I maj måned samles blandt andet Brian Mikkelsen og Alette Scavenius med kunstnere fra Afrika og Mellemøsten. I fællesskab undersøger de hvilke fortællinger, der bliver til den historie som samfundet husker, hvorfor andre historier udelades af den kollektive erindring, og hvordan denne proces forløber i Danmark sammenlignet med lande i Mellemøsten og Afrika.
Danmark ligger højt på ”The transparency index” og der hersker stor tillid og overensstemmelse mellem statens og borgernes selvforståelse i Danmark. De deltagende danskere er derfor tilknyttet officielle og kulturelle institutioner og medier. De internationale kunstnere, som er her på en måneds ophold hver, er derimod valgt for deres modfortællinger til det nationale narrativ i deres hjemlande. I løbet af en række møder – i de såkaldte “Samtalekøkkener” – kan publikum gå i dialog med deltagerne og diskutere både kunst- og samfundsforhold.
Performance og live art
I selskab med deres danske samarbejdspartner, udvikler de udenlandske kunstnere hver især et værk ved en dansk institution i løbet af deres ophold – en film, en dramatekst eller noget helt tredje. Nigerianske Jelili Atiku skaber for eksempel en performance til Den Sorte Diamant i samarbejde med Alette Scavenius, som er forskningsbibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek.
Den forhenværende kulturminister Brian Mikkelsen har, som manden bag Kulturkanonen, været med til at præge historien i en bestemt retning. Ammar Abo Bakr fra Egypten har netop været centrum for en stor artikel i The Guardian om graffitikunst. Sammen afsøger de det fælles terræn og muligheden for et stort graffitiværk et sted i København.
COLAB Copenhagens samtalekøkkener er en del af Liveart.dk, der sætter fokus på performance og live art, hvor kunsten iagttages som research, proces og eksperiment.
Det næste Samtalekøkken finder sted på Overgaden i København, d. 24. maj, kl. 17-20. Ud over ovenstående parter, deltager den danske kulturjournalist Torben Sangild sammen med Khaled Jarrar fra Palæstina.
Læs mere om projektet her.