Verden rundt: Verden vil mangle 13 millioner sygeplejersker i 2030 og andet fra ugen, der gik

gettyimages-1202453491
Mexicanske borgere protesterer over mordet på miljøaktivist Samir Flores, 36, der blev skudt i hovedet foran sit hjem.
Foto: Eyepix/NurPhoto via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

17. september 2021

Flere og flere naturforsvarere bliver dræbt
Angreb på miljø- og naturaktivister fortsætter ufortrødent rundt om på kloden. I 2020 blev 227 aktivister slået ihjel som følge af deres arbejde med at forsvare land- og naturområder – det svarer til mere end fire drab om ugen. Tallene kommer fra en ny rapport fra organisationen Global Witness.

Organisationen har monitoreret og samlet data om drab på miljøaktivister siden 2012, og aldrig før har man registeret så mange drab på et enkelt år. Over halvdelen af angrebene har fundet sted i Colombia (65), Mexico (30) og Filippinerne (29), som alle har en aggressiv udvindingsindustri, der går ud over blandt andet oprindelige folk og lokal natur.

Statistikken får Global Witness til at konkludere, at accelerationen af klimakrisen medfører en stigning i angrebene på de folk, der kæmper for at beskytte deres land og vores fælles natur. Og på samme måde som klimakrisen rammer skævt, er det også aktivister i det globale syd, der bliver myrdet. Blot én ud af 227 dræbte i 2020 var fra det globale nord, nemlig Canada.

Langt de fleste drab finder sted i latinamerikanske lande.

Læs Global Witness’ rapport, ‘Last line of defence’.

Victoire Ingabire, oppositionspolitiker i Rwanda.


Foto: Victoire Ingabire Umuhoza campaign/CC BY-SA 3.0
Mystiske dødsfald i Rwanda
Også i Rwanda er det farligt at lufte sin kritiske røst. Det tyske medie Deutsche Welle har lavet en liste over ”mystiske dødsfald og forsvindinger” af folk, der har været kritiske over for den rwandiske regering ledet af Paul Kagame.

Listen tæller 14 personer, der alle er blevet dræbt siden Kagame kom til magten i 1994. Tre af drabene er sket i 2021; senest blev den rwandiske forretningsmand og Kagame-kritiker Revocant Karemangingo skudt ned i Mozambique mandag den. 13. september.

I 2020 lavede samme medie et interview med den rwandiske oppositionspolitiker Victorie Ingabire, der selv havde siddet fængslet i otte år. Hun fortalte det tyske medie, at ”det politiske rum er lukket i Rwanda”. Selvom hun ikke direkte anklagede Kagame for de drab, der er sket på hendes partikollegaer, kalder hun dem for ”politiske motiverede” og advarede om, at mange flere vil dø under Kagames regime, som hun kaldte ”et diktatur”.

I år er det kommet frem, at Danmark og Rwanda har indgået ”samarbejdsaftaler” om et tættere asyl- og migrationssamarbejde. Selvom der ikke er meldt noget mere konkret ud, har mange koblet historien til den danske regerings ønske om at lave et slags modtagecenter for asylmodtagere i et tredjeland.

Indiske landmænd kan shoppe på Kisan Store på fem forskellige lokalsprog – foruden på engelsk.


Foto: Screendump af Kisan Store-hjemmesiden/
Amazon for indiske landmænd er i luften
Indiske landmænd har fået deres egen online butik, hvor de kan købe redskaber, frø og andre landbrugsprodukter til konkurrencedygtige priser og få dem leveret til dørstenen.

Kisan Store, der er en del af Amazons platform i Indien, henvender sig udelukkende til landets mange landmænd og er blevet udviklet i samarbejder med Indiens regering som led i at transformere landbrugssektoren. Det skriver India Today.

Tanken er at bruge den teknologiske udvikling til at understøtte landbrugssektoren, hvilket forhåbentligt vil skabe et paradigmeskifte.

Landmændene kan handle på Kisan Store på hele fem forskellige sprog – hindi, telugu, kannada, tamil og malayalam – og hvis der opstår problemer, kan de også dukke op fysisk i en af Amazons mere end 50.000 såkaldte Easy stores, der ligger fordelt over hele landet.

En thailandsk sygeplejerske forbereder en AstraZeneca-vaccine ombord på bussen “Bangkok Mobile Vaccine”, der kører rundt i den thailandske hovedstadsgader som byen første mobile vaccinationssted. 8. september 2021.


Foto: Lauren DeCicca/Getty Images

Verden vil mangle op mod 13 millioner sygeplejersker
Det er ikke kun i Danmark, at vi står over for mangel på sygeplejersker.

Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser, at verden samlet set vil mangle seks millioner i år 2030 og opfordrer sundhedsministre kloden over til at komme problemet i forkøbet ved at investere i uddannelse og oplæring. Det skriver norske Bistandsaktuelt.

Corona-pandemien har forværret manglen på sygeplejersker, samtidig med at den har understreget, hvor afhængige vi er af denne gruppe, lyder det fra WHO’s generalsekretær, Tedros Ghebreyesus, der siger:

”Vi skylder dem så meget, og alligevel mangler sundhedsarbejdere globalt set beskyttelse, ordentligt udstyr, træning, løn, trygge arbejdsforhold og den respekt, de fortjener,” 

Ifølge det internationale sygeplejerskeforbund er de seks millioner lavt sat. Forbundet har kaldt Covid-19 for en ”massetraumatisering” for sygeplejersker globalt set og forventer at den afledte masseflugt fra faget vil føre til en global mangel på 13 millioner sygeplejersker.