Klimaforandringerne og den nigerianske terrorgruppe Boko Haram er med til at forværre situationen i nogle af verdens fattigste lande, som er på vej ind i den årlige sultperiode.
Allerede fra januar til midten af maj i år er næsten 100.000 børn kommet i behandling for underernæring.
Det skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse.
”Der er brug for at tænke langsigtet i Sahelregionen. Det er ikke nok at uddele fødevarer, når sulten rammer de fattige familier i sommermånederne. De har brug, at der bliver investeret i landbruget, så de har en chance for at brødføde sig selv, når klimaforandringerne ændrer nedbøren og sætter ind med tørke,” vurderer Line Gamrath Rasmussen, der er programkoordinator for Niger hos CARE Danmark.
Fattigdommen går i ring
Konflikten i nabolandet Nigeria har sat yderligere pres på de fattige familier.
I april vurderede FN’s flygtningehøjkommissariat, at op mod 100.000 flygtninge har søgt ly i Niger for den nigerianske terrorgruppe Boko Haram.
De i forvejen sårbare familier har i stor stil taget flygtningene til sig, selvom de i forvejen knap nok har til sig selv og slet ikke i de tørre sommermåneder.
Når sulten kommer krybende med tørken og en dårlig høst, bliver familierne tvunget til at sælge ud af eksempelvis deres dyr for at kunne stille sulten. Det gør dem endnu mere sårbare året efter, når sulten kommer tilbage igen.
”Fattigdommen går i ring i Sahelbæltet. Det er en cyklus, som vi er nødt til at bryde, hvis vi nogensinde skal sultkriserne til livs, mindske radikaliseringen og flygtningestrømmene,” siger Line Gamrath Rasmussen.
Redskaber til at komme ud af fattigdom
Undersøgelser foretaget for CARE i Niger viser, at for hver eneste krone, som investeres i at tilpasse samfundene til klimaforandringerne, så får samfundene fire kroner igen
På tværs af regionen, som består af landene Chad, Mali, Niger og Cameroon, vurderes det, at 5,8 millioner børn, svarende til hver femte barn under fem år, lider af underernæring, hvilket er mere end den samlede danske befolkning.
”Familierne har brug for redskaber til at arbejde sig selv ud af fattigdommen. Og det betaler sig. Undersøgelser foretaget for CARE i Niger viser, at for hver eneste krone, som investeres i at tilpasse samfundene til klimaforandringerne, så får samfundene fire kroner igen,” siger Line Gamrath Rasmussen.
CARE Danmark har arbejdet i Niger siden 1996. I dag arbejder CARE Danmark blandt andet med, at tilpasse landbruget til klimaforandringerne, samarbejder med imamer og skaber arbejde til unge mænd for at mindske radikaliseringen, samt sikre kvinderne deres rettigheder, finansiering og adgang til jord.