Nigeria: Muslimsk delstat vil ikke vaccinere mod polio

Redaktionen

Den store nordlige delstat, Kano, i Nigeria vil ikke deltage i en massiv vaccinations-kampagne mod børnelammelse, som netop er indledt i 10 vestafrikanske stater med bistand fra FNs Børnefond, UNICEF, rapporterer BBC Online tirsdag.

Det er et hårdt slag mod kampagnen, idet Nigeria nu tegner sig for næsten halvdelen af alle polio-tilfælde, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, frygter, at uden Nigeria vil målet om at gøre kloden poliofri inden udgangen af 2005 være alvorligt truet.

Talsmand for delstatsregeringen i Kano, Sule Yau Sule, sagde til BBC, at vaccinations-kampagnen forbliver suspenderet og ikke genoptages, før vaccinen er blevet yderligere testet.

Anti-poliokampagnen blev standset i fjor efter påstande fra lokale muslimske gejstlige om, at vaccinen var forgiftet med et stof, der forhindrede frugtbarhed (fertilitet) som led i “USAs plan om at gøre muslimske kvinder ufrugtbare”.

Nigerias sundhedsministerium oprettede i sidste måned et team, som skulle bevidne ny test af vaccinen og håbet var, at dette ville løse striden. Men Sule Yau Sule meddelte, at Kano ikke anerkender resultaterne, fordi delstaten ikke blev bedt om at deltage i teamet. Han tilføjede, at vaccinationer først kan finde sted efter at nye prøver er foretaget.

Polio, som kan forkrøble børn og unge, har nu spredt sig fra Kano og andre muslimske delstater til resten af Nigeria og mindst 6 andre lande i regionen. WHO advarer om, at over 60 millioner børn står i fare for at få den frygtede børnelammelse.

Se også “Massevaccination mod børnelammelse igang i Vestafrika”, under dato 23.02.04 i Globale bistandsnyheder.