikanske våben med fem procentpoint i perioden, så 37 procent af de våben, der blev solgt på globalt plan mellem 2016-2020, var fra Land of the free.

Også storeksportørerne Frankrig og Tyskland øgede deres våbensalg, mens Rusland og Kina, henholdsvis verdens anden og femte største våbeneksportør, oplevede et fald.

Det er Stockholm International Peace Research Institute, der har lavet opgørelsen.

Præsident Rajoelina tager en slurk Covid organics til pressemødet 20. april, hvor urtemedicinen blev lanceret.


Foto: Henitsoa Rafalia/Anadolu Agency via Getty Images

Midt i anden bølge ved Madagaskars regering stadig ikke, om den vil vaccinere
Det fik megen omtale sidste år, da Madagaskar lancerede sit vidundermiddel mod corona, drikken Covid Organics. Den primære og aktive ingrediens i midlet er den lokale plante artemisia, en form for malurt, der blandt andet bruges mod malaria.

Læs også: Forskere undersøger Madagaskars kur mod Covid-19

Selvom tyske forskere fandt indikationer på, at artemisia skulle have en effekt mod Covid-19, er der endnu ikke lavet tilstrækkelige med undersøgelser til at bevise, om det er tilfældet, og indtil da advarer verdenssundhedsorganisationen WHO mod at bruge det.

Den advarsel har ikke påvirket de madagaskiske myndigheders tro på produktet.

RFI fortæller, hvordan den store ø-nation endnu ikke har anmodet om vacciner fra COVAX-initiativet, skønt landet står midt i en voldsom anden bølge, hvor mange alvorligt syge patienter opsøger hospitalet og har behov for ilt.

Willy René, læge på et hospital i byen Mahajunga fortæller det franske medie, at hospitalet er oversvømmet af patienter og snart løber tør for ilt.

Imens følger myndighederne grundigt med i udrulningen af vaccinationerne i resten af verden, men har endnu ikke truffet nogen beslutning om vacciner, fortæller Lova Hasinirina, præsidentens stabschef.

”Vi er ikke imod vaccinen. Staten prioriterer at redde menneskeliv og finde løsninger, der er tilpasset situationen i Madagaskar,” lyder det fra stabschefen, der henviser til suspenderingen af AstraZeneca-vaccinen i en række europæiske lande som grund til at se tiden an.

Derfor opfordrer regeringen fortsat borgerne til at drikke Covid Organics og andre medikamenter med artemisia for at styrke immunforsvaret.

Ifølge RFI har der de seneste 14 dage cirkuleret en anmodning online, hvor folk opfordrer præsidenten og sundhedsministeren om at sikre adgang til Covid-19-vacciner.

En offentlig ansat i Rio de Janeiro gør sig klar til at desinficere for at bremse spredningen af Covid-19. Situationen er meget kritisk i storbyen – 95 procent af intensivpladserne på byens offentlige hospitaler er optaget.


Foto: Fabio Teixeira/Anadolu Agency via Getty Images

Brasilien får sin fjerde sundhedsminister siden pandemiens start
Apropos sundhedsminister, så udnævnte Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, mandag den 16. marts en ny en af slagsen. Det er der ikke noget ekstraordinært i, hvis ikke det var tredje gang inden for et år. 

Den nye sundhedsminister, kardiologen Marcelo Queiroga, tager over, hvor den tidligere minister slap, lyder det fra Bolsonaro, der også meddelte, at regeringen vil fordoble sin indsats med at rulle massevaccination ud i det hårdtplagede land.

Brasilien har oplevet flere voldsomme bølger af pandemien og har et dødstal, der nærmer sig 300.000.

Forrige uge oplevede det sydamerikanske land en rekordstigning i antallet af døde med Covid-19, hvilket satte den nu forhenværende sundhedsminister, en general uden lægefaglig uddannelse, under hårdt pres.

De to tidligere sundhedsministre var begge læger; den første blev fyret i midten af april 2020, mens den anden nåede at blive hyret og selv gå af inden for den næste måned, angiveligt fordi ingen af dem ville bakke op om at behandle Covid-19-patienter med malariamedicinen hydroxyklorokin. En medicintype, som Bolsonaro har været stor fortaler for, skønt det ikke er bevist, at den har nogen effekt på Covid-19.

På en pressekonference bekræftede den nye sundhedsminister, at han vil følge Bolsonaros politiske linje og understregede ved samme lejlighed, at han er imod lockdown som værn mod smittespredning. Det skriver NBC News, der illustrerer artiklen med et billede af den nye minister, der bærer sin ansigtsmaske under næsen.