Myanmars valuta mistede 60 procent af sin værdi i september
Siden militæret i Myanmar tog magten ved et kup den 1. februar, har landets valuta, kyat, mistet mere og mere af sin værdi. I september tog tendensen for alvor fart, og kyaten mistede 60 procent af sin værdi.
Udover den udbredte politiske uro i landet, er den økonomiske situation forværret af begrænsede reserver af udenlandske valuta og Covid-19-pandemien. Humanitære organisationer har svært ved at nå de mange, ramte familier, hvis købekraft er væsentligt forringet. Det skriver den humanitære nyhedsplatform ACAPS.
Columbus ud af amerikaerne
Den anden mandag i oktober er Columbus-dag, der markerer og fejrer den italienske søfarers opdagelse af Amerika i 1492. Men for mange er dagen ikke en fejring, men en grum påmindelse om den kolonisering, undertrykkelse og udryddelse af de oprindelige folk, Columbus ”opdagelse” medførte. I takt med at den globale bevægelse, der forholder sig kritisk til datidens helte, har vundet frem, har modstanden mod fejringen givet vind i sejlene til en alternativ nationaldag: De oprindelige folks dag, som USA, ifølge National Geographic, markerede for første gang mandag den 11. oktober i år.
I det hele taget er Christopher Columbus ikke så populær i de amerikanske verdensdele. I Guatemala City forsøgte protestanter tirsdag at vælte en ni meter høj og 10 tons tung statue af den opdagelsesrejsende, og i Mexico har myndighederne besluttet at udskifte en statue af Columbus, der står på en af Mexico Citys mest prominente boulevarder, med en statue af en indfødt kvinde. Det skriver The Guardian.
800 migranter fundet i kølebokse i Mexico
Vi bliver i Mexico, hvor mexicanske migrationsmyndigheder torsdag den 7. oktober fandt 800 latinamerikanske migranter gemt i seks kølecontainere.
Da myndighederne stoppede tre lastbiler for inspektion cirka seks timers kørsel fra grænsen til USA, stak chaufførerne af, og i lasten fandt man de 800 migranter, hvoraf nogle var mindreårige. Der meldes ikke om nogen omkomne. Migranterne, der primært stammer fra Honduras, Salvador og Guatemala, er nu i myndighedernes varetægt. Det skriver den latinamerikanske nyhedsplatform teleSUR.
Dagen efter fundet, mødtes den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, med Mexicos præsident, Andrés Manuel López Obrador, i Mexico City. På programmet var blandt andet håndteringen af migration, kan man læse på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside.
Planeten vs. Bolsonaro
En anden præsident i Latinamerika er hovednavnet i en helt særlig anklage, som den Internationale Straffedomstol i Haag modtog tirsdag den 12. oktober. Anklagen, “Planet vs. Bolsonaro”, retter sig nemlig mod den brasilianske præsident Jair Bolsonaro, der beskyldes for at stå bag forbrydelser mod menneskeheden for sin medvirken til ødelæggelse af regnskov. Siden Bolsonaro blev indsat i januar 2019 har Brasilien årligt mistet næsten 4.000 kvadratkilometer regnskov.
Bag anklagen står den østrigske miljø-ngo AllRise, der håber at skabe en international retspraksis, om hvordan vi behandler fælles goder på miljø- og naturområdet. Bolsonaros handlinger, påpeger AllRise, er dermed ikke kun et angreb mod Amazonas-regnskoven og dens biodiversitet, men mod hele menneskeheden.
“Ødelæggelsen af Amazonas påvirker os alle. Vores anklage understreger, hvordan Bolsonaros handlinger er direkte forbundet med klimaforandringernes negative konsekvenser for hele verden,” lød det fra organisationens stifter, Johannes Wesemann. Det skriver teleSUR.