Nyt u-landsspil til ungdomsundervisning

Redaktionen

Shamba Survivors er et nyt undervisningsspil til ungdomsuddannelserne fra Landbrugets Oplysnings- og Kursusvirksomhed (LOK), fremgår det af en pressemeddeleese fra LOK torsdag.

Spillet introducerer eleverne til dilemmaer om landbrugsudvikling i Afrika. Det er en blanding af brætspil, investeringsspil og rollespil, og kræver ikke stor paratviden om u-lande, men derimod at spillerne kan leve sig ind i rollen som afrikansk landmand.

Elevernes motivation og læring
Spillerne får fra starten udleveret en profil for en af familierne i landsbyen Shamba (navnet betyder mark på Swahili). Profilen præsenterer familiens medlemmer, deres historie og missioner i spillet.

Spillerne får også udleveret de mark- og husdyrkort, som familien ejer, og skal så samle (eller tabe) point ved forskellige handlinger, som forbedrer (eller forværrer) familiens levestandard.

Kombinationen af rollespil og investeringer skal motivere eleverne og få dem til at reflektere over en række u-landsproblematikker på en ny måde.

Spillet lægger op til handling og trækker abstrakte problemstillinger om fattigdom, bæredygtighed, overbefolkning, udvikling, uddannelse, kvinder og u-landsbistand ned på et lokalt niveau. Verden er pludselig ikke sort-hvid, men en broget palet af held og uheld, som kan påvirkes gennem investeringer af de penge familierne har.

Spillets gang
Selve spillepladen følger årets gang. Afgrøderne skal høstes, markerne sås. Der skal betales skolepenge og tøj samt mad og fornødenheder til familiens overlevelse.

Hensigten er, at spillerne skal gøre sig de samme overvejelser som en afrikansk landmand. Skal jeg dyrke forbedrede sorter og anvende gødning? Skal jeg sælge en ko for at få råd til at sende børnene i skole?

Undervejs trækkes skæbne- og sundhedskort, hvor spillerne præsenteres for nye problemstillinger omkring sundhed, afgrødetab, handel og udvikling.

Spillerne kan også lære nye landbrugsteknikker og forbedre familiens levevilkår ved at deltage i kurser i landbrugsorganisationen.

Spillets anvendelse
Spillet retter sig mod undervisning i samfundsfag og geografi eller projektarbejde og temadag/uge om u-lande, globalisering eller Afrika, men kan spilles af alle med interesse for u-landsforhold. Det kan enten spilles som en selvstændig aktivitet eller inddrages i et længere projektforløb.

Også kommende u-landsfrivillige samt unge, der skal deltage i arbejdsophold i u-lande, vil have glæde af at spille Shamba Survivors som en del af deres forberedelse.

Bestilling
Har du fået lyst til at prøve spillet, kan det bestilles via www.landbrugklodenrundt.dk, www.lok.dk eller på telefon 33 39 40 40. Kontaktpersoner på LOK: Vibeke Sørensen eller Hanne Børsch.

Det er også muligt at låne et antal spil og en gamemaster, der kan igangsætte spillet, instruere spil-lederne og evt. inspirere med sine egne oplevelser fra livet i Østafrika.

6-8 deltagere. Fra 15 år.
Varighed: 3-5 timer
Målgruppe: landbrugsskoler, ungdomsuddannelser og højskoler
Pris: 150 kr. + moms

Spillet er produceret med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling.