Kampe mellem Eritrea og Etiopien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Søndag udbrød der kampe mellem Eritreas og Etiopiens militære styrker. Det er uklart, hvilken side, der begyndte og hvad baggrunden for kampene er.

Fra eritreansk side lyder det, at det er Etiopien, der har angrebet, hvilket ifølge BBC ikke er blevet kommenteret af den etiopiske regering eller militær.

BBC citerer indbyggere på den etiopiske side af den kraftigt militariserede grænse for, at mange tropper med artilleri er rykket mod grænsen.

Kampene foregår ved byen Tsorona. De to landes stridigheder om den præcise grænsedragning her ledte i 1998 til en krig mellem de to lande. Krigen varede til 2000 og kostede titusinder af mennesker livet. Det præcise antal er der stor uenighed om, men tallet 70.000 nævnes flere steder.

Krigen blev afsluttet med en aftale, der bl.a. betød at en international kommission skulle fastlægge grænsen mellem de to lande.

Men da kommissionen fremlagde sin afgørelse, som bl.a. betød, at byen Badme havde i Eritrea ville Etiopien ikke umiddelbart acceptere den og mente, at der skulle yderligere forhandlinger til. Det blev dog afvist af Eritrea og siden da har landene befundet sig i en ”ikke fred – ikke krig”-situation, som BBC beskriver det.

Der har tidligere været mindre sammenstød i området efter krigens afslutning.

Eritrea løsrev sig i 1991 fra Etiopien efter en løsrivelseskrig.