Verden rundt: Regnskoven kommer til dig, mens en ekspræsident kommer bag tremmer

gettyimages-1327701323
Kaos i Port-au-Prince efter Haitis præsident, Jovenel Moïse, blev myrdet onsdag den 8. juli.
Foto: Richard Pierrin/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

10. juli 2021

Mordet på Haitis præsident
Vi begynder på den anden side af Atlanterhavet.

Snart sagt alle medier har omtalt mordet på Haitis præsident, Jovenel Moïse, 53. Han blev skudt i sit hjem af ukendte gerningsmænd natten til onsdag den 8. juli under et angreb, hvor også Moïses kone blev såret. Hendes tilstand meldes at være kritisk, men stabil.

Siden har det haitiske politi arbejdet hårdt på at finde de skyldige, og omkring 15 er blevet arresteret. Senest førte en skudkamp i hovedstaden Port-au-Prince mellem politi og mistænkte gerningsmænd fredag til, at fire af de mistænkte blev dræbt, yderligere to anholdt, mens en gruppe fortsat er på fri fod. Det forlyder, at de mistænkte er tungt bevæbnede og tog tre politifolk som gidsler, der dog siden er blevet sat på fri fod.

På en pressekonference torsdag sagde politichef Leon Charles, at 28 formodes at være involveret i draget på præsidenten. Herunder 26 colombianere, hvoraf flere er tidligere soldater i den colombianske hær, og to amerikanere, der er blandt de anholdte.

Motivet for mordet er endnu ukendt.

Daværende præsident for Sydafrika Jacob Zuma under FN’s Generalforsamling i New York, 20. september 2017.


Foto: Drew Angerer/Getty Images

Jacob Zuma bag tremmer
Velkendt er derimod bevæggrunden for en meget omtalt fængselsdom i Sydafrika. Her har den tidligere præsident Jacob Zuma meldt sig selv til landets politi for at afsone den 15 måneders lange dom.

79-årige Zuma havde ellers modsat sig dommen og holdt stand i sit hjem i en uge, førend han til sidst opgav ævred onsdag den 7. juli. Selvom han angiveligt kan søge om prøveløsladelse efter blot fire måneder – enten fordi dommen er under to år eller af helbredsmæssige årsager – opfattes det som en sejr for landets håndhævelse af loven.

Tidligere ombudskvinde Thuli Madonsela kaldte det en “smuk dag, der bekræfter, at retsstatsprincippet hersker.”

Det er første gang, at en tidligere præsident er fængslet i Sydafrika efter apartheid, der var et raceadskillelsessystem i Sydafrika, der varede fra 1948 til 1994. Zumas dom, der blev udsagt af landets forfatningsdomstol i slutningen af juni, lyder på ”foragt for retten” for at have modsat sig en direkte ordre til at udlevere bevismateriale i forbindelse med en undersøgelse om korruption under hans ni år som præsident. Jacob Zuma var præsident mellem 2009-2018 og hans styre var plettet af korruptionsskandaler.

Jacob Zuma er en veteran fra kampen mod apartheidstyret i Sydafrika og har blandt andet afsonet ti år i fængsel på Robben Island, hvor også Nelson Mandela var fange. Zumas datter Dudu Zuma-Sambudia har tweetet, at hendes far, på vej til politiet, havde joket med, at han håbede, de stadig havde hans gamle overalls fra tiden på Robben Island.

1. juli åbnede Phuket for turister. Alle tilrejsende skal blive på den populære ferieø i 14 dage, i løbet af hvilke de skal coronatestes flere gange, før de derefter kan få lov at rejse rundt til andre dele af Thailand.


Foto: Sirachai Arunrugstichai/Getty Images

Tredje bølge i Thailand
Store dele af Sydøstasien er hårdt ramt af en tredje bølge af Covid-19. Blandt andet Thailand, hvor skærpede restriktioner er på vej. Fra mandag den 12. juli indfører ti provinser, herunder Bangkok, natligt udgangsforbud, begrænsede åbningstider for udvalgte steder og forbyder forsamlinger på mere end fem personer. Beboerne i de ti provinser opfordres desuden til at arbejde hjemmefra og kun gå ud for at handle, gå til lægen eller for at blive vaccineret.

Restriktionerne gælder i første omgang 14 dage. 

Den thailandske regerings håndtering af pandemien har ikke just fået rosende ord med på vejen af befolkningen, der kritiserer premierminister Prayuth Chan-ocha og opfordrer ham til at træde tilbage. De seneste to weekender er hundredvis af mennesker kørt i en bil-protest, med hornene i bund og med katastrofeblink på, igennem Bangkoks gader at presse på for premierministerens afgang.

Hvad mere er, de nye restriktioner kommer, ikke engang to uger efter at landet ellers ”genåbnede” landet gennem den såkaldte Phuket sandkasse-ordning den 1. juli. Under ordningen kan vaccinerede tilrejsende frit bevæge sig omkring i Phuket, en af Thailands mest berømte turistøer, og efter 14 dage rejse omkring i resten af landet. Myndighederne håber, at 100.000 tilrejsende vil have benyttet sig af muligheden inden september, hvilket vil medføre en indsprøjtning på 370 millioner dollars i de hårdt trængte pengekasser.

Med stigende smittetal og de nye restriktioner er det spørgsmålet, om myndighederne må smække låget på Phuket-sandkassen igen.

Regnskovsoptagelserne er blandt andet lavet med henblik på at stoppe krybskytteri. Her bader en elefant i Lekoli-floden i Odzala-Kokoua Nationalpark, Republikken Congo.


Foto: Education Images/Universal Images Group via Getty Images

Lyt til regnskoven 
Hvis du nu må skyde en hvid pind efter at lytte til palmesus og bølgebrus i Thailand denne sommer, så fortvivl ikke. For du behøver ikke rejse så langt for at få et eksotisk indspark i dit liv.

Et kæmpeprojekt har siden 2017 optaget millioner af timers lyd fra den congolesiske regnskov: Gorillaer, der hamrer sig på brystet, elefanter, der rumsterer, kvækkende frøer, summende insekter og råbende chimpanser. I alt har et system med 50 mikrofoner dækket et område på 1.243 kvadratkilometer i nationalparken Nouabalé-Ndoki i Republikken Congo, og nu er hele herligheden så gjort tilgængelig for resten af verden via Amazon Web Services.

Projektet er en del af amerikanske Cornell Universitets Elephant Listening Project, der siden 1999 har optaget lyd fra regnskoven for at spore kommunikation mellem elefanter og afsløre krybskytteri.

Få en smagslytter her: