Blair opretter Afrika-kommission

Redaktionen

Storbritanniens premierminister, Tony Blair, opretter nu en særlig Afrika-kommission, som skal se på mulighederne for at løse kontinentets store problemer, rapporterer BBC Online fredag.

Blair, som selv bliver kommissionens formand, sagde på sin månedlige pressekonference i London, at den vil studere “økonomiske spørgsmål, uddannelse, konfliktløsning, sundhed, miljø, hiv/aids og god regeringsførelse”.

Kommissionen, som skal aflægge rapport senest om et år, kommer efter forslag fra rockstjernen og Live Aid-organisatoren, Bob Geldof, som i sin tid stod i spidsen for en global indsamling til ofrene for massesulten i Etiopien.

Netop Etiopien er da også repræsenteret i kommissionen med ministerpræsident Meles Zenawi. Andre medlemmer udover Blair og Geldof er Sydafrikas finansminister Trevor Manuel og den britiske finansminister, Gordon Brown.

Blair ridsede fredag den dystre baggrund for Afrika-kommissionen op:

– Afrika er det eneste kontinent, som er blevet fattigere over de sidste 25 år. Dets andel af verdenshandelen er halveret på en generation og Afrika modtager mindre end 1 procent af de direkte udenlandske investeringer. 44 millioner børn på kontinentet går ikke i skole, millioner dør af underernæring, sygdomme eller under konflikter og Afrika risikerer at sakke endnu længere bagud.

På den baggrund skal kommissionen se med “uhildede og friske øjne på Afrikas fortid, nutid og fremtid” og komme med en samlet vurdering af situationen med vægt på, “hvad der er slået fejl og hvad der er gået godt i de forløbne år”.

Politisk direktør i den store britiske u-landsorganisation, OXFAM, Justin Forsyth, sagde, at Tony Blair bør benytte den indflydelse, der byder sig, når Storbritannien næste år bliver formand for både EU og G8-gruppen af førende industrilande.

– Det, det går ud på, er at skaffe en fordobling af u-landsbistanden i hus og en global aftale om mere retfærdige vilkår for verdenshandelen, sagde Forsyth til BBC og lagde til:

– Hvis G8 ikke sørger for et gennembrud om bistand og handel i 2005, vil det blive mere end svært at nå de såkaldte Milennium-mål, som bl.a. indebærer en halvering af verdensfattigdommen i 2015. Et vigtigt momentum i kampen for at nedbringe fattigdommen, vil så gå tabt.

Tony Blair har tidligere sagt, at løsninger indenfor handel og bistand vil få prioritet i G8-gruppen under det britiske og amerikanske formandsskab, som falder over de næste 2 år. Og premierministeren understregede fredag, at handling er nødvendig nu for at nå 2015-målene.

Det er i dette lys, den nye handlingsanvisende Afrika-kommission skal ses. Blairs britiske Arbejderparti har historisk haft tætte bånd til den første generation af afrikanske ledere i de nye selvstændige nationer.