Hans Peter Dejgaard
Hans Peter Dejgaard (1956) har i mange år arbejdet som konsulent med udviklingslande, miljø og klima i Asien, Afrika, Latin Amerika og Østeuropa.
Var som nyuddannet ingeniør med til udvikle de første mobiltelefoner hos Nokia. Medstifter af Nicaragua-komiteen og for IBIS været regional repræsentant i Mellemamerika og senere formand. Aktiv i 92-gruppen og formand for IDA Global Development.
”The World Bank Group will no longer finance upstream oil and gas, after 2019,“ som banken skriver i sin pressemeddelelse. Der kommer ikke flere lån fra Verdensbanken til udviklingslande, som vil investere i nye olieboringer på land eller på havet. I de senere år har Verdensbanken finansieret for ca. 1 milliard US dollars om året i “upstream oil and gas finance”.
“Dette skridt fra Verdensbanken er massivt et skridt i den rigtige retning. Det vil få en stor afsmittende effekt for andre offentlige institutioner, regeringer og investorer.”
Sådan skriver Alex Doukas fra Oil Change International, som er kendt som et internationalt netværk der i mange år har bekæmpet nye investeringer i olie og gas sektoren. De har beregnet, at G20 landene tilsammen giver statsstøtte (subsidier til olie, gas og kul) for $444 milliarder US dollars om året. Dette ufattelige store beløb er over fire gange større end de 100 milliarder US dollars om året, som Paris aftalen har lovet til udviklingslandene.
En anden kilde til sådanne beregninger er det Internationale Energiagentur (IEA), som har beregnet fossil-fuel subsidies til $325 milliarder US dollars i 2015. Dvs. at forøge CO2 udledningen og dermed rendyrket statsstøtte imod Paris aftalen.
På det nylige COP23 FN klima konference i Bonn blev der fortalt om det projekt, hvor Danmark og Finland støtter det canadiske International Institute for Sustainable Development (IISD). Formålet er at fremme politik reformer, der kan reducere statsstøtten til fossil energi produktion (såkaldt ”Fuel Subsidy Reform and Taxation). Med henblik på i stedet at fremme investeringer i vedvarende energi, som i følge IEA støttes med under halvdelen af fossils projekter.
Verdensbanken annoncerede også, at den i fremtiden vil bruge ”shadow carbon pricing”, når de træffer beslutninger om udlån. Må indrømme at min ingeniøruddannelse ikke rækker til at kende dette. Heldigvis har Ingeniøren tidligere skrevet en artikel om brugen af CO2-skyggepriser, som muliggør sammenligning af forskellige teknologier.
Den slags tiltag kan få stor betydning, når Verdensbanken anvender det på økonomiske analyser af deres kommende lån før de træffer beslutninger.