Ny rapport: Dansk bistand alt for lidt socialt orienteret

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der står meget på spil når EUs udviklingsministre mødes tirsdag i Luxemburg. Til september skal FNs internationale fattigdomsmål, kaldet 2015 målene, evalueres for første gang, skriver u-landsorganisationen Ibis i en pressemeddelelse mandag.

Men mens en stribe asiatiske og latinamerikanske lande ser ud til at være godt på vej, er Afrika håbløst bagefter. Hele 314 millioner afrikanere eller 46 procent af kontinentets befolkning lever for under en dollar (5,70 kr.) om dagen.

Det er 87 millioner flere fattige end i 1990, og i 2015 vil der være yderligere 50 millioner ekstremt fattige på kontinentet.

– Det er afgørende at EU landene vedtager en fælles EU tidsramme for at øge udviklingsbistanden til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) indenfor de næste 5 år, siger informationsmedarbejder i Ibis, Morten Emil Hansen, og fortsætter:

– Danmark har traditionelt spillet en progressiv rolle, men vi får meget svært ved at gå i front, når vi som det eneste land i Europa sænker udviklingsbistanden. Derfor har de fattige mistet en vigtig stemme i kampen mod global fattigdom.

I en ny rapport, udarbejdet af Ibis sammen med bl.a. britiske Oxfam og ActionAid, konkluderes det, at kun et fåtal af de 25 EU-lande lever op til de internationale forpligtelser og også den danske indsats lader meget tilbage at ønske.

– Danmark afsætter forsat alt for få midler til social udvikling – herunder sundhed og uddannelse. Danmarks niveau på 6,73 procent af bistanden er langt under den målsætning på 20 procent, som Danmark selv fik vedtaget på det Sociale Topmøde i København for 10 år siden, siger Morten Emil Hansen, som konkluderer:

– Øgede investeringer i basal sundhed og uddannelse er en fundamental forudsætning for opnåelse af FNs internationale fattigdomsmål.

Fakta om udviklingsbistand:

Italien giver kun 0,17 procent af BNI og med det nuværende tempo vil Tyskland først nå målet om 0,7 procent af BNI i 2087. Grækenland giver kun en femtendedel af udviklingsbistanden til de fattigste lande. mens hele 92 procent af Italiensk bistand er bundet til indkøb af egne varer og serviceydelser.

Det uformelle EU møde om FNs internationale fattigdomsmål afholdes tirsdag d. 15. februar og har bl.a. deltagelse af Peter Piot (UNAIDS) og Mark Malloch-Brown (UNDP).
Læs mere på www.eu2005.lu/en/calendrier/2005/02/14dev/index.html.

Læs rapporten på www.ibis.dk eller www.oxfam.org.uk, offentliggøres 14.2 kl. 12.

For yderligere kommentarer kontakt: Morten Emil Hansen i Ibis tlf. 40 10 52 08