Verden rundt: Maduro søger frivillige til test af Putins vaccine – og andre historier fra ugen, der gik

maxresdefault
Mafishi døde i en alder af – mener man – 22 år.
Foto: HOPE TV/
Gerd Kieffer-Døssing

13. september 2020

Fisken de kaldte Mafishi
Vi begynder i den lettere ende, selvom denne første historie handler om et dødsfald i Zambia.

Det drejer sig nemlig om en fisk – men selvfølgelig ikke en hvilken som helst fisk. Mafishi, der betyder ”stor fisk” på det lokale sprog bemba, boede i over tyve år i en dam ved Copperbelt Universitet, hvor den var kendt som en lykkebringer for de studerende.

En studerende siger om tabet: ”Bare det at se ham svømme var healende for sjælen før eksamener og i hårde perioder.”

De studerende har blandt andet arrangeret et sørgeoptog og modtager støtte fra hele landet – inklusiv fra præsidenten. På Twitter trender hashtagget #Mafishi.

Om Mafishis jordiske rester siger studenterådsformanden på Copperbelt, Lawrence Kasonde:

”Den er endnu ikke blevet begravet – vi planlægger at balsamere den,” og tilføjer, at en efterforskning af fiskens pludselig død er i fuld gang.

Det er BBC, der har beriget os med den historie.

Truet Nobelprismodtager får beskyttelse af FN 
I 2018 modtog han Nobels fredpris – i 2020 modtager han dødstrusler; flere end nogensinde før.

Denis Mukwege, der er kirurg og gynækolog, har i årtier hjulpet og behandlet kvindelige voldtægtsofre i det østlige Congo og kæmpet mod brugen af seksuel vold som våben i krig og konflikter.

Hans vedvarende kritik af brud på menneskerettigheder er en torn i øjet på væbnede grupper, der huserer i Congo og har flere gange bragt ham i skudlinjen. I 2012 overlevede han et attentatforsøg, og trusler er ikke noget nyt – men den seneste tid er de taget til. Både Mukwege og hans familie bliver chikaneret på sociale medier og har modtaget dødstrusler via telefonen.

Mukwege er populær blandt congoleserne, der flere gange er gået på gaden for at vise deres støtte til ham og kræve, at han bliver beskyttet. Også højt op i FN-systemet hylder man Mukwege og fordømmer truslerne imod ham, og nu har FNs fredsbevarende styrker i det østlige Congo, MONUSCO, tilkendegivet, at de yder støtte til og bakker op om præsident Tshisekedis løfter om at beskytte Mukwege.

”Vi arbejder sammen om at finde bæredygtige løsninger, der kan sikre, at doktor Mukwege og hospitalet (Panzi Hospital, som Mukwege har grundlagt, red.) er beskyttet af de congolesiske institutioner, af Congo, og selvfølgelig vil FN-missionen som en partner tage del i dette,” udtaler chefen for MONUSCO ifølge Al-Jazeera.

Gaderne er oversvømmede i Umm Dawm-distriktet i Khartoum.


Foto: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images

De værste oversvømmelser i 100 år udløser undtagelsestilstand i Sudan
Støtte og hjælp er der også brug for i Sudan, der siden midten af juli har været ramt af voldsomme oversvømmelser. I september er situationen yderligere forværret. Således er mere end 110.000 mennesker blevet ramt at oversvømmelserne alene i den første uge af september – i alt er over 500.000 mennesker påvirket af katastrofen, der har kostet mindst 110 livet.

Det har nu fået de sudanske myndighederne til at erklære tre måneders national undtagelsestilstand.

Oversvømmelserne skyldes enorme regnmængder, der har fået Nilen til at gå over sine bredder og nå en vandstand, der ikke er set i 100 år.

”Folk har taget deres ejendele og har forladt deres hjem. Der er huse, der er delvis ødelagte, og huse, der er kollapset,” siger en indbygger i Um Dom, øst for hovedstaden Khartoum, til Al-Jazeera.

FN og andre organisationer er i området, men har ikke penge til at hjælpe det stigende antal mennesker, der rammes af oversvømmelserne, og appellerer til donorer for hjælp. Situationen gøres ikke lettere af, at oversvømmelserne sker i takt med, at en anden katastrofe skyller over landet: Coronavirus.

Sundhedsmedarbejdere i San Cristobal begraver liget af en patient, der er død af Covid-19. Fredag nåede Venezuela op på 1.072 nye smittetilfælde på et døgn.


Foto: Jorge Mantilla/NurPhoto via Getty Images

Ruslands coronavaccine testes på venezuelanere
Som det første land i verden kunne Rusland 11. august præsenterede en coronavaccine.

Den var god nok, forsikrede præsident Vladimir Putin, der fortalte, at den var testet på hans datter. Det er dog ikke nok for alverdens virologer, der er bekymrede over, at vaccinen ikke har gennemgået alle de nødvendige tests og kalder Ruslands udmelding ”hensynsløs og tåbelig”.

Det er der nu råd for. Nicolás Maduro, præsidenten for Venezuela, har meldt ud, at det sydamerikanske land gerne stiller mennesker til rådighed til kliniske tests. 

”I de kommende dage vil vi efterspørge frivillige, der vil lade sig vaccinere,” sagde Maduro forrige søndag ifølge BBC. Han kom ikke ind på, hvorvidt han ville indfri sit tidligere løfte, om at han selv ville lade sig vaccinere som den første og dermed statuere et eksempel.

Venezuela har længe været et land i krise. Landets økonomi er i frit fald, der er mangel på basale fornødenheder, og landets veluddannede flygter i et veritabelt brain-drain.

Sanktioner fra især USA har gjort regeringen afhængig af milliardstore lån venligst givet af landets sidste allierede – heriblandt Rusland.

Maduro kunne vist godt bruge sin helt egen Mafishi.